Hasiči pracujú na mieste zničenej budovy po ruskom raketovom útoku v ukrajinskej Odese. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Úder na „spojenca“. Ruské besnenie poškodilo konzulát Číňanov aj ich obilie

20.07.2023, 19:38
Autor:
jhrjhr

Odesa je už tri dni po sebe terčom ruských úderov. Rusko útoky ospravedlňuje údajným teroristickým činom na Kerčskom moste spájajúcim okupovaný Krym s ruskou pevninou, z ktorého obviňuje Kyjev.

Gubernátor Odeskej oblasti Oleh Kiper uviedol, že Rusi počas raketového útoku na Odesu zničili tamojší čínsky konzulát. Podľa Kyjeva 60-tisíc ton obilia zničeného Rusmi mierilo do Číny. Čína oficiálne zastáva ku konfliktu neutrálne stanovisko, Západ ju podozrieva zo spojenectva s Ruskom.

VIDEO: Záchranári pracujúci na mieste ruského raketového útoku v Odese

„Nepriateľ nedbá na nič“

„V dôsledku ruského nočného útoku bola poškodená budova generálneho konzulátu Čínskej ľudovej republiky v Odese. Agresor zámerne zasiahol prístavnú infraštruktúru. Boli poškodené administratívne a obytné budovy v okolí a tiež konzulát Čínskej ľudovej republiky. To svedčí o tom, že nepriateľ nedbá na nič,“ uviedol Kiper.

Gubernátor zverejnil fotky, ktoré ukazujú zničené okná konzulátu. Žiadne ďalšie viditeľné škody nie sú vidieť, podotýka agentúra Reuters.

image

Kazetová munícia už Rusov efektívne drví. Ničia im formácie, prezradili USA

„Ukrajinské ministerstvo zahraničia je v kontakte s čínskou ambasádou, aby zistilo spôsobené škody a poskytlo potrebnú pomoc. Budova čínskeho generálneho konzulátu sa nachádza v centre Odesy a je vo vlastníctve Čínskej ľudovej republiky,“ povedal hovorca ukrajinského ministerstva zahraničných vecí Oleg Nikolenko.

Odesa je už tri dni po sebe terčom ruských úderov. Rusko útoky ospravedlňuje údajným „teroristickým“ činom na Kerčskom moste spájajúcim okupovaný Krym s ruskou pevninou, z ktorého obviňuje Kyjev.

Kyjev obviňuje Moskvu, že úmyselne zameriava na zariadenia na vývoz ukrajinského obilia. Podľa ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského 60-tisíc ton poľnohospodárskych produktov, ktoré Rusi zničili svojimi údermi na Odese a Čornomorsk bolo určeným pre Čínu.

image

Rusko zamínovalo okolie ukrajinských prístavov a ohrozuje civilné lode, tvrdia USA

Moskva v pondelok definitívne potvrdila, že po takmer roku pozastavuje svoju účasť na čiernomorských obilných dohodách, ktoré od minulého leta umožňovali aj napriek pokračujúcim bojom na Ukrajine vyvážať ukrajinské poľnohospodárske produkty. Rusko v stredu oznámilo, že v lode plávajúcej cez Čierne more do ukrajinských prístavov, bude od štvrtka považovať za potenciálnych dopravcov vojenského nákladu.

Čína je komplic Ruska, myslí si šéf MI6

Čína doposiaľ ruskú inváziu na Ukrajinu neodsúdila a oficiálne zastáva neutrálne stanovisko. Západ ale Peking podozrieva, že je tichým spoločníkom Moskvy a pomáha jej obísť západné sankcie.

image

Rusko a Čína začali spoločné námorné cvičenia v Japonskom mori

Pri svojej návšteve Prahy šéf britskej tajnej služby MI6 Richard Moore označil Čínu za „úplného spoluvinníka“ ruskej invázie na Ukrajinu.“ Keď Putin napadol Ukrajinu, Číňania Rusmi úplne jasne podporili. Podporili ich diplomaticky, zdržali sa hlasovania pri kľúčových hlasovaniach v OSN, úplne cynicky opakovali všetky ruské naratívy, najmä v miestach ako Afrika a Latinská Amerika ako je obviňovanie NATO a všetky tieto veci.“

Podľa neho ale čínska nepriznaná podpora má vplyv na domáce vnímanie Kremľa. „Možno sa stalo to, čo je pre mnoho Rusov veľmi nepríjemné, že sa rovnováha síl medzi nimi zmenila. Je veľmi ťažké pri pohľade na nich nevidieť, že jeden je teraz veľmi podriadený druhému.“

01 - Modified: 2023-07-20 13:06:22 - Feat.: 0 - Title: Predstaviteľ americkej diplomacie v rozhovore pre HN: Rusi si z informácií spravili zbrane, my sme boli pomalí 02 - Modified: 2023-07-13 14:21:34 - Feat.: 1 - Title: Vrchný čínsky diplomat Wang I rokoval zvlášť s Blinkenom a Lavrovom. Otvára to cestu k stretnutiu prezidentov 03 - Modified: 2023-07-13 11:30:02 - Feat.: 0 - Title: Obdivovatelia Putina i kritici očkovania. Ako vyzerá boj proti dezinformátorom? 04 - Modified: 2023-07-20 09:07:29 - Feat.: 1 - Title: Ruské straty presiahli 240-tisíc vojakov, tvrdí Kyjev. Američania zaznamenali ukrajinské úspechy 05 - Modified: 2023-07-20 08:53:41 - Feat.: 1 - Title: Rusko slabne, myslí si Erdogan. Putinovi dáva jednu facku za druhou
01 - Modified: 2024-05-06 14:24:03 - Feat.: - Title: Európske a ukrajinské zbrojárske firmy rokujú o posilnení spolupráce. Európa musí vyrábať viac, tvrdí Borrell 02 - Modified: 2024-05-06 12:52:34 - Feat.: - Title: Sme použiť nástroje na ochranu ekonomiky pred praktikami Číny, vyhlásila von der Leyenová v Paríži 03 - Modified: 2024-05-06 12:44:44 - Feat.: - Title: Európa je priorita, povedal Si Ťin-pching v Paríži. Macron ho usadil k holému stolu 04 - Modified: 2024-05-06 12:26:06 - Feat.: - Title: Rusko tvrdí, že dobylo ďalšie dve ukrajinské dediny 05 - Modified: 2024-05-06 11:23:00 - Feat.: - Title: Austrália obvinila Peking z ohrozenia austrálskej vojenskej helikoptéry
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
06. máj 2024 18:10