Čínsky prezident Si Ťin-pching a francúzsky prezident Emmanuel Macron. FOTO: Reuters
StoryEditor

Prezidenti Francúzska a Číny v komuniké odmietajú jadrové zbrane, podporujú obchod

07.04.2023, 18:28
Autor:
ČTKČTK

Obe strany podporujú všetky snahy o obnovenie mieru na Ukrajine na základe medzinárodného práva a cieľov a zásad Charty OSN, uvádzajú diplomati Francúzska a Číny vo vyhlásení.

Francúzsko a Čína odmietajú ozbrojené útoky proti jadrovým zariadeniam a chcú predísť pretekom v zbrojení. Krajiny to dnes uviedli v spoločnom vyhlásení svojich prezidentov Emmanuela Macrona a Si Ťin-pchinga. Bez vymenovania Ruska apelujú na rešpektovanie medzinárodných humanitárnych dohovorov a chcú napnúť všetky sily na obnovu mieru na Ukrajine. Deväťstranový dokument o 51 bodoch detailne pojednáva aj o spoločných francúzsko-čínskych plánoch a záujmoch v priemysle, vzdelávaní, ochrane životného prostredia alebo kultúre. Paríž dokument zverejnila na záver Macronovej trojdňovej návštevy Číny.

"Obe strany podporujú všetky snahy o obnovenie mieru na Ukrajine na základe medzinárodného práva a cieľov a zásad Charty OSN," uvádzajú diplomati vo vyhlásení, v ktorom tiež zdôrazňujú svoju úlohu stálych členov Bezpečnostnej rady OSN. Oba štáty tiež podporujú Medzinárodnú agentúru pre atómovú energiu v jej úsilí o zabezpečenie bezpečnosti ukrajinskej Záporožskej jadrovej elektrárne. Vyzývajú na "zabezpečenie bezpečného, rýchleho a neobmedzeného prístupu humanitárnej pomoci v súlade s medzinárodnými záväzkami," obavy majú najmä o osud žien a detí.

image

Putin podľa Kremľa nerokoval s Lukašenkom o strategických jadrových zbraniach v Bielorusku

"Francúzsko a Čína sa zaviazali zabezpečiť spravodlivé a nediskriminačné konkurenčné prostredie pre podniky, najmä v oblasti kozmetiky, poľnohospodárskych a potravinárskych produktov, riadenia letovej prevádzky, financií (bankovníctvo, poisťovníctvo, správa majetku), zdravotníctva (zdravotnícke vybavenie, vakcíny), energetiky," Píše sa vo vyhlásení. Obe strany privítali kontrakty o francúzsko-čínskej spolupráci v leteckom priemysle uzavreté za Macronovej návštevy.

Novú spoluprácu možno podľa dokumentu očakávať aj v prípade vývozu bravčového mäsa alebo detského mlieka. Paríž a Peking chcú spoločne bojovať proti potravinovej kríze, zachovať stabilitu trhov a "vyhnúť sa neodôvodneným obmedzeniam vývozu".

image

Bývalý americký prezident Clinton ľutuje, že presviedčal Ukrajinu, aby sa vzdala jadrových zbraní

Krajina sa hlási aj k svojim ekologickým záväzkom a dosiahnutiu uhlíkovej neutrality do roku 2050 v prípade Francúzska a do roku 2060 v prípade Číny. Chcú spolupracovať na ochrane morí a lesných ekosystémov alebo v boji proti mikroplastom.

Osem bodov vyhlásenia sa venuje spolupráci v kultúre, vede a vzdelávaní. Budúci rok by mal byť "rokom francúzsko-čínskeho kultúrneho turizmu", zámok vo Versailles pripravuje spoločný projekt s pekingským Zakázaným mestom. Čínski reštaurátori sa podľa dokumentu podieľajú na obnove vyhorenej parížskej katedrály Notre-Dame.

Prezidenti sa zhodli, že sa na najvyššej úrovni stretnú ešte do konca roka. Čína sa tento rok v júni zúčastní na summite o novej globálnej finančnej dohode v Paríži, Francúzsko sľúbilo účasť na treťom fóre k medzinárodnému projektu nového Hodvábneho chodníka.

Francúzsky prezident Macron dnes zakončil trojdňovú návštevu Číny, na ktorej sa stretol s najvyššími štátnymi predstaviteľmi, so študentmi aj čínskymi investormi. Počas časti cesty ho najmä kvôli rokovaniam o mieri na Ukrajine sprevádzala predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

01 - Modified: 2023-04-06 14:16:43 - Feat.: 1 - Title: Putin podľa Kremľa nerokoval s Lukašenkom o strategických jadrových zbraniach v Bielorusku 02 - Modified: 2023-04-06 05:41:31 - Feat.: 1 - Title: Clinton si vyčíta, že presviedčal Kyjev, aby sa vzdal jadrových zbraní 03 - Modified: 2023-04-05 19:40:23 - Feat.: 1 - Title: Bývalý americký prezident Clinton ľutuje, že presviedčal Ukrajinu, aby sa vzdala jadrových zbraní
01 - Modified: 2024-04-15 09:41:35 - Feat.: - Title: Scholz je na návšteve Číny, upozornil na neporušiteľnosť hraníc 02 - Modified: 2024-04-14 21:53:38 - Feat.: - Title: "Prevzali sme zodpovednosť." Francúzsko potvrdilo, že sa v čase útoku Iránu podieľalo na obrane Izraela 03 - Modified: 2024-04-14 12:15:48 - Feat.: - Title: Irán si predvolal britského, francúzskeho a nemeckého veľvyslanca kvôli postoju k útoku na Izrael 04 - Modified: 2024-04-15 05:34:47 - Feat.: - Title: Prečo musí svet pozorne sledovať infláciu v Číne 05 - Modified: 2024-04-14 10:50:54 - Feat.: - Title: ECB zrejme začne znižovať úrokové sadzby v júni, potvrdil šéf Banque de France
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 09:53