Minister pôdohospodárstva Jozef Bíreš. FOTO: TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Ukrajinský agrominister prisľúbil, že zastavuje kroky proti Slovensku. Stiahne aj žalobu voči nám, tvrdí Bíreš

21.09.2023, 10:26
21.09.2023, 11:36
Autor:
TASRTASRlmlm

Minister pôdohospodárstva Jozef Bíreš požiadal ukrajinského kolegu, aby Ukrajina zastavila všetky kroky súvisiace so žalobou proti Slovensku, ktorú avizovala.

Ukrajinský agrominister Mykola Solskyj prisľúbil, že zastavuje kroky proti Slovensku, a to jednak žalobu na pôde Svetovej obchodnej organizácie, ako aj zákaz dovozu slovenských agrokomodít na Ukrajinu.

Uviedla to Kristína Juričková z odboru komunikácie ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka.

image

Zelenskyj kritizuje aj Slovensko. Solidaritu len hráte a chystáte scénu pre moskovského herca, odkazuje

"Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Jozef Bíreš zhodnotil stredajšie online rokovanie s ukrajinským ministrom ako konštruktívne, pretože sa dohodli na vytvorení systému obchodovania s obilím na základe vydávania a kontrolovania licencií. Kým bude tento systém spustený a otestovaná jeho úplná funkčnosť, naďalej platí zákaz dovozu štyroch komodít z Ukrajiny, ktorý slovenská vláda schválila od 16. septembra do konca roka 2023," priblížila.

Agrominister Bíreš podľa Juričkovej požiadal ukrajinského kolegu, aby Ukrajina zastavila všetky kroky súvisiace so žalobou proti Slovensku, ktorú avizovala, a taktiež aj vyjadrenia o zastavení obchodu s agrokomoditami zo Slovenska na Ukrajinu.

"Minister Solskyj prisľúbil, že od 20. septembra tieto kroky zastavuje," dodala.

image

Sulík sa v kritike Ukrajiny zhodol s Ficom: Spravili sme pre nich veľa a teraz nás žalujú? Je to nehoráznosť

Ukrajina kvôli trvajúcemu embargu podala v pondelok žalobu u Svetovej obchodnej organizácie na Poľsko, Slovensko a Maďarsko, ktoré zákaz dovozu tiež predĺžili. Zelenskyj vyčítal priateľom v Európe, že solidaritu len hrajú a rozohrávajú "thriller s obilím".

"Zdalo by sa, že hrajú vlastnú úlohu, ale v skutočnosti pomáhajú pripraviť scénu pre moskovského herca," povedal ukrajinský prezident podľa portálu Onet.

Poľské ministerstvo zahraničných vecí si včera predvolalo ukrajinského veľvyslanca a vyjadrilo dôrazný protest proti výrokom Zelenského. O niekoľko hodín neskôr sa spor medzi oboma krajinami vyhrotil. Poľský premiér Mateusz Morawiecki oznámil, že krajina zastavila dodávky svojich zbraní Ukrajine.

 

01 - Modified: 2024-05-02 05:41:37 - Feat.: - Title: Jeden luxusný byt. Zelenskyj odvolal predstaviteľa tajnej služby, ktorého spájajú s korupciou 02 - Modified: 2024-05-01 20:50:11 - Feat.: - Title: Ukrajinský rezort diplomacie predstavil hovorkyňu vytvorenú umelou inteligenciou 03 - Modified: 2024-05-01 17:17:12 - Feat.: - Title: Útoky ruskej armády na východe Ukrajiny si vyžiadali ďalších päť obetí 04 - Modified: 2024-05-01 13:00:00 - Feat.: - Title: Rusko tvrdí, že zasiahlo južný štáb ukrajinskej armády. Kyjev to nekomentoval 05 - Modified: 2024-04-30 21:41:38 - Feat.: - Title: Lotyšsko poskytne Ukrajine ďalšiu pomoc vrátane protilietadlových zbraní
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 15:33