Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Rusko tvrdí, že nad Moskovskou oblasťou zneškodnilo dron. Kyjev prisľúbil odplatu za Odesu

24.07.2023, 09:26
24.07.2023, 10:17
Autor:
TASRTASR

Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že počas noci zastavilo ukrajinský teroristický útok na Moskvu. V nedeľu Kyjev prisľúbil odplatu za ruský raketový útok na čiernomorský prístav.

Moskva sa dnes skoro ráno stala terčom útoku bezpilotných lietadiel, oznámili ruské úrady. Jeden dron zasiahol výškovú budovu obchodného strediska, úlomky ďalšieho sa našli neďaleko ministerstva obrany, píšu ruské médiá s odvolaním sa na záchranné zložky.

Ruský rezort obrany z útoku obvinil Ukrajinu, Kyjev sa oficiálne nevyjadril. Podľa doterajších informácií nie sú mŕtvi ani zranení. Agentúra RIA Novosti neskôr informovala o páde dronu vrtuľníkového typu bez výbušného zariadenia v obci Zelenograd, ktorá sa nachádza severozápadne od metropoly.

Dony sú zostrelené

Podľa agentúry Reuters nie je jasné, či drony v metropole zasiahli budovy, keď boli zničené, alebo či na ne mierili. Podľa ministerstva obrany sa oba bezpilotné lietadlá v Moskve podarilo zneškodniť prostriedky elektronického boja a havarovali. "Ráno 24. júla bol zmarený pokus kyjevského režimu vykonať teroristický útok dvoma bezpilotnými lietadlami na objekty v Moskve," vyhlásilo ruské ministerstvo obrany.

image

Drony dopadli na centrum Moskvy. Rusko viní Ukrajinu, obete nehlási

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Marija Zacharovová podľa agentúry TASS označila v televíznom vysielaní útok bezpilotných lietadiel na Moskvu za "akt medzinárodného terorizmu".

Rusko vojensky napadlo Ukrajinu takmer pred poldruhým rokom a pravidelne podniká vzdušné útoky na ukrajinské mestá, metropole Kyjev nevynímajúc.

Dnešný útok v Moskve sa odohral po takmer týždeň trvajúcich ruských úderoch na ukrajinskú Odesu, kde cez víkend rakety zabili jedného človeka, desiatky ich zranili a ťažko poškodili historickú pravoslávnu katedrálu, poznamenal Reuters.

Nočný útok

Moskovský starosta Sergej Sobjanin dnes na sociálnej sieti telegram uviedol, že bezpilotné lietadlá na mnohomiliónové mesto zaútočili okolo 04:00 miestneho času (03:00 nášho času). Z kancelárskej budovy bol hlásený výbuch, Reuters s odvolaním sa na svedka uviedol, že Moskvou zazneli explózie dve.

"Spala som a prebudil ma výbuch, všetko sa začalo triasť," opísala podľa Reuters žena menom Polina, ktorá žije blízko jedného z postihnutých miest.

"Úlomky dronu boli nájdené na Komsomolskom prospekte," citoval TASS ruského činiteľa s odvolaním sa na druhé bezpilotné lietadlo. Práve neďaleko tejto niekoľkoprúdovej triedy, ktorá bola na čas celá uzavretá, sa nachádza ministerstvo obrany. Podľa ruských činiteľov drony nespôsobili žiadne vážne škody.

Na záberoch z miesta je ale vidieť, ako vychádza dym z výškovej budovy, v ktorej najvyšších poschodiach je rozbitý rad okien. Menšie škody sú viditeľné aj na Komsomolskom prospekte.

RIA Novosti neskôr s odvolaním sa na záchranné zložky informovala o páde bezpilotného lietadla vrtuľníkového typu na pozemok ústredného cintorína v Zelenograde, pričom nikto nebol zranený.

Ruská metropola sa terčom dronov v posledných mesiacoch stala opakovane. Koncom mája zasiahli bezpilotné lietadlá aj niektoré z najprestížnejších moskovských častí vrátane Leninského prospektu alebo západnej Moskvy, kde sídli ruská elita - vrátane prezidenta Vladimira Putina. Kyjev sa k podobným incidentom alebo útokom zvyčajne oficiálne nehlási.

01 - Modified: 2023-07-24 06:41:11 - Feat.: 1 - Title: Drony dopadli na centrum Moskvy. Rusko viní Ukrajinu, obete nehlási 02 - Modified: 2023-07-24 06:28:02 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina dobyla od Ruska naspäť polovicu svojho okupovaného územia, vyhlásil Blinken 03 - Modified: 2023-07-23 20:10:17 - Feat.: 1 - Title: Rusi v Odese zasiahli ďalší konzulát, tentoraz grécky, povedal Zelenskyj
01 - Modified: 2024-04-28 18:18:58 - Feat.: - Title: V uliciach Tbilisi sa protestuje proti zákonu o zahraničnom vplyve. Mohol by zmariť členstvo v Únii 02 - Modified: 2024-04-28 17:30:00 - Feat.: - Title: Situácia na fronte sa pre Ukrajinu zhoršila, Rusi prebrali iniciatívu, tvrdí Syrskyj 03 - Modified: 2024-04-28 16:55:04 - Feat.: - Title: "Najsilnešia dohoda." Ukrajina a USA rokujú o bilaterálnej bezpečnostnej zmluve, povedal Zelenskyj 04 - Modified: 2024-04-28 14:02:51 - Feat.: - Title: Veliteľ ukrajinskej armády Syrskyj pripustil, že Rusku sa miestami darí postupovať 05 - Modified: 2024-04-28 15:52:03 - Feat.: - Title: Rusko hrozí Západu tvrdou reakciou, ak sa dotkne jeho majetku. Moskva má pod palcom aktíva v krajine
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. apríl 2024 04:07