Darja Trepovová, podozrivá z bombového útoku, pri ktorom zahynul známy ruský bloger, stojí v sklenenej klietke počas súdneho pojednávania 15. novembra 2023 v Moskve. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Začal sa proces v prípade výbuchu v Rusku, pri ktorom zahynul bloger. Podozrivá má byť napojená na Navaľného

15.11.2023, 22:39
Autor:
TASRTASR

Daria Trepovová je obvinená z teroristického útoku, nelegálneho obchodovania s výbušnými zariadeniami a tiež z falšovania dokumentov.

Súdny proces s 26-ročnou Dariou Trepovovou, obvinenou z výbuchu v petrohradskej kaviarni, pri ktorom zahynul začiatkom apríla ruský provojnový bloger Vladlen Tatarskij, sa v stredu začal v Rusku. Píše na základe správy agentúry AP.

Trepovová je obvinená z teroristického útoku, nelegálneho obchodovania s výbušnými zariadeniami a tiež z falšovania dokumentov.

Týchto zločinov sa mala dopustiť v súvislosti s výbuchom, ku ktorému došlo 2. apríla v petrohradskej kaviarni v čase, keď Tatarskému na jeho autorskom čítaní odovzdala bustu s jeho podobizňou, v ktorej bolo ukryté výbušné zariadenie. Bloger pri výbuchu prišiel o život, pričom zranenia utrpelo aj ďalších 52 ľudí.

Priznanie viny

Trepovovú zadržali krátko na to, pričom v prípade usvedčenia jej hrozí až 30-ročné väzenie. Na stredajšom pojednávaní priznala svoju vinu v prípade obvinenia z falšovania dokumentov. Za nevinnú sa však prehlásila v prípade obvinení z teroristického útoku, ako aj z nezákonného obchodovania s výbušninami. Podľa vlastných slov nevedela, že v buste bolo výbušné zariadenie.

V liste, ktorý adresovala petrohradským médiám, uviedla, že o to, aby sa 2. apríla zúčastnila na čítaní Tatarského, ju požiadal istý nemenovaný novinár a vojnový bloger, ktorého poznala. Podľa vlastných slov však netušila, že na akcii bude Tatarskému niečo odovzdávať a z výbuchu bola otrasená.

image

Zahynul asistent vrchného veliteľa ukrajinskej armády Zalužného. Jeho darom k narodeninám bola výbušnina

Spolu s Trepovovou je súdený aj jej 27-ročný známy, Dmitrij Kasincev, ktorý je v domácom väzení. Po predmetnom výbuchu Trepovovej poskytol útočisko vo svojom byte. Obvinený je zo zatajenia závažného zločinu. Na stredajšom pojednávaní povedal, že je ochotný priznať sa k neoznámeniu trestného činu.

Napojenie na Navaľného

Sudca v stredu oznámil, že medzičasom zomrel jeden z ľudí, ktorí pri výbuchu utrpeli zranenia. Či toto úmrtie súviselo s výbuchom, však už neuviedol. Pojednávanie následne odročil na piatok.

Podľa ruských vyšetrovateľov konala Trepovová v mene proukrajinskej skupiny napojenej na väzneného kritika Kremľa Alexeja Navaľného. Spolupracovníci Navaľného akékoľvek zapojenie do tohto atentátu odmietajú.

Kyjev na obvinenia priamo nereagoval, podľa poradcu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského bol však útok dôsledkom vnútorných nepokojov v Rusku.

Ruská Federálna bezpečnostná služba obvinila z organizovania vraždy Tatarského ukrajinského občana Jurija Denysova. Ten podľa nej zhromažďoval o Tatarskom informácie a prostredníctvom kuriérskej služby Trepovovej dodal predmetnú výbušninu. FSB tvrdí, že Denysov konal na príkaz ukrajinských bezpečnostných služieb.

Tatarskij (40), vlastným menom Maxim Fomin, bol jedným z najvplyvnejších ruských vojenských blogerov a horlivým zástancom invázie Ruska na Ukrajinu. Títo blogeri často ostro kritizovali, ako Rusko vedie vojnu na Ukrajine a presadzovali ešte agresívnejšiu ofenzívu.

01 - Modified: 2023-11-14 09:06:08 - Feat.: 1 - Title: Rusko aj Ukrajina hlásia zostrelenie nepriateľských dronov nad svojím územím 02 - Modified: 2023-11-12 08:41:06 - Feat.: 1 - Title: Poškodenie plynovodov Nord Stream koordinoval ukrajinský dôstojník, tvrdia svetové média 03 - Modified: 2023-11-10 10:10:57 - Feat.: 1 - Title: Pri Kryme sme zasiahli výsadkové lode s posádkou a obrnencami, oznámila Ukrajina
01 - Modified: 2024-04-29 14:56:15 - Feat.: - Title: Ukrajinci, ktorých v Nemecku na smrť pobodal Rus, boli podľa Kyjeva vojakmi 02 - Modified: 2024-04-29 14:39:26 - Feat.: - Title: Rusko využíva meškajúce dodávky zbraní zo Západu na ofenzívu, tvrdí Zelenskyj 03 - Modified: 2024-04-29 12:53:19 - Feat.: - Title: Ukrajinci zavraždení v bavorskom nákupnom centre boli vojaci na liečení 04 - Modified: 2024-04-29 12:13:51 - Feat.: - Title: Desiatky tisíc letov hlásia rušenie signálu GPS. Pobaltské krajiny vinia Rusko, varujú pred katastrofou 05 - Modified: 2024-04-29 13:06:24 - Feat.: - Title: Vyšetrovanie potvrdilo, že za útokom vo Vrběticiach stojí ruská tajná služba
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. apríl 2024 20:30