Fotografia amerického exprezidenta USA Donalda Trumpa, ktorú zverejnili úrady v meste Atlanta v americkom štáte Georgia v noci na piatok. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Trumpova policajná fotografia z väzenia sa rýchlo stala symbolom jeho kampane

25.08.2023, 17:44
Autor:
ČTKČTK

Na fotografii Donald Trump pózuje na obyčajnom sivom pozadí, rovnako ako ďalší ľudia obvinení spoločne s ním. Rovnako ako u nich je jeho tvár zhora nasvietená oslnivo bielym bleskom.

Fotografie zatknutých osôb, ktoré obstaráva polícia, už dokázali zničiť mnoho politických kariér. Avšak v prípade bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý sa vo štvrtok večer miestneho času dočkal svojej prvej policajnej snímky vo väznici v okrese Fulton v štáte Georgia, sa snímka väzňa číslo P01135809 okamžite stala symbolom jeho predvolebnej kampane. Píše to spravodajský server BBC News.

Počas niekoľkých minút od zverejnenia sa fotka objavila na Trumpovej webovej stránke spoločne s vyhlásením, že bol zatknutý, hoci nespáchal žiadny zločin. A v priebehu niekoľkých hodín už jeho oficiálna kampaň predávala tričká s touto fotografiou a nápisom: "NIKDY SA NEVZDÁVAŤ". K dispozícii sú tiež hrnečky a nálepky.

Búra normy

Zároveň sa táto policajná snímka okamžite stala de facto fotografiou roka - historickou fotkou, ktorá bude navždy uložená vo verejných záznamoch a stane sa buď symbolom rovnosti pred zákonom, alebo jeho zneužívania, napísal denník The New York Times. Je to absolútna pripomienka prezidentského štýlu búrajúceho všetky normy, rovnako ako tejto sociálnymi médiami posadnutej, rozpoltenej éry.

image

Prvýkrát v rade s opilcami a zločincami. Nová fotka Trumpa má mimoriadny emocionálny a kultúrny náboj

"Je to úplne bezprecedentné," povedal denníku The New York Times Sean Wilentz, profesor americkej histórie na Princetonskej univerzite. "Zo všetkých miliónov, možno miliárd fotografií Donalda Trumpa by táto mohla byť tou najslávnejšou. Alebo nechválne najpreslávenejší. "

Na fotografii Donald Trump pózuje na obyčajnom sivom pozadí, rovnako ako ďalší ľudia obvinení spoločne s ním. Rovnako ako u nich je jeho tvár zhora nasvietená oslnivo bielym bleskom, ktorý dopadá na jeho popolavo svetlé vlasy ako reflektor.

Ikonický pohľad

Ako zvyčajne je oblečený vo farbách americkej vlajky: námornícky modrý oblek, biela košeľa, jasne červená kravata - hoci jeho typický odznak s americkou vlajkou v klope na snímke buď chýba, alebo nie je vidieť.

Spod obočia je vidno neusmievavý pohľad, oči má čudne podliate krvou, čelo pokryté vráskami, bradu stiahnutú, akoby sa chystal udrieť do fotoaparátu. Obraz je strohý, zbavený vlajok a pompéznosti, ktoré si Donald Trump pri fotení v Mar-a-Lago, Trump Tower alebo počas svojho funkčného obdobia toľko užíval, a ktorými vyjadroval svoju moc a zlatú žiaru úspechu.

Ako podotýkajú komentátori viacerých amerických listov, je jasné, že Donald Trump podobu svojej policajnej snímky starostlivo pripravoval s členmi svojej predvolebnej kampane.

Trump má takmer jedinečný talent priťahovať pozornosť. Snaží sa túto chvíľu využiť na to, aby zadusil svojich súperov a oponentov tým, že ich pripraví o kyslík publicity, dodáva BBC News. Úspešne spojil svoje právne problémy so svojou politickou kampaňou - a z oboch urobil televíznu reality show.

01 - Modified: 2023-08-25 13:20:18 - Feat.: 1 - Title: Prvýkrát v rade s opilcami a zločincami. Nová fotka Trumpa má mimoriadny emocionálny a kultúrny náboj 02 - Modified: 2023-08-25 04:57:58 - Feat.: 1 - Title: Trump vo väzení: Exprezidenta zatkli, odfotili a prepustili na kauciu. Nazval to "výsmechom spravodlivosti" 03 - Modified: 2023-08-24 20:03:26 - Feat.: 1 - Title: Trump uviedol, že sa úradom v Georgii vydá večer miestneho času. Vytrvalo však odmieta akúkoľvek vinu
01 - Modified: 2024-04-29 07:53:36 - Feat.: - Title: Čína dokončuje „neviditeľný“ bombardér. Máme lepšie, povedal Pentagon 02 - Modified: 2024-04-29 05:39:24 - Feat.: - Title: Biely dom vyzval na pokojné protesty na univerzitách, polícia zadržala ďalších ľudí 03 - Modified: 2024-04-29 05:15:38 - Feat.: - Title: Severná Kórea kritizovala USA za dodávky rakiet Ukrajine. Washington označila za "narušiteľa" mieru 04 - Modified: 2024-04-29 04:39:03 - Feat.: - Title: Blinken na novej ceste na Blízky východ navštívi Izrael a Jordánsko 05 - Modified: 2024-04-28 20:33:34 - Feat.: - Title: Polícia vyšetruje krádež na výstave v bratislavskom Ružinove
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. apríl 2024 12:58