Príslušníci kurdských síl. FOTO: Reuters
StoryEditor

Turecko opäť útočilo na kurdské pozície v Iraku, hrozí aj náletmi v Sýrii

04.10.2023, 22:50
Autor:
TASRTASR

Nedeľný samovražedný útok sa odohral niekoľko hodín pred začiatkom prvého zasadnutia tureckého parlamentu po trojmesačnej letnej prestávke.

Turecko v stredu opäť útočilo na pozície kurdských militantov na severe Iraku. Zároveň varovalo, že by mohlo zintenzívniť nálety v Iraku aj v Sýrii, odkiaľ podľa neho pochádzali kurdskí militanti, ktorí spáchali nedeľňajší samovražedný bombový útok v centre Ankary. Informujeme o tom podľa agentúry AFP.

K nedeľnému útoku dvoch atentátnikov došlo v blízkosti sídla parlamentu a ministerstva vnútra.

Prestrelka

Jeden z atentátnikov sa odpálil a druhý zahynul pri následnej prestrelke s políciou. Pri útoku utrpeli ľahké zranenia dvaja policajti. K zodpovednosti sa prihlásila Strana kurdských pracujúcich, ktorú Turecko aj jeho západní spojenci považujú za teroristickú organizáciu.

Ankara zvolala v reakcii na útok zasadnutie národnej bezpečnostnej rady.

"Je zrejmé, že títo dvaja teroristi (atentátnici) prišli zo Sýrie, kde ich vycvičili," uviedol v stredu turecký minister zahraničných vecí Hakan Fidan.

image

Na severe Iraku zomrelo pri stretoch s kurdskými radikálmi päť tureckých vojakov

"Odteraz je všetka infraštruktúra, veľké či energetické zariadenia... (patriace ozbrojeným kurdským skupinám) v Iraku a Sýrii legitímnym cieľom našich bezpečnostných síl," dodal Fidan.

Turecko útočilo na pozície PKK v horách na severe Iraku už niekoľko hodín po nedeľnom útoku v Ankare. V stredu večer podniklo v tejto oblasti ďalšie nálety, informovalo turecké ministerstvo obrany. Pri najnovších útokoch bolo podľa rezortu zničených vyše 20 cieľov, a to vrátane úkrytov militantov či ich skladov zbraní.

Útok

Ministerstvo zároveň informovalo, že "vyradených z boja" bolo mnoho militantov z PKK, čo je termín, ktorý podľa agentúry DPA obvykle znamená, že boli zabití.

Ankara ešte v utorok oznámila, že pri raziách na prevažne Kurdmi obývanom juhovýchode Turecka zadržala 67 domnelých členov PKK.

Nedeľný samovražedný útok sa odohral niekoľko hodín pred začiatkom prvého zasadnutia tureckého parlamentu po trojmesačnej letnej prestávke. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan následne predniesol pred parlamentom svoj prejav, v ktorom útok označil za "posledný záchvev terorizmu".

image

Rusko slabne, myslí si Erdogan. Putinovi dáva jednu facku za druhou

Podľa tureckej štátnej televíznej stanice TRT je medzi bodmi nadchádzajúcej parlamentnej agendy aj hlasovanie o žiadosti Švédska o vstup do NATO. Turecko a Maďarsko sú posledné dve krajiny Aliancie, ktoré dosiaľ prijatie tejto severskej krajiny neodsúhlasili.

Turecko dlhodobo odmietalo schváliť vstup Švédska do NATO, pričom Štokholm vinilo z podporovania skupín, ktoré Ankara považuje za teroristické, a to vrátane PKK. Erdogan však v júli na summite NATO napokon vyjadril podporu pre vstup Švédska do NATO, ktorý by mal teraz odhlasovať parlament.

01 - Modified: 2023-08-10 12:15:45 - Feat.: 1 - Title: Na severe Iraku zomrelo pri stretoch s kurdskými radikálmi päť tureckých vojakov 02 - Modified: 2023-07-28 21:05:58 - Feat.: 1 - Title: Turecké bezpilotné lietadlo zabilo v Iraku štyroch kurdských bojovníkov 03 - Modified: 2023-07-23 11:24:19 - Feat.: 1 - Title: Kurdská komunita demonštrovala pri príležitosti stého výročia Lausannskej zmluvy
01 - Modified: 2024-04-28 06:25:00 - Feat.: - Title: Za vzťahy osôb rovnakého pohlavia hrozí v Iraku až 15 rokov väzenia 02 - Modified: 2024-04-26 20:19:20 - Feat.: - Title: Pri útoku dronom na plynové pole v Kurdistane zahynuli štyria Jemenčania 03 - Modified: 2024-04-26 05:57:51 - Feat.: - Title: Turecký súd odsúdil zamestnancov železníc za nehodu, o život prišlo 25 ľudí 04 - Modified: 2024-04-25 15:25:55 - Feat.: - Title: "Chránte sa pred kopancami." Účastníci humanitárnej flotily do Gazy v Turecku trénujú na izraelský zásah 05 - Modified: 2024-04-23 06:18:54 - Feat.: - Title: Na americké jednotky v Iraku a Sýrii útočili dvakrát v priebehu 24 hodín
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. apríl 2024 13:42