Náčelník generálneho štábu ruskej armády Valerij Gerasimov. FOTO: Reuters
StoryEditor

Drony znovu útočili na Charkov aj Moskvu. Gerasimov sa ukázal na fronte

01.08.2023, 09:41
Autor:
ČTKČTKredred
  • Náčelník generálneho štábu ruskej armády Valerij Gerasimov navštívil predsunuté veliteľstvo na záporožskom fronte na Ukrajine.
  • Ruské systémy protivzdušnej obrany zostrelili v noci na utorok 1. augusta 2023 niekoľko dronov, ktoré smerovali na Moskvu.
  • Predstavitelia ruskej vlády vinia z útokov Ukrajinu a hovoria o medzinárodnom terorizme.
  • Zelenskyj povedal, že vojna sa vracia na územie Ruska a ide podľa neho o spravodlivý proces.

 

Nový útok dronov na Moskvu podľa miestneho starostu Sergeja Sobjanina zasiahol rovnakú výškovú budovu, ktorá utrpela zásah už v noci na nedeľu. Dronovým útokom čelil v noci na utorok aj Charkov, podľa starostu Ihora Terechova boli v centre mesta počuť tri výbuchy.

Náčelník generálneho štábu ruskej armády Valerij Gerasimov navštívil predsunuté veliteľstvo na záporožskom fronte na Ukrajine. V utorok to oznámilo ruské ministerstvo obrany.

Návšteva veliteľského stanovišťa, porada a vrtuľník

Podľa ministerstva sa Gerasimov počas návštevy veliteľstva na frontovom úseku pri meste Orichiv v Záporožskej oblasti informoval o „súčasnej situácii na bojisku, charaktere akcií nepriateľa a tiež o plnení bojových úloh ruskými vojskami“. Pri tejto príležitosti povedal, že ukrajinské vojská je potrebné včas odhaľovať a podnikať proti nim preventívne údery.

Ministerstvo v utorok tiež zverejnilo video, na ktorom je Gerasimov zachytený pri návšteve veliteľského stanovišťa, zúčastňuje sa porady a tiež letí vrtuľníkom. Kde konkrétne sa predsunuté veliteľstvo ruskej armády nachádzalo, ministerstvo neoznámilo. Neuviedlo tiež, kedy sa návšteva uskutočnila.

Gerasimov je od januára veliteľom ruských inváznych vojsk na Ukrajine. Záporožská oblasť je od júna dejiskom ukrajinskej protiofenzívy, počas ktorej sa Ukrajincom podarilo dobyť niekoľko dedín, zatiaľ však nedosiahli vytúžený prelom ruských obranných línií.

image

Ruská armáda tvrdí, že odvrátila útok dronov na svoje lode v Čiernom mori

Drony v Moskve zasiahli rovnakú budovu

„Niekoľko bezpilotných lietadiel, ktoré sa pokúsili vletieť do Moskvy, bolo zostrelených systémami protivzdušnej obrany. Jeden z nich narazil do rovnakého vežiaka v City ako minule,“ napísal Sobjanin na Telegrame. „Fasáda na 21. poschodí bola poškodená. Poškodených bolo 150 metrov štvorcových zasklení. Nie sú hlásené žiadne zranenia,“ dodal.

V noci na nedeľu Sobjanin oznámil, že Moskva sa stala terčom útoku ukrajinských dronov. Jedno bezpilotné lietadlo podľa neho vtedy zasiahlo výškovú budovu v komerčnom centre Moscow City, kde utrpelo zranenie jeden príslušník ostrahy.

image

Ruské systémy protivzdušnej obrany zostrelili v noci na utorok 1. augusta 2023 niekoľko dronov, ktoré smerovali na Moskvu. V hlavnom meste jeden dron zasiahol rovnakú výškovú budovu, ktorá bola poškodená aj v nedeľu pri podobnom útoku. FOTO: TASR/AP

Letisko Vnukovo bolo v utorok podľa zdrojov agentúry TASS „dočasne uzavreté pre prílety a odlety“ a lietadlá boli presmerované na iné letiská. Neskôr bola prevádzka na tomto moskovskom letisku opäť obnovená. Krátka uzávierka letiska nasledovala aj po minulom dronovom útoku na Moskvu v noci na nedeľu.

Rusi hovoria o medzinárodnom terorizme

Ruská metropola sa v posledných mesiacoch stala opakovane terčom dronov. Koncom mája zasiahli bezpilotné lietadlá aj niektoré z najprestížnejších moskovských častí vrátane Leninského prospektu alebo západnej Moskvy, kde sídli ruská elita vrátane prezidenta Vladimíra Putina.

Predstavitelia ruskej vlády vinia z útokov Ukrajinu a hovoria o „medzinárodnom terorizme“. Kyjev tvrdenie o útoku oficiálne nekomentoval, prezident Volodymyr Zelenskyj však povedal, že vojna sa vracia na územie Ruska a že ide o úplne spravodlivý proces.

