Ukrajinská šermiarka odmietla podať ruku ruskej súperke a diskvalifikovali juProfimedia.cz/
StoryEditor

Ukrajinská šermiarka porazila Rusku, nepodala jej ruku. Diskvalifikovali ju z majstrovstiev

ČTKiDnes.cz01.08.2023., 10:00h

Ukrajinská šermiarka Olha Charlanová, ktorá na Majstrovstvách sveta v šerme v Miláne odmietla po výhre v prvom kole podať ruku Ruske Anne Smirnovovej, bola diskvalifikovaná za porušenie pravidiel.

Lajkuj Brainee.sk na

Štvornásobná majsterka sveta medzi jednotlivcami Charlanová sa po tenistoch a tenistkých stala ďalšou ukrajinskou športovkyňou, ktorá sa od začiatku ruskej invázie stretla v priamom súboji so súperkou z okupujúcej krajiny. Smirnovú porazila 15:7, uvádza sa na portáli iDnes

image

Urazená Miss Ruska očividne zabudla na vojnu. Reprezentantky viacerých krajín na čele s Ukrajinou sa s ňou odmietli baviť

Odmietla podať ruku

Smirnovová po prehre natiahla k Charlanovej ruku, tá ale odmietavo pohla hlavou a zdvihnutou rukou znemožnila Ruske, aby sa k nej priblížila. Smirnovová potom ešte 45 minút po zápase odmietala opustiť miesto, v ktorom stála a neskôr sedela na stoličke. Kvôli tomu sa výrazne zdržal ďalší program. 

Ruskí a bieloruskí šermiari môžu na šampionáte štartovať ako neutrálni športovci. Ukrajinská vláda pôvodne zakázala svojim reprezentantom nastúpiť proti súperom z Ruska či Bieloruska. V stredu nariadenia upravila na protivníkov reprezentujúcich Rusko či Bielorusko.

image

Ukrajinská šermiarka odmietla podať ruku ruskej súperke a diskvalifikovali ju

Profimedia.cz/

32-ročný Charlanová už pred šampionátom prehlásila, že by na majstrovstvách chcela nastúpiť proti ruskej súperke. „Pre náš národ je dôležité, aby sme len nesedeli na gauči. Vojaci z predných línií sa na nás pozerajú,“ povedala agentúre AFP.

V stredajšej súťaži kordistov odmietol bronzový olympijský medailsta z Tokya Ukrajinec Ihor Rejzlin v prvom kole nastúpiť proti Rusovi Vadimu Anochinovi a vypadol.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
10. máj 2024 13:06