Palestínski ozbrojenci sa stretávajú s izraelskými jednotkami počas izraelského náletu v Džaníne. FOTO: Reuters
StoryEditor

Ozbrojené potýčky v Predjordánsku si vyžiadali šesť obetí

20.06.2023, 11:10
Autor:
TASRTASR

Situácia v Predjordánsku bola mimoriadne výbušná.

Izraelské bezpečnostné zložky v pondelok večer počas zásahu v Predjordánsku smrteľne postrelili ďalšieho Palestínčana. Informovala v utorok agentúra AFP.

Podľa izraelských vojenských zdrojov 21-ročný Palestínčan pred streľbou ohrozoval izraelských vojakov hliadkujúcich pozdĺž rýchlostnej cesty neďaleko mesta Betlehem hádzaním zápalných fliaš. Izraelskí vojaci reagovali streľbou ostrými nábojmi.

Palestínska agentúra WAFA informovala, že mladík prišiel o život počas ozbrojených potýčok s izraelskými vojakmi.

Ostreľovač strieľa na palestínskych novinárov, ktorí informujú o izraelskej razii:

Mimoriadna situácia

Situácia v Predjordánsku bola v pondelok mimoriadne výbušná: izraelská armáda totiž už v skorých ranných hodinách vtrhla do utečeneckého tábora Džanín, aby tam zatkla dvoch hľadaných militantov, pričom však narazila na zúrivý odpor.

Palestínski ozbrojenci tvrdili, že zaútočili na izraelské obrnené vozidlá rozličnými výbušnými zariadeniami, pričom niekoľko z nich znefunkčnili. Posádky viacerých z nich sa pre následnú prestrelku nemohli dostať do bezpečia. Izraelská armáda im preto na pomoc vyslala bojové vrtuľníky.

image

Na protest proti vláde Netanjahua v Izraeli demonštrovali desaťtisíce ľudí

Išlo o prvé takéto použitie vrtuľníka na okupovanom Západnom brehu od druhého palestínskeho povstania - intifády - pred približne 20 rokmi, informovali izraelské médiá. Vysoko militarizovaný utečenecký tábor Džanín bol v tom čase svedkom najväčších bojov.

Denník The Times of Israel (TOI) doplnil, že miestna bunka palestínskeho Islamského džihádu uviedla, že jej bojovníci spustili paľbu na jeden z izraelských bojových vrtuľníkov, ktorý vypálil rakety na palestínskych ozbrojencov v snahe "vyčistiť oblasť". Ostatné izraelské bezpečnostné sily pracovali na vyslobodení uviaznutých vozidiel.

Izraelská armáda potvrdila, že palestínska streľba spôsobila menšie poškodenie chvostového rotora vrtuľníka.

Medzi obeťami aj radikáli z Islamského džihádu

Intenzívne ozbrojené potýčky v Džaníne trvali podľa palestínskej strany približne desať hodín. Smrteľne postrelených bolo šesť Palestínčanov a osem izraelských vojakov bolo zranených.

V pondelok večer boli ďalší dvaja izraelskí vojaci zranení pri údajnom útoku autom, ku ktorému došlo západne od Džanínu. Dvaja Palestínčania podozriví z tohto útoku boli postrelení.

Medzi palestínskymi obeťami pondelkových potýčok v Predjordánsku sú aj najmenej traja radikáli z Islamského džihádu, doplnil TOI.

image

Z Palestíny na Slovensko: Na zdravotnícky systém som si už zvykol. Je, aký je, ale zlepšuje sa

Pri zrážkach v Džaníne bolo v pondelok zranených takmer 100 ľudí, z toho 22 je vo vážnom a kritickom stave, napísal v utorok denník The Times of Israel, pričom sa odvolal na palestínske zdroje.

Napätie medzi Izraelom a Palestínčanmi sa za posledný rok zvýšilo, pričom armáda takmer každý deň podniká razie na západnom brehu Jordánu. Tieto akcie súvisia so sériou palestínskych útokov.

Od začiatku roka pri palestínskych útokoch v Izraeli a na Západnom brehu zahynulo 20 ľudí a niekoľko ďalších bolo vážne zranených.

Podľa bilancie denníka TOI bolo v tomto období na Západnom brehu zabitých 124 Palestínčanov, väčšina z nich počas zrážok s bezpečnostnými zložkami. Niektorí z nich však boli nezúčastnení civilisti, ďalší boli zabití za nejasných okolností.

01 - Modified: 2023-06-16 12:58:44 - Feat.: 1 - Title: Izrael predá 200 svojich vyradených tankov, čoskoro sa môžu objaviť v Európe 02 - Modified: 2023-06-16 11:15:14 - Feat.: 1 - Title: Rusko otvorí v Jeruzaleme pobočku svojho veľvyslanectva v Izraeli, dohodlo sa s mestom 03 - Modified: 2023-06-13 07:50:57 - Feat.: 1 - Title: Palestínsky prezident Abbás pricestoval na návštevu Číny 04 - Modified: 2023-06-12 05:43:43 - Feat.: 1 - Title: Jadrové veľmoci posilňujú svoje arzenály, počet zbraní stúpol najviac v Číne
01 - Modified: 2024-05-17 16:42:00 - Feat.: - Title: Izraelská armáda počas operácie v Pásme Gazy našla telá troch rukojemníkov 02 - Modified: 2024-05-17 13:35:25 - Feat.: - Title: Španielsko neuzná palestínsky štát 21. mája, ale stane sa tak v nasledujúcich dňoch, povedal Sánchez 03 - Modified: 2024-05-17 12:27:10 - Feat.: - Title: Izrael útočil na oblasti na juhu Libanonu 04 - Modified: 2024-05-17 12:00:18 - Feat.: - Title: Gentská univerzita prerušila väzby s troma izraelskými inštitúciami 05 - Modified: 2024-05-17 11:23:05 - Feat.: - Title: Vojna v Gaze je tragická, nejde však o genocídu, reagoval Izrael na obvinenia v Haagu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. máj 2024 19:54