Šéf slovenskej diplomacie Juraj Blanár sedí na druhom a záverečnom dni rokovaní Severoatlantickej rady na úrovni ministrov zahraničných vecí v Bruseli. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Skupina priateľov Bosny žiada dodržanie férových prístupových podmienok, upozorňuje Blanár

29.11.2023, 15:23
Autor:
TASRTASR

Šéf slovenskej diplomacie tvrdí, že asymetrický prístup EÚ naznačuje, ako keby boli iné požiadavky na štáty Východného partnerstva - Moldavsko, Ukrajinu a Gruzínsko - a iné na krajiny západného Balkánu.

Diplomati niekoľkých krajín Severoatlantickej aliancie a EÚ, ktoré sa označujú ako "skupina priateľov Bosny a Hercegoviny", sa neformálne stretli v Bruseli na okraj dvojdňového zasadnutia ministrov zahraničných vecí NATO. V stredu to uviedol šéf slovenskej diplomacie Juraj Blanár.

"Preverili sme podporu pre Bosnu a Hercegovinu, aby bola rovnako v skupine tých krajín, ktoré môžu byť prizvané k otvoreniu prístupových rokovaní do Európskej únie, pretože sa nám zdá, ako keby sa tu vytváral akýsi asymetrický prístup z hľadiska kandidujúcich krajín a myslíme si, že to nie je dobré," uviedol Blanár.

Európska komisia začiatkom novembra odporučila začatie prístupových rokovaní s Ukrajinou a Moldavskom, nie však aj s Bosnou a Hercegovinou, ktorá rovnako čaká na túto možnosť. Komisia to zdôvodnila celkovou pripravenosťou jednotlivých kandidátskych krajín a pokrokom v reformách, kde bosnianska strana zastáva za očakávaniami Bruselu.

Blanár tvrdí, že asymetrický prístup EÚ naznačuje, ako keby boli iné požiadavky na štáty Východného partnerstva - Moldavsko, Ukrajinu a Gruzínsko - a iné na krajiny západného Balkánu.

image

Šéf slovenskej diplomacie v NATO vysvetlil svojmu ukrajinskému náprotivku, ako chce Slovensko pomáhať Ukrajine

"Slovenská republika je veľmi angažovaná na západnom Balkáne, aj prostredníctvom jej diplomatov, ktorí tam pôsobili vo vysokých funkciách v rámci OSN a preto chceme, aby tá integrácia bola primeraná a férová," povedal Blanár.

Dodal, že to je aj podstatou spoločného komuniké, ktoré v sídle NATO okrem Slovenska prijali aj Česká republika, Grécko, Chorvátsko, Slovinsko a Taliansko. Tieto štáty chcú, aby Bosna a Hercegovina mala rovnaké štartovacie pozície ako krajiny Východného partnerstva.

S odkazom na situáciu na Ukrajine dodal, že Kyjev stojí pred obrovskou výzvou, lebo nestačí len schváliť mnohé nové zákony a reformy, ale bude ich treba aj implementovať do praxe.

"A zazneli tu aj vážne otázky súvisiace s prípravou volieb na Ukrajine, ktoré by mali byť rovnako garanciou demokratického vývoja. Čiže Ukrajina má pred sebou obrovskú cestu a budeme pozorne sledovať ako sa jej darí," uviedol Blanár s dodatkom, že pre Slovensko je dôležité, by Ukrajina bola nezávislá, mierová a celistvá krajina.

01 - Modified: 2023-11-28 19:53:45 - Feat.: 1 - Title: Slovensko bude pokračovať v plnení záväzku dvoch percent HDP na obranu, vyhlásil Blanár v Bruseli 02 - Modified: 2023-11-24 17:19:27 - Feat.: 1 - Title: Blanár sa v Prahe stretol s českými predstaviteľmi i slovenskými krajanmi
01 - Modified: 2024-04-24 07:47:18 - Feat.: - Title: Minister Blanár považuje za nevyhnutné vrátiť mier do slovníkov diplomacie 02 - Modified: 2024-04-16 13:32:21 - Feat.: - Title: Poslanec SaS kritizuje, že rezort zahraničia riadi Fico a nie Blanár: Zaujíma ho len právo veta krajín EÚ 03 - Modified: 2024-04-16 12:24:37 - Feat.: - Title: Fico: V Prahe bol pripravovaný rozpad V4, Fialovi sme v Michalovciach nastavili zrkadlo 04 - Modified: 2024-04-11 17:33:58 - Feat.: - Title: Slovensko podporí mierovú konferenciu, ktorá sa uskutoční na žiadosť Ukrajiny, tvrdí Blanár 05 - Modified: 2024-04-10 19:56:15 - Feat.: - Title: Blanár ocenil dialóg a spoluprácu slovensko-maďarskej komisie pre menšiny napriek nezhodám
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 22:24