Vojak 3. ukrajinskej samostatnej útočnej brigády neďaleko mesta Bachmut. FOTO: TASR/AP  
StoryEditor

Varšava zbrane Ukrajine v súčasnosti nedodáva, v budúcnosti sa uvidí, povedal poľský minister

21.09.2023, 11:07
Autor:
ČTKČTK

Poľsko doposiaľ patrilo k najvýznamnejším podporovateľom Ukrajiny. Ocitlo sa však v spore s Kyjevom kvôli zákazu dovozu ukrajinského obilia.

Poľsko nedodáva zbrane Ukrajine v súčasnej dobe, ako to bude v budúcnosti, sa uvidí. Rádiu Plus to povedal poľský minister pre správu štátnych aktív Jacek Sasin, ktorý reagoval na otázku ohľadom vyjadrenia premiéra Mateusza Morawieckého.

Vyústenie sporu kvôli dovozu obilia

Ten o deň skôr uviedol, že jeho krajina už nedodáva Ukrajine výzbroj. Poľsko patrí k najvýznamnejším podporovateľom Ukrajiny, ktorá sa už vyše roka a pol bráni ruskej invázii. Varšava a Kyjev sa však ocitli v spore kvôli zákazu dovozu ukrajinského obilia do Poľska.

"V tejto chvíli je to tak, ako povedal premiér, v budúcnosti uvidíme," povedal Sasin súkromnej rozhlasovej stanici Radio Plus podľa agentúry Reuters.

Vyjadril sa tak deň po tom, čo šéf poľskej vlády Morawiecki televízii Polsat News povedal, že Varšava už na Ukrajinu neposiela žiadne zbrane, pretože teraz zbraňami vybavuje vlastnú armádu.

image

Spor o ukrajinské obilie: Poľsko zastavilo dodávky svojich zbraní Kyjevu, oznámil Morawiecki

"Ukrajina sa bráni beštiálnemu ruskému útoku a ja túto situáciu chápem, avšak, ako som povedal, budeme našu krajinu chrániť. Už nedodávame výzbroj na Ukrajinu, pretože teraz vyzbrojujeme Poľsko," citovala Morawieckého v príspevku na sociálnej sieti X jeho kancelária.

Jeho slová zazneli po tom, čo si poľské ministerstvo zahraničia predvolalo ukrajinského veľvyslanca na protest proti výrokom prezidenta Volodymyra Zelenského po rozhodnutí Varšavy predĺžiť embargo na ukrajinské obilie.

Ukrajinský prezident krok odsúdil ako pomoc Moskve

Zelenskyj na Valnom zhromaždení OSN v New Yorku "európskym priateľom" kvôli predĺženiu embarga vyčítal predstieranie solidarity a nepriame napomáhanie Moskve.

Ukrajinská diplomacia v reakcii na poľský protest vyzvala Varšavu, aby sa zbavila emócií a začala konštruktívne rokovať o riešení sporu.

Varšava zákaz dovozu ukrajinského obilia zdôvodňuje snahou ochrániť vlastných poľnohospodárov, ktorí by inak museli čeliť lacnejšiu produkciu z Ukrajiny.

Poľsko, Slovensko a Maďarsko sa rozhodli pokračovať v embargu na dovoz ukrajinského obilia pred niekoľkými dňami.

image

Ukrajinské obilie zasypalo jednotu Európskej únie

Urobili tak aj napriek tomu, že Európska komisia, ktorá pôvodne s časovo obmedzeným zákazom dovozu ukrajinských plodín do niektorých členských krajín EÚ súhlasila, v piatok rozhodla o ukončení tohto režimu.

Ukrajina kvôli tomu na trojicu krajín podala sťažnosť u Svetovej obchodnej organizácie. Obchodný spor následne prerástol v diplomatickú roztržku medzi Ukrajinou a Poľskom, ktoré je inak blízkym spojencom Kyjeva v jeho boji proti ruskej vojenskej agresii. Varšava Kyjevu odovzdala značnú časť svojej výzbroje.

Poľsko však tiež v polovici októbra čakajú kľúčové parlamentné voľby a vláda sa snaží udržať si hlasy vidieka, ktorý v skorších voľbách hlasoval prevažne za vládnucu stranu Právo a spravodlivosť.

Strana sa zároveň stala terčom kritiky krajnej pravice za to, že sa podľa nej vláda príliš podriaďuje Ukrajine, podotkol Reuters.

01 - Modified: 2023-09-21 09:36:19 - Feat.: 1 - Title: Ukrajinský agrominister prisľúbil, že zastavuje kroky proti Slovensku. Stiahne aj žalobu voči nám, tvrdí Bíreš 02 - Modified: 2023-09-20 19:53:59 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina zaútočila na vojenské základne na Kryme, Rusko tvrdí, že útoky odrazilo 03 - Modified: 2023-09-20 14:31:25 - Feat.: 1 - Title: Zelenskyj kritizuje aj Slovensko. Solidaritu len hráte a chystáte scénu pre moskovského herca, odkazuje 04 - Modified: 2023-09-20 08:38:29 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina sa pri zákaze dovozu jej obilia správa ako topiaci sa človek, vyhlásil poľský prezident Duda 05 - Modified: 2023-09-19 20:04:06 - Feat.: 1 - Title: Rusko používa potraviny a ich nedostatok ako zbraň, povedal Zelenskyj OSN
01 - Modified: 2024-05-07 05:08:54 - Feat.: - Title: Jednu z Pulitzerových cien získal aj uväznený ruský opozičný politik Kara-Murza 02 - Modified: 2024-05-07 04:49:01 - Feat.: - Title: Británia kvôli vojne na Ukrajine nevyšle svojho zástupcu na Putinovu inauguráciu 03 - Modified: 2024-05-06 19:52:05 - Feat.: - Title: Poľská prokuratúra vyšetruje špionáž v prípade úteku sudcu do Bieloruska 04 - Modified: 2024-05-06 18:07:31 - Feat.: - Title: Rusko si predvolalo francúzskeho veľvyslanca pre „provokačnú politiku“ Paríža 05 - Modified: 2024-05-06 14:24:03 - Feat.: - Title: Európske a ukrajinské zbrojárske firmy rokujú o posilnení spolupráce. Európa musí vyrábať viac, tvrdí Borrell
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
07. máj 2024 09:10