Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Krajiny NATO uisťovali Zelenského o pokračujúcej vojenskej pomoci, prišiel v čase politických turbulencií

11.10.2023, 22:03
Autor:
ČTKČTK

Volodymyr Zelenskyj dorazil do Bruselu tiež v čase politických turbulencií v americkom Kongrese, ktorý zatiaľ nevyčlenil ďalšie miliardy dolárov na zbrane pre Kyjev kvôli sporom týkajúcim sa nového amerického rozpočtu.

Ministri obrany krajín Severoatlantickej aliancie dnes ubezpečovali ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, že budú jeho krajine naďalej poskytovať vojenskú pomoc. Informovala o tom agentúra Reuters, ktorá poznamenala, že Zelenskyj navštívil veliteľstvo NATO prvýkrát od vlaňajšieho februára, keď Rusko vojensky napadlo jeho vlasť.

Do Bruselu prišiel nečakane v čase, keď sa Ukrajina pripravuje na ďalšiu vojnovú zimu a pozornosť Západu púta situácia na Blízkom východe a dôsledky útoku palestínskeho teroristického hnutia Hamas na Izrael.

Politické turbulencie

Zelenskyj dorazil do Bruselu tiež v čase politických turbulencií v americkom Kongrese, ktorý zatiaľ nevyčlenil ďalšie miliardy dolárov na zbrane pre Kyjev kvôli sporom týkajúcim sa nového amerického rozpočtu. Minister obrany Spojených štátov Lloyd Austin dnes v Bruseli povedal, že USA budú podporovať Ukrajinu tak dlho, ako bude treba. "Pokiaľ ide o našu schopnosť naďalej podporovať tak úsilie na Ukrajine, ako aj úsilie v Izraeli, rozhodne môžeme robiť oboje a budeme robiť oboje," povedal Austin.

Podobne sa vyjadril generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, podľa ktorého je podpora Ukrajiny v bezpečnostnom záujme členov aliancie. "Máme schopnosti a silu riešiť rôzne výzvy súčasne. Nemáme ten luxus, aby sme si vybrali iba jednu hrozbu a jednu výzvu, "predniesol Stoltenberg.

image

Na odmínovanie Ukrajiny je prisľúbených takmer pol miliardy eur

Zelenskyj podľa Reuters po účasti na zasadnutí kontaktnej skupiny pre Ukrajinu, teda zástupcov piatich desiatok krajín, ktoré dodávkami zbraní podporujú krajinu brániacu sa ruskej agresii, uistenie politikov privítal. Avšak pripustil neistotu. "Moja otázka znela(...) bude vaša podpora menšia ako teraz? "povedal ukrajinský prezident novinárom. "Partneri hovoria ‘nie‘. Ale kto vie, ako to bude? Myslím, že to nikto nevie," poznamenal.

Zelenskyj zdôraznil, že Ukrajina potrebuje viac systémov protivzdušnej obrany. Jeho krajina sa totiž pripravuje na potenciálne ruské vzdušné útoky na energetickú sieť, ktorým čelila počas poslednej zimy. A potrebuje tiež delostrelectvo a muníciu, aby ukrajinská armáda mohla pokračovať v boji proti ruskému agresorovi.

Prísľub pomoci

Stoltenberg poukázal na rad čerstvých prísľubov vojenskej pomoci, ktoré majú ukázať pokračujúcu podporu členov NATO Kyjevu. Austin dnes oznámil nový obranný balík pre Ukrajinu v hodnote 200 miliónov dolárov, vrátane munície pre protivzdušnú obranu a zbraní proti ruským bezpilotným lietadlám.

Nemecko v predvečer stretnutia oznámilo nový balík zbrojnej pomoci Ukrajine v hodnote zhruba jednej miliardy eur, ktorý okrem iného zahŕňa nové systémy protivzdušnej obrany. Skupina krajín vedená Britániou oznámila pomoc s odmínovaním ukrajinského územia, píše Reuters. Zelenskyj podľa nej tiež získal prísľub dodávky stíhacích lietadiel F-16 od Dánska a Belgicka, hoci druhá menovaná krajina ich plánuje dodať až v roku 2025.

image

Belgicko poskytne Ukrajine stíhačky F-16 a pomoc vo výške jednej miliardy eur

Zelenského prítomnosť na rokovaní kontaktnej skupiny, na ktorom sa zúčastnil prvýkrát, poukázala na rastúce obavy z trhlín v doteraz pevnej medzinárodnej podpore Kyjeva v jeho boji proti ruskej invázii i obavy, že sa ukrajinským silám nepodarilo s blížiacou sa zimou dosiahnuť zásadný pokrok v protiofenzíve, napísala agentúra AP.

S ohľadom na situáciu v Izraeli dnes Zelenskyj podľa médií uviedol, že "všetci majú obavy" z toho, že západná pomoc Ukrajine bude vo svetle konfliktu medzi Izraelom a Hamásom slabnúť. "Myslím, že s tým aj Rusko počíta, s rozdelením podpory," povedal ukrajinský prezident.

01 - Modified: 2023-10-11 19:13:23 - Feat.: 1 - Title: Na odmínovanie Ukrajiny je prisľúbených takmer pol miliardy eur 02 - Modified: 2023-10-07 20:21:18 - Feat.: 1 - Title: Terorizmus nič nevyrieši, znie zo zahraničia. Svet reaguje na útok Hamasu 03 - Modified: 2023-10-06 19:33:07 - Feat.: 1 - Title: Rusko túto zimu opäť zaútočí na ukrajinské energosystémy, varuje Zelenskyj
01 - Modified: 2024-04-29 14:53:58 - Feat.: - Title: Turecko podporilo Rutteho kandidatúru na post generálneho tajomníka NATO 02 - Modified: 2024-04-29 14:39:26 - Feat.: - Title: Rusko využíva meškajúce dodávky zbraní zo Západu na ofenzívu, tvrdí Zelenskyj 03 - Modified: 2024-04-29 13:23:52 - Feat.: - Title: Ani v čase vojny nie je ukrajinské politické vedenie jednotné, vraví starosta Kyjeva Kličko 04 - Modified: 2024-04-29 12:43:34 - Feat.: - Title: Šéf NATO prišiel do Kyjeva, Zelenskyj vyzýval na urýchlenie dodávok pomoci 05 - Modified: 2024-04-29 06:54:12 - Feat.: - Title: Väčšina Nemcov si myslí, že Nemecko by malo zvýšiť výdavky na obranu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
01. máj 2024 07:51