FOTO: REUTERS
StoryEditor

Rusko tvrdí, že na svojom území zostrelilo v noci 31 ukrajinských dronov

04.10.2023, 08:53
Autor:
TASRTASR

Ruské úrady v pohraničných oblastiach Ukrajinu opakovane obviňujú z ostreľovania tamojších miest a obcí.

Rusko zostrelilo v noci na stredu nad oblasťami hraničiacimi s Ukrajinou 31 ukrajinských dronov a uviedlo, že sa mu podarilo zmariť snahy Kyjeva preniknúť na Kryml píšu agentúry AFP a Reuters.

"Systémy vzdušnej obrany na území Belgorodskej, Brianskej a Kurskej oblasti zachytili a zničili 31 ukrajinských bezpilotných lietadiel," uviedlo ruské ministerstvo obrany na sociálnej sieti Telegram. Obete hlásené neboli.

Gubernátor Brianskej oblasti Alexandr Bogomaz okrem toho uviedol, že ukrajinské sily ostreľovali kazetovou muníciou niekoľko obcí. Bogomaz taktiež nehlásil nijaké obete, no uviedol, že pri útoku bolo poškodených niekoľko domov.

Kazetovú muníciu Ukrajine poskytli Spojené štáty, pričom Kyjev sa zaviazal, že ju bude používať iba na to, aby vytlačil z pozícii veľké koncentrácie vojakov nepriateľa, pripomína Reuters.

image

Vojnová stratégia na mrazivú zimu. Ako chcú tvrdohlaví Rusi zabrániť ďalším ukrajinským ziskom?

Ruské úrady v pohraničných oblastiach Ukrajinu opakovane obviňujú z ostreľovania tamojších miest a obcí. Podľa agentúry AFP sa pritom od začiatku ukrajinskej protiofenzívy zvýšil aj počet dronových útokov v ruskom pohraničí. Ruskí predstavitelia však zľahčujú ich význam.

Ruské ministerstvo obrany okrem toho uviedlo, že ruskému letectvu sa v noci na stredu podarilo zastaviť snahy ukrajinských výsadkárov o preniknutie na polostrov Krym. Ukrajinci podľa tohto zdroja smerovali k mysu Tarchankut na vojenskom rýchločlne a troch vodných skútroch.

Ukrajina od začiatku invázie opakovane útočí na územie Krymu, ktorý Rusko anektovalo v roku 2014. Útoky na tamojšie ruské vojenské zariadenia sa v poslednom čase zintenzívnili vzhľadom na sľub Ukrajiny, že polostrov dobyje späť.

Reuters však upozorňuje, že dané tvrdenia nebolo možné overiť, pričom Kyjev tieto útoky bezprostredne nekomentoval.

01 - Modified: 2024-04-29 14:56:15 - Feat.: - Title: Ukrajinci, ktorých v Nemecku na smrť pobodal Rus, boli podľa Kyjeva vojakmi 02 - Modified: 2024-04-29 14:39:26 - Feat.: - Title: Rusko využíva meškajúce dodávky zbraní zo Západu na ofenzívu, tvrdí Zelenskyj 03 - Modified: 2024-04-29 15:07:14 - Feat.: - Title: Iniciátor zbierky na muníciu: Fico znevážil všetkých, ktorí prispeli. Len sme sa pridali k štátnym zbrojovkám 04 - Modified: 2024-04-29 13:23:52 - Feat.: - Title: Ani v čase vojny nie je ukrajinské politické vedenie jednotné, vraví starosta Kyjeva Kličko 05 - Modified: 2024-04-29 12:53:19 - Feat.: - Title: Ukrajinci zavraždení v bavorskom nákupnom centre boli vojaci na liečení
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. apríl 2024 21:10