StoryEditor

Mierové riešenie neexistuje, myslí si historička. Pre Gazu je teraz kľúčový jeden štát

01.11.2023, 00:00

V rozhovore s historičkou Evou Taterovou sa okrem iného dozviete:

  • Kedy sa vyhrotil konflikt medzi Izraelom a Palestínou.
  • Ako sa formovali jednotlivé palestínske radikálne organizácie.
  • Nakoľko boli teroristické organizácie spriaznené s náboženstvom.
  • Aký postoj majú k vojne okolité arabské štáty.

Konflikt medzi Izraelom a Palestínčanmi má hlboké korene, ktoré siahajú do histórie 19. storočia. Najviac sa vyhrotil v priebehu 20. storočia, ktoré prinieslo aj vznik palestínskych skupín bojujúcich za nezávislosť, ktoré boli najprv sekulárne, neskôr ovplyvnené islamom. Ich vznik opisuje v rozhovore historička Eva Taterová.

Eva Taterová

Pôsobí v Ústave pre súčasné dejiny Akadémie vied a na Fakulte regionálneho rozvoja a medzinárodných štúdií.

Získala Ph.D. v odbore Medzinárodné vzťahy na Masarykovej univerzite, absolvovala magisterský program Blízkovýchodné štúdiá na Ben Gurion University of the Negev v Izraeli.

Odborne sa zameriava na témy československej diplomacie v období studenej vojny, arabsko-izraelský konflikt, politický vývoj štátov Blízkeho východu, antisemitizmus v ČR po roku 1989.

image

Historička Eva Taterová. FOTO: Archív Evy Taterovej

V súčasnej dobe na území Palestíny pôsobí hneď niekoľko radikálnych organizácií. Ako sa vyvíjala ich história a kde sa na území vzali?

Radikalizmus sa na území prejavoval už v medzivojnovej dobe, vlastne na oboch stranách. Jednak tam boli palestínski radikáli, z ktorých je asi najznámejší Izz ad-Dín al-Kassám, podľa ktorého je pomenované aj vojenské krídlo Hamasu. Rovnako pravicové tendencie izraelskej súčasnej vlády majú počiatky v tejto dobe. Napríklad Ze‘ev Žabotinský inšpiroval niektoré židovské skupiny ako Irgun alebo Lechi, aby bojovali ako voči Arabom, tak voči tej britskej nadvláde vyložene násilnou cestou. Stáli napríklad za bombovými útokmi, atentátmi na významné osobnosti a podobne.

VIDEO: Jásir Arafat, muž, ktorý sa pokúsil zblížiť Palestínu s Izraelom

Palestínsky nacionalizmus v kontexte tých skupín, ktoré vlastne vznikajú a ktoré pôsobia dodnes, sa vyvíja až po vojne v roku 1948. Tu by som len ešte možno mohla povedať, že zo začiatku tú palestínsku otázku nereprezentovali navonok Palestínčania sami, ale zastupoval ich jordánsky kráľ, ktorý v rokoch 1948 až 1967 pôvodne ovládal územie Západného brehu Jordánu a východný Jeruzalem. Pásmo Gazy spadalo pod správu Egypta a až časom sa začínajú emancipovať jednotlivé palestínske skupiny, kedy spočiatku nie sú ani tak veľmi inšpirované islamom, ale skôr sekulárne.

Koncom päťdesiatych rokov vzniká organizácia Fatah, u ktorej zrod bol Jásir Arafat, ktorý je známy ako symbolický „otec palestínskeho národa“. Potom v šesťdesiatych rokoch vzniká známa Organizácia pre oslobodenie Palestíny OOP, ktorej predsedom sa Arafat neskôr stáva. OOP vlastne tvorí takú záštitu pre všetky ďalšie palestínske skupiny. Spočiatku sú teda Palestínčania skôr sekulárne skupiny – dokonca sú medzi nimi aj niektoré kresťanské skupiny – a islam je na okraji....

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-25 07:54:33 - Feat.: - Title: Hamas zloží zbrane, ak vznikne palestínsky štát, povedal predstaviteľ hnutia 02 - Modified: 2024-04-24 17:46:34 - Feat.: - Title: Zaútočíme na prápory Hamasu. Izrael oznámil, že naďalej plánuje operáciu v meste Rafah 03 - Modified: 2024-04-24 17:12:47 - Feat.: - Title: Hamas zverejnil video s rukojemníkom zadržiavaným v Pásme Gazy 04 - Modified: 2024-04-24 15:54:16 - Feat.: - Title: Veľký balík peňazí. Biden podpísal zákon o pomoci pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan za takmer 100 miliárd dolárov 05 - Modified: 2024-04-24 06:36:18 - Feat.: - Title: Izrael sa poďakoval Senátu USA za schválenie balíka vojenskej pomoci
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 12:00