Kombinovaná snímka záberov bývalého prezidenta USA Donalda Trumpa a spolu s ním obvinených 18 ľudí vrátane Rudyho Giulianiho, Ray Smitha, Jenny Ellis, Sidneyho Powella, Cathy Latham, Kennetha Chesebra, Davida Shafera, Johna Eastmana, Scotta Halla, Harrisona. Floyd, Mark Meadows, Trevian Kutti, Shawn Still, Jeffrey Clark, Michael Roman, Misty Hampton, Stephen Cliffgard Lee a Robert Cheeley. FOTO: Reuters/Fulton County Sheriff‘s Office
StoryEditor

Úradom v Georgii sa po Trumpovi vydali aj zvyšní aktéri údajného volebného sprisahania

25.08.2023, 19:25
Autor:
ČTKČTK

Obvinení v posledných dňoch absolvovali vo väznici okresu Fulton proces, pri ktorom boli vytvorené odtlačky prstov, policajné fotografie a ďalšie záznamy. Trump tak urobil vo štvrtok večer.

Vo väznici v Atlante sa dnes prihlásili poslední z 18 ľudí obvinených po boku exprezidenta Donalda Trumpa zo sprisahania s cieľom zvrátiť posledné prezidentské voľby v americkom štáte Georgia. Informovali o tom americké médiá krátko pred uplynutím lehoty stanovenej prokuratúrou pre dobrovoľné vydanie so úradom. Komplikované súdne konanie je len na svojom začiatku, pripomína denník The New York Times.

Obvinení v posledných dňoch absolvovali vo väznici okresu Fulton proces, pri ktorom boli vytvorené odtlačky prstov, policajné fotografie a ďalšie záznamy. Trump tak urobil vo štvrtok večer a bol rýchlo prepustený na kauciu vo výške 200-tisíc dolárov.

Obvinení zo sprisahania

Po Trumpovej návšteve v Atlante zostávalo ešte sedem nenahlásených obvinených, pričom na to mali čas do dnešného poludnia miestneho času (18:00 nášho času). Ráno prišla správa, že úradom sa vzdalo ďalších päť vrátane niekdajšieho činiteľa ministerstva spravodlivosti Jeffreyho Clarka, ktorý sa predtým snažil procedúru zdržať.

image

Trumpova policajná fotografia z väzenia sa rýchlo stala symbolom jeho kampane

Ako posledná sa podľa médií dostavili Trevian Kuttiová, čo je niekdajšia agentka rappera Kanyeho Westa, a farár zo štátu Illinois Stephen Lee. 

Obaja boli podľa prokuratúry zapojení do nátlaku na dvojicu volebných pracovníčok z Georgie, ktorých Trumpov tábor nepravdivo obvinil zo zmanipulovania hlasovania. Úlohu v tomto aspekte sprisahania prokuratúra pripisuje aj Harrisonovi Floydovi, ktorý sa podľa agentúry AP nedohodol vopred na kaucii a po štvrtkovom príchode do väznice zostával vo väzbe.

Veľká porota pred dvoma týždňami schválila súbor obvinení, podľa ktorého sa 19 aktérov kauzy po posledných prezidentských voľbách zločinne spolčilo v snahe zvrátiť výsledok v kľúčovom štáte a udržať porazeného Trumpa pri moci.

Falošný certifikát

Exprezident a ďalší v nasledujúcich týždňoch okrem iného tlačili na štátnych činiteľov so svojimi nepodloženými tvrdeniami o podvodoch s hlasmi a spísali falošný "certifikát" voliteľov v rozpore s oficiálnym výsledkom. Všetci čelia obvineniu z porušenia štátneho zákona o vydieračských organizáciách, za čo im hrozí aj niekoľkoročné väzenie.

image

Prvýkrát v rade s opilcami a zločincami. Nová fotka Trumpa má mimoriadny emocionálny a kultúrny náboj

Aj vzhľadom na počet obvinených stojí pred všetkými zúčastnenými dlhý proces, ako opisuje NYT. Trump a ďalší sa zatiaľ nevyjadrili k otázke svojej viny, pričom okresná prokurátorka Fani Willisová navrhla, aby sa rokovania v tejto veci uskutočnili 5. septembra. Potom by nasledovala fáza určená pre žiadosti obvinených ohľadom vývoja súdneho procesu.

Traja obvinení vrátane niekdajšieho šéfa Bieleho domu Marka Meadowsa už súd požiadali, aby sa prípad presunul na federálny súd. Môžu sa objaviť aj ďalšie spory, napríklad ohľadom prípustných dôkazov či oddelenia prípadov niektorých obvinených. Willisová dala najavo, že chce jeden proces so všetkými obvinenými. "Všetky tieto žiadosti si žiadajú čas na prerokovanie," píše NYT. Taktiež poznamenáva, že ďalšie neznáme sú potenciálne rozhodnutia niektorých obvinených priznať vinu alebo dokonca spolupracovať s obžalobou.

Pôjde tak zrejme o najkomplikovanejšiu súdnu kauzu exprezidenta Trumpa, ktorý bol tento rok obžalovaný v ďalších troch prípadoch, zatiaľ čo smeruje k zisku nominácie Republikánskej strany do nadchádzajúcej prezidentskej voľby. Obvinenia z falšovania finančných záznamov vznesené štátom New York, ako aj federálne obžaloby ohľadom manipulácie s utajovanými dokumentmi a snahy zvrátiť prezidentské voľby odmieta a všetko vykresľuje ako politickú perzekúciu.

01 - Modified: 2023-08-25 15:44:37 - Feat.: 1 - Title: Trumpova policajná fotografia z väzenia sa rýchlo stala symbolom jeho kampane 02 - Modified: 2023-08-25 13:20:18 - Feat.: 1 - Title: Prvýkrát v rade s opilcami a zločincami. Nová fotka Trumpa má mimoriadny emocionálny a kultúrny náboj 03 - Modified: 2023-08-25 04:57:58 - Feat.: 1 - Title: Trump vo väzení: Exprezidenta zatkli, odfotili a prepustili na kauciu. Nazval to "výsmechom spravodlivosti" 04 - Modified: 2023-08-24 20:03:26 - Feat.: 1 - Title: Trump uviedol, že sa úradom v Georgii vydá večer miestneho času. Vytrvalo však odmieta akúkoľvek vinu
01 - Modified: 2024-05-14 06:38:29 - Feat.: - Title: Trump platbu za mlčanie pornoherečke schválil, povedal jeho bývalý právnik na súde 02 - Modified: 2024-05-13 13:35:55 - Feat.: - Title: Trump má pred Bidenom náskok v piatich zo šiestich kľúčových štátov, uvádza nový prieskum 03 - Modified: 2024-05-11 20:00:29 - Feat.: - Title: Poprel všetky špekulácie. Trump nezvažuje Nikki Haleyovú na post viceprezidentky 04 - Modified: 2024-05-10 09:16:15 - Feat.: - Title: Varovanie pred nástupom Trumpa k moci: Nová obchodná vojna zasiahne americkú ekonomiku, tvrdí Fitch 05 - Modified: 2024-05-09 18:54:32 - Feat.: - Title: Debut školáka na politickej scéne. Trumpov najmladší syn Barron bude delegátom na júlovom zjazde republikánov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. máj 2024 04:52