StoryEditor

Surové napadnutie babičky s vnučkou otriaslo Francúzskom, pravica viní migráciu

20.06.2023, 16:20
Autor:
khkhČTKČTK
  • Agresor, ktorý v Bordeaux prepadol dvoch ľudí, je tmavej pleti, incidentu sa tak ihneď chytili kritici migrácie a krajná pravica.
  • Sedemdesiattriročná žena po útoku skončila v nemocnici, ale nie je v ohrození života. 
  • Jej sedemročná vnučka je tiež v poriadku, obe napadnuté vyviazli s odreninami a modrinami.
  • Starosta Bordeaux Pierre Hurmic obetiam ponúkol pomoc a empatiu.

Video z francúzskeho Bordeaux vzbudzuje šok a pobúrenie už od pondelňajšieho večera. Kamery zachytili útok zlodeja na staršiu ženu s vnučkou. Agresor je tmavej pleti, incidentu sa tak ihneď chytili kritici migrácie a krajne pravicoví politici, ktorí sa pýtali, ako ďaleko ešte Francúzsko zájde vo svojej tolerancii k prisťahovalcom. Útočník sa však narodil vo Francúzsku. Polícia ho už zadržala.

image

Francúzsko zmenilo postoj, prikláňa sa k podpore budúceho prijatia Ukrajiny do NATO

Násilie na dennom poriadku

Na krátkom zábere z kamier je vidieť staršiu ženu s malou dievčinou, ktoré stoja pri vchode do domu. Zdá sa, že niekoho čakajú, ale nakoniec sa rozhodnú vrátiť dovnútra. V tej chvíli ich však napadne okolo prechádzajúci muž. Najskôr strčí nohu do dverí, aby sa nezavreli, a silou obete vyhodí späť na ulicu. Dievčinu potom ešte odhodí ďalej od budovy, ženu okradne.

Zatiaľ čo sa dievča vracia späť k babičke, útočník pozbiera aj jej veci a uteká preč. 73-ročná žena po útoku skončila v nemocnici, ale nie je v ohrození života, povedal agentúre AFP policajný zdroj. Sedemročná vnučka je tiež v poriadku, obe napadnuté vyviazli s odreninami a modrinami.

image

Francúzsko chce regulovať počty návštevníkov vo vyhľadávaných lokalitách

Podozrivým je rodený Francúz (Bordeaux, 1993), dodal zdroj od polície. Prefektúra potom uviedla, že vďaka záberom a výpovedi svedka dokázali policajti útočníka rýchlo chytiť a vziať do väzby.

Video sa v pondelok večer začalo šíriť na sociálnych sieťach a vyvolalo obrovskú vlnu pobúrenia. Zdieľali ho hlavne známi odporcovia migrácie. Tí sa totiž vzhľadom na to, že je agresor tmavej pleti, domnievali, že ide o prisťahovalca.

„Hrôza. Dnešné Bordeaux. Toto urobili z našej krajiny. Francúzi, zobuďte sa,“ napísal na Twitteri niekdajší komentátor a kandidát na francúzskeho prezidenta Éric Zemmour. Predseda krajne pravicového Národného združenia Jordan Bardella tweetoval, že nechce Francúzsko, kde „na vás môžu z ničoho nič zaútočiť priamo pri vašich dverách“. „Nezvykajme si na to,“ dodal.

Aj hlavná tvár Národného združenia a bývalá kandidátka na prezidentku Marine Le Penová sa pýta, „koľko takých videí je ešte treba, kým budeme mať silu reagovať“. „Tieto útoky sú tu na dennom poriadku a neistota, ktorú ešte zhoršuje migračný chaos, sa stáva endemickou,“ myslí si.

Varovný prst pre francúzsky ľud

Jej neter Marion Maréchalová upozornila, že agresor bol polícii známy. „Beztrestnosť, palivo barbarstva!“ napísala. Polícia muža skutočne pozná z minulosti, v trestnom registri má údajne okolo dvadsiatich záznamov. Denník Le Figaro ho označil za „recidivistu a bezdomovca“.

„Bordeaux, Francúzsko, dnes. Vďaka otvoreným hraniciam Macrona, Rutteho, Scholza nová realita v celej Európe. Spodina v našich uliciach,“ napísal aj holandský nacionalistický poslanec a známy odporca migrácie Geert Wilders.

Brutálny incident však odsúdili aj ďalší francúzski politici. Vládny hovorca Olivier Véran vyjadril hlbokú ľútosť a uviedol, že staršia obeť by mohla byť „babičkou nás všetkých“.

 „V prvom rade myslím na babičku, vnučku, rodinu a priateľov,“ uviedol Véran a dodal, že páchateľovi hrozí až desať rokov väzenia za „násilie s priťažujúcimi okolnosťami“. „Toto bezdôvodné násilie ilustruje potrebu bezpečnosti pre francúzsky ľud,“ povedal.

image

Prezidenti Francúzska a Číny v komuniké odmietajú jadrové zbrane, podporujú obchod

Poukázal tiež na to, že vláda zvýšila „viac ako kedykoľvek predtým rozpočet pre justíciu“, aj počet strážcov zákona.

Starosta Bordeaux Pierre Hurmic potom obetiam ponúkol „všetku našu podporu aj empatiu“. „Rovnako ako všetci obyvatelia Bordeaux som nesmierne otrasený. Nehľadám obetného baránka. Odpovede sú zložité, v Bordeaux aj inde,“ dodal. Ľavica vo svojich reakciách bola opatrnejšia a nechcela vyvodzovať žiadne závery, podotkol denník Le Figaro.

01 - Modified: 2023-06-20 08:15:57 - Feat.: 1 - Title: Francúzsko zmenilo postoj, prikláňa sa k podpore budúceho prijatia Ukrajiny do NATO 02 - Modified: 2023-04-07 16:28:50 - Feat.: 1 - Title: Prezidenti Francúzska a Číny v komuniké odmietajú jadrové zbrane, podporujú obchod 03 - Modified: 2023-06-17 19:34:46 - Feat.: 1 - Title: Na francúzskom proteste proti železničnej trati do Talianska zasahovala polícia, dôvodom bola príroda 04 - Modified: 2023-06-19 09:51:15 - Feat.: 1 - Title: Francúzsko chce regulovať počty návštevníkov vo vyhľadávaných lokalitách 05 - Modified: 2023-05-05 09:17:50 - Feat.: 1 - Title: Západ najprv presúval investície na Slovensko. Teraz náš priemysel ohrozujú aj Francúzi
01 - Modified: 2024-04-26 18:58:47 - Feat.: - Title: Francúzsko a Nemecko podpísali dohodu o spoločnom vývoji tanku novej generácie 02 - Modified: 2024-04-26 09:08:52 - Feat.: - Title: Nálada francúzskych spotrebiteľov sa v apríli nečakane zhoršila 03 - Modified: 2024-04-26 09:00:05 - Feat.: - Title: Francúzsko hrozí ďalšími sankciami voči radikálnym izraelským osadníkom 04 - Modified: 2024-04-25 19:11:11 - Feat.: - Title: Zomrel francúzsky režisér Laurent Cantet, držiteľ Zlatej palmy z Cannes 05 - Modified: 2024-04-25 18:28:00 - Feat.: - Title: Macron vo štvrtok vyzval Európanov, aby boli ambicióznejší a uskutočnili reformy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 11:05