Dve lode ruského vojenského námorníctva, ktoré sa plavia v Čiernom mori približne 340 kilometrov juhozápadne od Sevastopoľa, odrazili v noci na utorok útok troch ukrajinských bezposádkových hladinových plavidiel, uviedlo ruské ministerstvo obrany.

"Ukrajinské ozbrojené sily dnes v noci 340 kilometrov juhozápadne od Sevastopoľa podnikli neúspešný pokus napadnúť tromi námornými dronmi hliadkovej lode Sergej Kotov a Vasilij Bykov Čiernomorskej flotily, ktoré plnili úlohy pri kontrole plavby v juhozápadnej". Ruské lode podľa neho ukrajinské drony zničili a pokračujú v plnení svojich úloh.

image

Západ už na Ukrajine prekročil červenú líniu. Rusko kladie pasce: falošné zákopy aj dvojité míny (rozhovor)

Ďalšie útoky na Charkov

Ruské sily v noci na utorok pomocou dronov vykonali ďalší z radu vzdušných útokov na Charkov. Starosta východoukrajinského mesta Ihor Terechov uviedol, že v centre boli počuť tri výbuchy a že zásah utrpela ubytovňa. Pri nálete bol jeden človek zranený, uviedol policajný náčelník Volodymyr Tymošenko podľa serveru Suspilne.

Jeden zo šiestich či siedmich dronov Šáhed, útočiacich priamo na cieľ za cenu vlastného zničenia, podľa Tymošenka zasiahol stredné odborné učilište, kde sa podľa portálu zrútili dve z troch podlaží centrálnej budovy. V učilisku v čase útoku žiadni ľudia neboli.

Zásah okrem učilišťa utrpel aj športový objekt, ktorého strážca bol zranený, povedal hovorca prokuratúry v Charkovskej oblasti Dmytro Čubenko. Ranený bol podľa neho hospitalizovaný.

"Rusi útočia na Charkov bezpilotnými lietadlami," uviedol Terechov na Telegrame s tým, že boli počuť tri explózie v husto obývaných oblastiach v centre mesta. „Jeden z dronov zničil dve poschodia ubytovne. Horia tam a pracujú záchranné jednotky,“ dodal.

image

Nečakaná obeť Putinovej obilnej vojny. Zásah dostala ďalšia top potravina

Rozhlasová a televízna stanica Suspilne uviedla, že po mnohých výbuchoch nastali v druhom najväčšom meste Ukrajiny výpadky dodávok elektrickej energie a vody.

Ruské vojská v posledných týždňoch zosilneli útoky na Charkov a priľahlú oblasť za použitia bezpilotných lietadiel a rakiet rôznych typov. V noci na pondelok bol v Charkove po výbuchu rakety zo systému S-300 zranený najmenej jeden človek, pripomenul server RBK-Ukrajina.

01 - Modified: 2023-08-01 08:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ukrajinská šermiarka porazila Rusku, nepodala jej ruku. Diskvalifikovali ju z majstrovstiev 02 - Modified: 2023-07-31 05:12:01 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina začína s Washingtonom rokovať o bezpečnostných zárukách 03 - Modified: 2023-07-30 16:26:17 - Feat.: 1 - Title: Vojna sa vracia do Ruska, vyhlásil Zelenskyj po útoku dronov na Moskvu 04 - Modified: 2023-07-30 14:03:56 - Feat.: 1 - Title: Ak uspeje ukrajinská protiofenzíva, musíme použiť jadrovú zbraň, vyhlásil Medvedev 05 - Modified: 2023-07-30 12:00:18 - Feat.: 1 - Title: Danko sa prirovnáva k Orbánovi. Netají sa obdivom k autokratickým politikom
01 - Modified: 2024-04-27 16:13:59 - Feat.: - Title: Situácia na fronte je zložitá. Má "tendenciu eskalovať", vysvetľuje generál Syrskyj 02 - Modified: 2024-04-27 14:04:13 - Feat.: - Title: Rusko bude hľadať cesty, ako prekonať možné európske sankcie na LNG, tvrdí Peskov 03 - Modified: 2024-04-27 11:49:06 - Feat.: - Title: Priestor na mierové rokovania nie je, tvrdí Kremeľ. Dôvodom má byť odmietavý postoj Ukrajiny 04 - Modified: 2024-04-27 11:34:09 - Feat.: - Title: Ruský súd zadržanému redaktorovi Forbesu nariadil domáce väzenie 05 - Modified: 2024-04-27 10:45:55 - Feat.: - Title: Putin podľa amerických tajných služieb zrejme nedal pokyn, aby zabili Navaľného, píše Wall Street Journal
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 18:26