Zničený obilný sklad po ruskom raketovom útoku v Odeskej oblasti na Ukrajine. FOTO: Reuters
StoryEditor

Rusi cvičia ničenie lodí v Čiernom mori, zasiahli aj zásobníky hrachu a obilia

21.07.2023, 08:22
Autor:
ČTKČTK

Podľa ruského ministerstva obrany plavidlá ruskej Čiernomorskej flotily vypálili protilodné riadené strely na cieľovú loď v oblasti bojového cvičenia v severozápadnej časti Čierneho mora.

Ruské rakety dnes zasiahli obilné terminály poľnohospodárskeho podniku v Odeskej oblasti na juhu Ukrajiny a zranili dvoch ľudí, uviedla agentúra Reuters odvolaním sa na miestneho gubernátora. Moskva krátko predtým oznámila, že jej sily vykonali vojenské "cvičenie" v severozápadnej časti Čierneho mora. Podľa agentúry AFP to znamená, že boli vypálené protilodné rakety, ktoré mali zostreliť cieľ na mori.

"Žiaľ, boli zasiahnuté obilné terminály poľnohospodárskeho podniku v Odeskej oblasti. Nepriateľ zničil 100 ton hrachu a 20 ton jačmeňa," uviedol na sociálnej sieti telegram miestny gubernátor.

Ruské cvičenie

Podľa ruského ministerstva obrany plavidlá ruskej Čiernomorskej flotily vypálili protilodné riadené strely "na cieľovú loď v oblasti bojového cvičenia v severozápadnej časti Čierneho mora", čo je úsek, v ktorom Moskva od štvrtka považuje lode smerujúce k Ukrajine za "potenciálnych dopravcov vojenského nákladu".

"Telemetrické údaje a videozáznamy z bezpilotných lietadiel potvrdili úspešnosť bojového cvičenia. Cieľová loď bola v dôsledku raketového úderu zničená," dodala Moskva.

image

Úder na „spojenca“. Ruské besnenie poškodilo konzulát Číňanov aj ich obilie

Ruské ministerstvo obrany tiež uviedlo, že letectvo spolu s námornou flotilou "pracovalo na akciách zameraných na izoláciu oblasti dočasne uzavretej pre lodnú dopravu a na zadržaní lode".

Napätie v Čiernom mori

Rusko v stredu uviedlo, že bude lode smerujúce k Ukrajine v Čiernom mori považovať za "potenciálnych dopravcov vojenského nákladu". Ukrajinské ministerstvo obrany potom vo štvrtok oznámilo, že od piatka 21. júla môžu byť plavidlá plávajúce do ruských alebo do Rusy okupovaných ukrajinských prístavov v Čiernom mori skutočne považované za lode s vojenským nákladom.

image

Kyjev vydal varovanie: Lode plávajúce do ruských prístavov bude od zajtra považovať za vojenský cieľ

Ruské ministerstvo obrany o deň skôr tiež niektoré časti Čierneho mora vyhlásilo za "dočasne nebezpečné" pre plavbu a uviedlo, že krajiny, pod ktorých vlajkou plavidlá smerujú do ukrajinských čiernomorských prístavov, bude Rusko považovať za štáty zapojené do konfliktu na strane Kyjeva.

Napätie v Čiernom mori vzrástlo po tom, ako Rusko v pondelok zastavilo svoju účasť na čiernomorských obilných dohodách, ktoré od minulého leta umožňovali aj napriek bojom na Ukrajine vyvážať ukrajinské poľnohospodárske produkty. Súčasťou dohody sprostredkovanej Tureckom a OSN bola okrem iného aj ochrana nákladných lodí prichádzajúcich do troch ukrajinských prístavov alebo z nich odchádzajúcich.

01 - Modified: 2023-07-20 20:51:05 - Feat.: 1 - Title: Úder na „spojenca“. Ruské besnenie poškodilo konzulát Číňanov aj ich obilie 02 - Modified: 2023-07-20 05:33:00 - Feat.: 1 - Title: Proruské úrady Krymu informujú o smrti tínedžerky pri nálete dronu 03 - Modified: 2023-07-20 05:05:03 - Feat.: 1 - Title: Ruská armáda opäť útočila. Zasiahla juhoukrajinské prístavy Odesa a Mykolajiv
01 - Modified: 2024-04-28 06:10:00 - Feat.: - Title: Ruský dronový útok poškodil hotel v ukrajinskom Mykolajive. Rusi hovoria o ubytovaných žoldnieroch 02 - Modified: 2024-04-28 05:29:37 - Feat.: - Title: Zelenskyj odsúdil najnovšie ruské útoky na plynárenskú infraštruktúru, zabezpečuje aj tranzit do Únie 03 - Modified: 2024-04-27 21:34:09 - Feat.: - Title: Úrady vyzvali Lotyšov, aby pivnice prerobili na protiletecké kryty 04 - Modified: 2024-04-27 19:55:45 - Feat.: - Title: Ruského novinára vzali do väzby. Pomáhal pri výrobe videí pre Navaľného tím 05 - Modified: 2024-04-27 18:48:52 - Feat.: - Title: Rusko cieli na infraštruktúru, ktorá zaisťuje dodávky do Európskej únie, reaguje Zelenskyj na útoky
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 08:35