Ruská novinárka Marina Ovsiannikovová. FOTO: Reuters
StoryEditor

Novinárka Ovsjannikovová dostala v Rusku osem a pol roka. Po úteku žije v Paríži

04.10.2023, 11:13
04.10.2023, 12:00
Autor:
TASRTASR

Bývalá televízna reportérka štátnej televízie Pervyj kanal podnikla svoj protest pred televíznymi kamerami necelé tri týždne po vpáde ruských vojsk na Ukrajinu vlani vo februári.

Moskovský súd vymeral trest vo výške 8,5 roka väzenia bývalej novinárke ruskej štátnej televízie Maríne Ovsjannikovovej, ktorú zistil vinnou z šírenia nepravdivých informácií o ruskej armáde. Urobil tak v jej neprítomnosti, lebo žurnalistka z Ruska utiekla a žije v zahraničí.

Informovali o tom dnes ruské médiá. Ovsjannikovová sa vlani stala známou svojím protestom proti ruskej invázii na Ukrajinu v živom televíznom vysielaní. Novinárka v predvečer vynesenia verdiktu vinu odmietla.

VIDEO: Ruská novinárka sa objavila v Paríži po úteku z domáceho väzenia v Rusku

"Súd ju tiež zbavil práva vykonávať činnosť súvisiacu so správou elektronických stránok alebo informačných a telekomunikačných sietí, vrátane internetu, na obdobie štyroch rokov," cituje ruská štátna agentúra TASS prokuratúru. Tá žiadala pre novinárku trest 9,5 roka za mrežami.

Protestné akcie

Súčasný proces sa zaoberal obvinením, podľa ktorého Ovsjannikovová vlani v júli zverejnila na sociálnych sieťach video a fotografie s plagátom a textom obsahujúcim podľa vyšetrovateľov vedome nepravdivé informácie o ruských vojakoch počas špeciálnej vojenskej operácie, píše TASS, ktorý použil oficiálny termín Moskvy pre jej vojenskú agresiu na susednej Ukrajine.

image

Ruská prokuratúra zostáva bez milosti. Pre novinárku Ovsjannikovovú žiada deväť a pol roka väzenia

Nezávislý portál Meduza v tejto súvislosti pripomína osamelú protestnú akciu Ovsjannikovovej priamo oproti Kremľu, kde v polovici júla držala v rukách plagát s nápisom "Putin je vrah. Jeho vojaci sú fašisti. Zomrelo 352 detí. Koľko detí ešte musí zomrieť, aby ste prestali? ". K nohám si pritom položila bábiky potriesnené červenou farbou.

Polícia novinárku zadržala a úrady ju poslali do domáceho väzenia, z toho však aj so svojou dcérou utiekla a súdiac podľa jej účtov na sociálnych sieťach sa teraz nachádza v Paríži, píše Meduza. Podľa agentúry TASS je na zozname medzinárodne hľadaných osôb.

Narušila živé vysielanie

Ovsjannikovová v utorok večer zverejnila vyhlásenie, kde obvinenia označila za absurdné a politicky motivované. "Rozhodli sa mi dať demonštratívny výprask, pretože som sa nebála a nazvala veci ich pravými menami. Ruskú televíziu klamlivým propagandistickým strojom, vojnu vojnou a (prezidenta Vladimira) Putina vojnovým zločinom," napísala a odmietla označenie zradkyňa, ktorého sa jej podľa nej dostáva v Rusku.

Označila sa za vlastenku. "Skutočným zradcom svojej krajiny je Putin a jeho najužší kruh... Stali sme sa vyvrheľmi. Celý svet beží dopredu míľovými krokmi, a Rusko sa na vŕzgajúcom vozíku valí dozadu, do priepasti, do hĺbky tmárstva, propagandy a marginality, "dodala.

image

Zatvorte radšej Putina. Ruská novinárka utiekla z domáceho väzenia a ponížila Kremeľ

Ovsjannikovová prvýkrát verejne vyjadrila odpor proti ruskej invázii na Ukrajinu vlani v marci tým, že narušila živé vysielanie najsledovanejšej ruskej televíznej stanice Pervyj kanal. V hlavnom vysielacom čase sa objavila za chrbtom moderátorky a roztiahla plagát s nápisom, kde okrem iného stálo: „Zastavte vojnu, neverte propagande, tu vám klamú“.

Televízia dala novinárke výpoveď a úrady jej uložili pokutu.

Päťdesiatštyriročná žurnalistka sa podľa Meduzu zúčastnila viacerých protivojnových akcií a trikrát dostala pokutu za "diskreditáciu" ruskej armády. Rusko zákony proti diskreditácii armády alebo proti zámernému šíreniu lživých informácií o nej prijalo začiatkom vlaňajšieho marca, len niekoľko dní po vpáde do susednej krajiny.

V podstate sa vzťahujú na akékoľvek informácie o ruskej vojne proti Ukrajine, ktoré sú v rozpore s naratívom presadzovaným Kremľom.

01 - Modified: 2023-10-04 06:53:48 - Feat.: 1 - Title: Rusko tvrdí, že na svojom území zostrelilo v noci 31 ukrajinských dronov 02 - Modified: 2023-10-03 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Vojnová stratégia na mrazivú zimu. Ako chcú tvrdohlaví Rusi zabrániť ďalším ukrajinským ziskom? 03 - Modified: 2023-10-04 10:25:16 - Feat.: 1 - Title: Pomôže už len jadrové ultimátum. Šéfka ruskej televízie vyzvala na odpálenie nukleárnej bomby nad Sibírou 04 - Modified: 2023-10-03 16:00:42 - Feat.: 1 - Title: Nemecký generál sa obáva eskalácie vojny na Ukrajine, vyzýva na posilnenie kapacít NATO 05 - Modified: 2023-10-03 13:33:10 - Feat.: 1 - Title: Sú len mäso. Rusko posiela trestné oddiely do najkritickejších častí frontu, majú obrovské straty
01 - Modified: 2024-05-14 21:52:44 - Feat.: - Title: Putinovi treba vyslať signál. Rusko musí zaplatiť za obnovu zničenej Ukrajiny, vyhlásil Blinken na Ukrajine 02 - Modified: 2024-05-14 20:41:44 - Feat.: - Title: Česká ministerka obrany pripustila mierové rokovania: Vojna sa nevyvíja dobre, ale Ukrajinu nemôžeme obetovať 03 - Modified: 2024-05-14 20:12:21 - Feat.: - Title: Na Ukrajine bojuje najmenej 280 občanov Srí Lanky. Rusi ich oklamali, vraví tamojší poslanec 04 - Modified: 2024-05-14 19:03:23 - Feat.: - Title: Počet ľudí zranených pri útokoch na centrum Charkova sa zvýšil na 20 05 - Modified: 2024-05-14 16:38:10 - Feat.: - Title: Ruská štátna duma schválila nominantov na ministrov novej vlády
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
15. máj 2024 04:36