Šéf CIA William Burns. FOTO: Reuters
StoryEditor

Do Izraela dorazil šéf CIA, plánuje zavítať aj do ďalších krajín Blízkeho východu

05.11.2023, 22:45
Autor:
ČTKČTK

William Burns bude rokovať s lídrami a predstaviteľmi rozviedok o vojne v pásme Gazy a o snahe vyslobodiť rukojemníkov Hamasu.

Riaditeľ americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) William Burns pricestoval do Izraela, kde bude rokovať s lídrami a predstaviteľmi rozviedok o vojne v pásme Gazy a o snahe vyslobodiť rukojemníkov palestínskeho radikálneho hnutia Hamas.

S odvolaním sa na nemenovaných amerických a izraelských činiteľov o tom informujú médiá v oboch krajinách. Burns podľa nich plánuje navštíviť aj niekoľko arabských krajín.

Šéf americkej tajnej služby je v Izraeli dva dni po tom, čo v židovskom štáte konal šéf americkej diplomacie Antony Blinken.

Ten tiež na rokovania s izraelskými lídrami nadväzuje rozhovory s predstaviteľmi arabských krajín v snahe zabrániť rozšíreniu bojov do iných častí Blízkeho východu či koordinovať dodávky humanitárnej pomoci do Gazy.

Burns sa zrejme stretne s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom, ministrom obrany Joavem Galantom aj šéfom izraelskej tajnej služby Mossad Davidom Barneom, píše spravodajský web Axios.

Jeho návšteva prichádza v čase, keď Washington požaduje od Izraela, aby robil viac pre ochranu civilistov v Pásme Gazy, kde sa izraelská armáda snaží odstrániť bojovníkmi Hamasu.

Americká vláda tiež volá po "humanitárnych prestávkach" v bojoch s ohľadom na katastrofálnu situáciu v husto zaľudnenej zóne konfliktu, zatiaľ čo Izraelčania pokračujú v masívnom bombardovaní av invázii severnej Gazy.

Po Izraeli podľa amerických médií Burns plánuje zastávky v Egypte alebo Katare, čo je kľúčový prostredník pre akékoľvek vyjednávanie s Hamasom.

Podľa spravodajského webu The Times of Israel budú témou rokovaní najmä snahy o vyslobodenie rukojemníkov Hamasu. Izrael ich prepustením podmieňuje akékoľvek pozastavenie bojov, ktoré trvajú už skoro mesiac.

01 - Modified: 2024-04-27 05:17:45 - Feat.: - Title: Hamas zvažuje izraelský návrh na prímerie, Egypt je pripravený na neho zatlačiť 02 - Modified: 2024-04-26 19:43:43 - Feat.: - Title: USA odložili plánované sankcie voči jednotkám izraelskej armády 03 - Modified: 2024-04-26 17:48:02 - Feat.: - Title: Izraelský minister Ben Gvir mal nehodu, auto po náraze skončilo na streche 04 - Modified: 2024-04-26 04:42:37 - Feat.: - Title: Izrael zvažuje dohodu s Hamasom o prepustení 20 rukojemníkov 05 - Modified: 2024-04-25 18:50:09 - Feat.: - Title: Izrael a Egypt v piatok obnovia sprostredkované rokovania o prímerí v Gaze, rozhovory viaznu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 15:32