Vozidlá v plameňoch po dopade rakiet z pásma Gazy v Aškelone v južnom Izraeli. FOTO: Reuters
StoryEditor

Terorizmus nič nevyrieši, znie zo zahraničia. Svet reaguje na útok Hamasu

07.10.2023, 11:56
07.10.2023, 22:21
Autor:
ČTKČTKTASRTASR

Podľa Kataru, Kuvajtu, Iraku alebo libanonského militantného hnutia Hizballáh nesie vinu na eskalácii násilia Izrael.

Zástupcovia Európskej únie a jej krajín, vrátane Nemecka, Francúzska či Talianska, odsúdili dnešné útoky radikálneho palestínskeho hnutia Hamas proti Izraelu.

Správy z Izraela EÚ sleduje s úzkosťou, napísal na sieti X šéf únijnej diplomacie Josep Borrell, neskôr vyzval tiež okamžité prepustenie civilistov, ktorí sú držaní ako rukojemníci.

Hovorkyňa ruskej diplomacie vyzvala, aby obe strany okamžite pristúpili k prímeriu, a po ukončení násilia volá aj Omán, Saudská Arábia alebo Egypt. Podľa Kataru, Kuvajtu, Iraku alebo libanonského militantného hnutia Hizballáh nesie vinu na eskalácii násilia Izrael.

Borrell žiada prepustenie rukojemníkov

"Bezvýhradne odsudzujeme útoky Hamasu. Toto hrozné násilie sa musí okamžite skončiť. Terorizmus a násilie nič nevyriešia," uviedol Borrell na internete. Vyjadril tiež solidaritu s Izraelom, podobne sa vyjadrili šéf Európskej rady Charles Michel či predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

O niečo neskôr Borrell na sieti X zdôraznil, že zadržiavanie civilistov ako rukojemníkov či ich odvlečenie do Gazy je v rozpore s medzinárodným právom a rukojemníkov treba okamžite prepustiť. Web denníkaThe Times of Izrael uviedol, že Hamas zverejnil zábery nielen so zajatými izraelskými vojakmi, ale práve tiež s civilistami zadržiavanými ako rukojemníkmi.

USA podporuje Izrael

Spojené štáty plne stoja za Izraelom a podporujú jeho právo na sebaobranu po útoku palestínskych ozbrojencov. "Izrael má právo brániť seba a svojich občanov. Bodka. Pre terorizmus neexistuje nikdy žiadne ospravedlnenie a podpora izraelskej bezpečnosti zo strany mojej administratívy je neochvejná a skalopevná," povedal Biden.

"Nie je vhodná chvíľa na to, aby sa akákoľvek mocnosť nepriateľská voči Izraelu snažila využiť situáciu," dodal.

image

Sme vo vojne, vyhlásil izraelský premiér Netanjahu. Máme právo brániť sa teroru, reagoval Abbás

"Podrobne sledujem vývoj v Izraeli. Naša neochvejná podpora izraelského práva na sebaobranu trvá. V nasledujúcich dňoch sa ministerstvo obrany bude ubezpečovať o tom, že Izrael má všetko, čo potrebuje pre svoju obranu a ochranu civilistov pred nevyberaným násilím a terorizmom," napísal vo vyhlásení americký minister obrany Lloyd Austin.

Ako prvý z predstaviteľov Bieleho domu dnes útok Hamasu na Izrael odsúdil bezpečnostný poradca Jake Sullivan. Ten tiež uviedol, že je v telefonickom kontakte so svojím náprotivkom, poradcom izraelského premiéra pre národnú bezpečnosť Cachim Hanegbim, a ďalší vývoj bude podrobne sledovať.

Rusko apeluje na mier

Francúzsky prezident Emmanuel Macron podľa agentúry Reuters teroristické útoky proti Izraelu jasne odsudzuje. "Rád by som dal najavo svoju úplnú solidaritu s obeťami, ich rodinami a blízkymi," napísal na sieti X. "Teroristické útoky" proti Izraelu odsúdilo tiež francúzske ministerstvo zahraničia. Potvrdilo "úplné odmietanie terorizmu a podporu bezpečnosti Izraela".

"Sme teraz v kontakte so všetkými - s Izraelčanmi, Palestínčanmi, Arabmi. Snažíme sa zistiť všetky okolnosti," povedal podľa agentúry Interfax námestník ruského ministra zahraničia Michail Bogdanov. Zostrenie situácie okolo Pásma Gazy bolo podľa neho pre Moskvu nečakané.

image

Bude totálna vojna, varoval Hamas už v auguste. Netanjahu povedal to isté, čo dnes

Tiež Severoatlantická aliancia odsúdila "teroristické atentáty spáchané hnutím Hamas proti Izraelu", ktorý je partnerom NATO. "Terorizmus je základnou hrozbou pre slobodné spoločnosti a Izrael má právo brániť sa," napísal hovorca Dylan White na sieti X.

