Priateľ miestneho obyvateľa menom Gao pomáha upratať jeho poškodený dom. FOTO: Reuters
StoryEditor

Tajfún Doksuri zamieril na severovýchod Číny, dažde zaplavili obilný pás krajiny

04.08.2023, 12:59
Autor:
ČTKČTK

Provincia Chej-lung-ťiang na severovýchode krajiny, prezývaná veľká severná obilnica, je ďalšou oblasťou, ktorá trpí vyčíňaním tajfúnu Doksuri.

Intenzívne dažde dnes naďalej sužujú severovýchod Číny, kde zaplavili rozsiahle poľnohospodárske oblasti a ešte zhoršujú následky povodní, ktoré v uplynulých dňoch priniesol do mnohých čínskych provincií tajfún Doksuri. Informovala o tom agentúra Reuters. Pred silnou búrkou cez nadchádzajúci víkend varovali meteorológovia aj obyvateľov juhozápadného Japonska, tentoraz v súvislosti s tajfúnom Khanun.

Provincia Chej-lung-ťiang na severovýchode krajiny, prezývaná "veľká severná obilnica", je ďalšou oblasťou, ktorá trpí vyčíňaním tajfúnu Doksuri.

Dvadsať obetí

Ten udrel na pevninu na juhu Číny pred týždňom a odvtedy si vyžiadal 20 obetí, tisíce ľudí vyhnal z domovov a spôsobil záplavy v Pekingu a niekoľkých ďalších mestách. Do čínskej metropoly priniesol najvýdatnejšie dažde za posledných 140 rokov.

Úrady Chej-lung-ťiangu varovali obyvateľov, aby sa pripravili na ešte horšie počasie vrátane tornád a od štvrtkovej noci dvakrát zvýšili stupeň ohrozenia záplavami. V niektorých oblastiach by podľa nich mohlo padnúť v priebehu niekoľkých hodín až 100 milimetrov zrážok. V provincii sa nachádza tiež najväčšie a najstaršie ropné pole v Číne.

image

Ukrajina udrela na kľúčový ruský prístav. Video ukazuje vážne poškodenú veľkú výsadkovú loď

V zaplavenom Charbíne, hlavnom meste provincie, médiá priniesli správy o dvoch autách, ktoré sa prepadli do jamy v diaľnici blízko rozvodnenej rieky. Zaplavené sú tiež ryžové polia a dedinčanov v nízko položených oblastiach úrady vyzvali, aby sa evakuovali.

Dochádza tovar v supermarketoch

V meste Šang-č‘ viedli búrky a záplavy k výpadkom prúdu a tamojšie médiá hlásia, že v supermarketoch dochádza tovar. "Podarilo sa mi zohnať len pár fliaš minerálky a dva balíčky inštantných nudlí," povedal jeden z obyvateľov mesta miestnym médiám po tom, čo ešte po varovaní pred búrkami ponáhľal do obchodu.

V regióne Ťi-lin, ktorý leží južne od Chej-lung-ťiangu, úrady vystavali núdzové tábory pre 12 550 ľudí evakuovaných z mesta Šu-lan, kde podľa štátnych médií spadlo za posledné tri dni 485 milimetrov zrážok.

Taktiež v provincii Che-pej, ktorá z troch svetových strán susedí s Pekingom a tajfún ju naplno zasiahol už v minulých dňoch, vydali úrady varovanie pre viaceré tamojšie mestá, napísala agentúra AP.

V samotnom Pekingu po tohtoročných rekordných horúčavách uplynulý týždeň takmer nepretržite pršalo, v mnohých štvrtiach vypadol prúd, hromadná doprava sa zastavila a viac ako 20 miliónov obyvateľov hlavného mesta bolo vyzvaných, aby zostali doma.

Pred prudkým dažďom a silným vetrom boli dnes varovaní tiež obyvatelia juhozápadných ostrovov Japonska. V oblasti úplne obrátil smer postupu tajfún Khanun a teraz mieri späť na východ. Podľa meteorológov by tak mal cez víkend doraziť späť na Okinawu a priľahlé ostrovy, ktoré pritom sužoval už skôr počas tohto týždňa a kde si vyžiadal najmenej dvoch mŕtvych a desiatky zranených.

01 - Modified: 2023-08-03 10:06:00 - Feat.: 1 - Title: Severovýchod Číny stále trápia následky tajfúnu Doksuri, zrútil sa tam most 02 - Modified: 2023-08-03 07:27:18 - Feat.: 1 - Title: Taiwan sa pripravuje na tajfún Khanun, Japonsko hlási dvoch mŕtvych 03 - Modified: 2023-08-02 17:12:59 - Feat.: 1 - Title: Pri tajfúne na japonskom ostrove Okinawe zahynula najmenej jedna osoba, tridsiati sa zranili
01 - Modified: 2024-04-27 14:29:23 - Feat.: - Title: Nemecká tajná služba varuje domáce firmy pred rizikami z Číny 02 - Modified: 2024-04-27 13:32:06 - Feat.: - Title: Čínsku loď naďalej vyšetrujú pre poškodenie plynovodu v Baltskom mori 03 - Modified: 2024-04-27 09:41:02 - Feat.: - Title: Taiwan hlási obnovenú aktivitu čínskej armády v blízkosti ostrova. 12 lietadiel prekročilo hranicu 04 - Modified: 2024-04-27 07:53:37 - Feat.: - Title: Je to súčasť čínskej propagandy. Filipíny popreli existenciu dohody s Čínou o spornom atole v Juhočínskom mori 05 - Modified: 2024-04-26 15:27:53 - Feat.: - Title: Irán a Čína sa dohodli na bližšej vojenskej spolupráci
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 00:53