Šéf slovenskej diplomacie Juraj Blanár a maďarský minister zahraničných Péter Szijjártó diskutujú na zasadnutí šéfov diplomacie členských krajín NATO v Bruseli. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Slovensko bude pokračovať v plnení záväzku dvoch percent HDP na obranu, vyhlásil Blanár v Bruseli

28.11.2023, 20:53
Autor:
TASRTASR

Šéf slovenskej diplomacie na okraj Rady rokoval so svojím ukrajinským náprotivkom Dmytrom Kulebom.

Slovensko bude naďalej vynakladať dve percentá hrubého domáceho produktu na obranu tak, ako to stanovuje Severoatlantická aliancia. V utorok to na rokovaní Severoatlantickej rady v Bruseli vyhlásil slovenský minister zahraničných vecí Juraj Blanár, informuje komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí.

"Slovenská politika ohľadom NATO sa s príchodom novej vlády nemení. Našou prioritou je rozvíjanie vlastných obranných spôsobilostí, zvlášť v oblasti protivzdušnej obrany. Sme si vedomí, že bez adekvátneho zdrojového krytia nebude nič z toho možné, preto budeme pokračovať v záväzku vynakladať na obranu dve percentá HDP," vyhlásil Blanár.

image

Blanár v Rakúsku rokoval o migrácii, regionálnej spolupráci i Blízkom východe

Šéf slovenskej diplomacie na okraj Rady rokoval so svojím ukrajinským náprotivkom Dmytrom Kulebom. Slovensko podľa Blanára podporuje zvrchovanosť a územnú celistvosť Ukrajiny v medzinárodne uznaných hraniciach. "Ich akákoľvek násilná zmena vytvára medzinárodný precedens, ktorý je pre nás neakceptovateľný," poznamenal.

Blanár tiež dodal, že Slovenská republika má záujem o povojnovú obnovu Ukrajiny. Rekonštrukcia vojnou zničeného suseda podľa neho predstavuje pre Slovensko a Ukrajinu veľkú príležitosť pre rozvoj a zintenzívnenie vzťahov. Zároveň potvrdil, že Slovensko bude pokračovať v humanitárnej pomoci Ukrajine.

01 - Modified: 2024-04-25 14:12:33 - Feat.: - Title: Švédsko na budúci rok vyšle svojich vojakov do Lotyšska v rámci síl NATO 02 - Modified: 2024-04-24 07:47:18 - Feat.: - Title: Minister Blanár považuje za nevyhnutné vrátiť mier do slovníkov diplomacie 03 - Modified: 2024-04-23 18:04:20 - Feat.: - Title: Vojaci NATO v Poľsku ukazujú, že Aliancia bude brániť spojencov, tvrdí Stoltenberg 04 - Modified: 2024-04-23 17:16:54 - Feat.: - Title: NATO podľa Stoltenberga neplánuje rozmiestňovať jadrové zbrane v ďalších krajinách, kontroluje ich USA 05 - Modified: 2024-04-23 16:10:08 - Feat.: - Title: Pri hrozbe sú pripravení na vojenskú protiakciu. Poľský a britský minister obrany rokovali vo Varšave
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 18:15