"Apelujeme na izraelskú aj palestínsku stranu, aby okamžite uzavreli prímerie a ukončili násilnosti," uviedla hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Marija Zacharovová.

Ukrajina, ktorá sa bráni ruskej agresii a opakovane zaznamenáva dopady ruských striel na svoje civilné ciele, plne podporuje právo Izraela na obranu vlastnej existencie a obyvateľstva, uviedol na sieti Telegram ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Katar je strane Palestíny

Na palestínsku stranu sa naopak pridal napríklad Katar, tamojšie ministerstvo zahraničia uviedlo, že vinu na eskalácii konfliktu nesie Izrael, a varovalo pred tým, aby Izrael nezneužil situáciu na disproporčný útok na Pásmo Gazy.

Kuvajt vyjadril "vážne znepokojenie" nad vývojom situácie a obvinil Izrael z toho, čo nazval "do očí bijúcimi útokmi". Kuvajtské ministerstvo zahraničia vyzvalo medzinárodné spoločenstvo, aby "zastavilo provokatívne praktiky okupácie" a "politiku rozširovania osád".

Hnutie Hizballáh označilo útoky Hamasu za "rozhodnú odpoveď na pokračujúcu okupáciu zo strany Izraela". Iracká vláda uviedla, že palestínsky útok je prirodzenou reakciou na desiatky rokov systematického útlaku zo strany "sionistickej okupačnej moci".

Poradca najvyššieho iránskeho duchovného vodcu ajatolláha Alí Chameneího uviedol, že Irán palestínsky útok na Izrael podporuje.

Egypt varuje pred vážnymi dôsledkami

Pred vážnymi dôsledkami terajšieho nárastu násilia medzi Palestínčanmi a Izraelom vo vyhlásení varovala aj diplomacia v Egypte, ktorý s Pásmom Gazy susedí. Ministerstvo zahraničia v Káhire vyzvalo obe strany konfliktu na čo najväčšiu zdržanlivosť a snahu neohroziť civilné obyvateľstvo.

Nemecká ministerka zahraničia Annalena Baerbocková "čo najdôraznejšie odsúdila prebiehajúce teroristické útoky z Gazy proti Izraelu". Na sieti X pripomenula "právo brániť sa proti terorizmu".

Taktiež talianska vláda uviedla, že "podporuje právo Izraela sa brániť proti tomuto "brutálnemu útoku". Španielsko uviedlo, že je šokované násilím útoku na Izrael, Belgicko myslí, že raketové útoky, násilie a teror znemožňujú cestu k dialógu.

Raketové útoky odsúdili tiež Atény, poľský minister zahraničia Zbigiew Rau na sieti X napísal, že nezmyselné násilné činy, najmä voči civilistom, sú neprijateľné.

Holandský premiér Mark Rutte na internete uviedol, že si telefonoval s izraelským šéfom vlády Benjaminom Netanjahuom. "Povedal som mu, že Holandsko jednoznačne odsudzuje teroristické násilie a plne podporuje právo Izraela na sebaobranu," doplnil Rutte.

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán odsúdil útoky hnutia Hamas na Izrael a vyjadril sústrasť premiérovi Benjaminovi Netanjahuov. Český prezident Petr Pavel útoky označil za odsúdeniahodný teroristický čin voči štátu Izrael a civilnému obyvateľstvu.

Útok odsúdilo aj Slovensko

Útoky Hamasu dnes ostro odsúdil aj minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Miroslav Wlachovský a rezort diplomacie

"Izrael má právo brániť sa voči takejto agresii," napísal na sociálnej sieti X. Vyjadril zároveň ľútosť nad obeťami útokov i nad všetkými, ktorých násilný akt zasiahol.

K odsúdeniu teroristických útokov proti Izraelu sa pridali aj prezidentka Zuzana Čaputová a premiér Ľudovít Ódor.

"Agresia a násilie na nevinných ľuďoch nikdy nezabezpečia mier a stabilitu na Blízkom východe," uviedol predseda vlády na sociálnej sieti X.

01 - Modified: 2024-05-15 09:19:16 - Feat.: - Title: Európska únia vyzvala Izrael, aby okamžite ukončil vojenskú operáciu v Rafahu na juhu Gazy 02 - Modified: 2024-05-15 08:58:40 - Feat.: - Title: Izraelská armáda tvrdí, že pri útoku v Libanone zabila veliteľa Hizballáhu 03 - Modified: 2024-05-15 09:21:29 - Feat.: - Title: Hrozí Gruzínsku bieloruský scenár? Kampaň LGBT fašistov, búši do demonštrantov premiér 04 - Modified: 2024-05-15 05:10:00 - Feat.: - Title: Bidenova administratíva chystá pre Izrael novú zásielku zbraní za miliardu 05 - Modified: 2024-05-14 14:03:40 - Feat.: - Title: WHO plne dôveruje palestínskym údajom o obetiach v Gaze. Viac ako polovica sú ženy a deti
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
15. máj 2024 11:28