Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Rusi v Odese zasiahli ďalší konzulát, tentoraz grécky, povedal Zelenskyj

23.07.2023, 22:10
Autor:
ČTKČTK

Terčom ruských rakiet nie sú len mestá, dediny a ľudia, ale samo ľudstvo a základy celej európskej kultúry, povedal ukrajinský prezident.

Rusi počas vzdušného útoku na Odesu zasiahli tiež grécky konzulát, uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podľa médií vo večernom prejave. Pred tromi dňami bol pri ruskom údere proti prístavnému mestu na juhu Ukrajiny poškodený čínsky konzulát.

Terčom ruských rakiet nie sú len mestá, dediny a ľudia, ale samo "ľudstvo a základy celej európskej kultúry", povedal Zelenskyj podľa agentúry Unian.

V Odese počas celého dňa odstraňujú následky najnovšieho útoku ruských teroristov, ktorí na mesto poslali 19 rakiet rôznych typov. Protilodná raketa Ch-22 zasiahla pravoslávnu katedrálu, ktorú svojho času zničili boľševici, ale v nezávislej Ukrajine ju obnovili. "A teroristi sa ju znovu značia zničiť," vyhlásil Zelenskyj.

Dodal, že len v noci na dnes ruský útok poškodil skoro päť desiatok domov, z ktorých polovicu predstavovali architektonické pamiatky v historickom centre, chranenom UNESCO. "Zasiahnutá bola aj budova konzulátu Grécka. To je už druhé konzulárne zariadenie v Odese, ktoré zasiahol ruský teror. Pred tromi dňami pri inom útoku bol poškodený konzulát Číny, "povedal.

Ruské útoky podľa prezidenta predstavujú globálne ohrozenie, pretože ničia mestá a prístavy, ktoré majú základný význam pre potravinovú bezpečnosť sveta.

"Ešte žiadni teroristi neporazili celý svet a tým šialencom z Kremľa sa to tiež nepovedie," myslí si Zelenskyj. Ukrajina má podľa neho budúcnosť, pretože bráni kultúru a ľudstvo, zatiaľ čo Rusko sa samo svojím terorom vymazáva z dejín.

Zelenskyj dal najavo, že od rokovania novej Rady NATO-Ukrajina zvolaného na stredu očakáva ďalšiu podporu Ukrajiny. Chystajú sa podľa neho dodávky ďalších systémov protivzdušnej obrany a tiež viacerých diel a ďalekonosných zbraní.

Rusko vytrvalo útočí na prístavné mesto Odesa na juhu Ukrajiny po tom, ako Moskva v pondelok definitívne potvrdila, že po bezmála roku pozastavuje svoju účasť na čiernomorských obilných dohodách.

Tie aj za pokračujúcich bojov na Ukrajine umožňovali vyvážať ukrajinské poľnohospodárske produkty cez čiernomorské prístavy.

Predchádzajúce ruské útoky z tohto týždňa ochromili značnú časť infraštruktúry používanej na export v Odese a Čornomorsku a podľa ukrajinského ministerstva pôdohospodárstva zničili desiatky tisíc ton obilia. Ruské útoky sú podľa Moskvy tiež odplatou za poničenie Krymského mosta spájajúceho Rusko s anektovaným Krymským polostrovom.

01 - Modified: 2024-05-06 12:26:06 - Feat.: - Title: Rusko tvrdí, že dobylo ďalšie dve ukrajinské dediny 02 - Modified: 2024-05-06 11:08:59 - Feat.: - Title: Kľúčový ruský priemysel, ktorý financuje vojnu, naráža na problém. Nestačia už ani štedré platy 03 - Modified: 2024-05-06 09:30:59 - Feat.: - Title: Pri útoku dronov v ruskej Belgorodskej oblasti zomrelo sedem ľudí 04 - Modified: 2024-05-06 09:13:31 - Feat.: - Title: Maďarsko nevydá utečencov z Ukrajiny a ani neskúma, či majú brannú povinnosť 05 - Modified: 2024-05-06 08:22:01 - Feat.: - Title: Taliansky minister vyzval Západ, aby viac rokoval s Putinom o ukončení vojny
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
06. máj 2024 15:11