Plynové bubliny z úniku Nord Streamu 2 dosahujúce povrch Baltského mora ukazujú poruchu s priemerom viac ako jeden kilometer neďaleko Bornholmu. FOTO: Reuters
StoryEditor

Poškodenie plynovodov Nord Stream koordinoval ukrajinský dôstojník, tvrdia svetové média

12.11.2023, 09:41
Autor:
ČTKČTK

Podmorské explózie vlani v septembri poničili plynovod Nord Stream 1, ktorý bol do prerušenia dodávok zo strany Ruska o mesiac skôr hlavnou trasou pre dodávky ruského zemného plynu do Nemecka.

Vlaňajšie poškodenie nemecko-ruských plynovodov Nord Stream v Baltskom mori koordinoval veliteľ ukrajinských špeciálnych síl. Napísali to v sobotu s odvolaním sa na anonymné zdroje na Ukrajine i inde v Európe americký denník The Washington Post a nemecký magazín Der Spiegel.

Podľa nich ide o zatiaľ najpriamejší signál spájajúci ukrajinských vojenských a bezpečnostných činiteľov s kontroverzným sabotážnym činom, ktorý západní predstavitelia označili za nebezpečný útok na európsku energetickú infraštruktúru.

Prerušenie dodávok

Podmorské explózie vlani v septembri poničili plynovod Nord Stream 1, ktorý bol do prerušenia dodávok zo strany Ruska o mesiac skôr hlavnou trasou pre dodávky ruského zemného plynu do Nemecka a ďalších krajín. Výbuchy poničili tiež plynovod Nord Stream 2, ktorý však nikdy nebol uvedený do prevádzky.

Plynovody boli dlho terčom kritiky zo strany Spojených štátov a niektorých ich spojencov. Tí varovali, že plynovod kvôli zvýšenej závislosti od ruského plynu ohrozuje energetickú bezpečnosť Európy.

image

Vyšetrovanie poškodenia plynovodu Balticconnector spojilo kotvu s čínskou loďou

Proti plynovodu sa dlhodobo stavala tiež Ukrajina, ktorá sa sťažovala, že Nord Stream umožní Rusku obchádzať jej plynovodnú sústavu. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj predtým výslovne poprel špekulácie, že za poškodením podmorského potrubia stál Kyjev.

Ukrajinský dôstojník

Z vyšetrovania medzinárodného tímu novinárov vyplýva, že kľúčovú koordinačnú úlohu pri sabotáži mal dôstojník Roman Červinskýj, ktorý slúžil pri ukrajinských špeciálnych silách a podieľal sa na rade ďalších tajných operácií. Podľa zdrojov oboznámených s prípadom viedol šesťčlenný tím, ktorý si prenajal čln a plachetnicu a s pomocou potápačského vybavenia umiestnil na plynovody nálože.

Červinskýj údajne nekonal na vlastnú päsť, ale z rozkazu nadriadených veliteľov, ktorí sa v konečnom dôsledku zodpovedali náčelníkovi ukrajinského generálneho štábu Valeriju Zalužnému. Podľa WP bola sabotážna operácia koncipovaná tak, aby Zelenskému a jeho okoliu zostala utajená.

image

Bojkot ruských energií poškodil svetovú energetickú bezpečnosť, vyhlásil Lavrov. Európu nazval vazalom USA

Červinskýj, ktorého tento rok v apríli zatkli a obvinili zo zneužitia právomocí v jednej z ďalších tajných operácií ukrajinských špeciálnych síl, z väzby v Kyjeve prostredníctvom svojho právnika akúkoľvek svoju úlohu v prípade plynovodov odmietol.

Uviedol, že jeho uväznenie je politickou odplatou za kritiku prezidenta Zelenského a jeho administratívy - vrátane šéfa kancelárie Andrija Jermaka, ktorého viní zo špionáže pre Rusko.

Americký denník a Der Spiegel uviedli, že požiadali ukrajinskú vládu o reakciu na svoje vyšetrovanie, ale nedostali odpoveď.

01 - Modified: 2023-11-11 21:33:39 - Feat.: 1 - Title: Kľúčovú rolu pri sabotáži na Nord Stream zohral plukovník ukrajinskej armády, píše Washington Post 02 - Modified: 2023-11-10 16:21:24 - Feat.: 1 - Title: Vyšetrovanie poškodenia plynovodu Balticconnector spojilo kotvu s čínskou loďou 03 - Modified: 2023-11-08 11:19:35 - Feat.: 1 - Title: Bojkot ruských energií poškodil svetovú energetickú bezpečnosť, vyhlásil Lavrov. Európu nazval vazalom USA
01 - Modified: 2024-04-25 13:32:24 - Feat.: - Title: Rozpory vo vnútri Kongresu USA kvôli pomoci Ukrajine. Čo spôsobilo obrat v názore amerických republikánov? 02 - Modified: 2024-04-25 12:53:21 - Feat.: - Title: Ukrajinská centrálna banka opäť znížila svoju kľúčovú sadzbu 03 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu 04 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri 05 - Modified: 2024-04-24 15:54:16 - Feat.: - Title: Veľký balík peňazí. Biden podpísal zákon o pomoci pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan za takmer 100 miliárd dolárov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 02:21