Autobusová zastávka v Moskve s plagátom propagujúceho službu v ruskej armáde. FOTO: Reuters
StoryEditor

Rusku sa nedarí naverbovať nových vojakov, nová vlna mobilizácie je na obzore

10.06.2023, 18:31
Autor:
dttdtt

Cieľom je do konca roka prijať až 400-tisíc nových zmluvných vojakov vzhľadom na obrovské straty, ktoré Rusko od jesene utrpelo na fronte.

Rusku sa pravdepodobne nepodarí splniť ciele masívnej náborovej kampane, v rámci ktorej chce tento rok do armády prijať niekoľko stoviek tisíc vojakov. Kremeľ naliehavo potrebuje doplniť stavy na bojisku, kde ukrajinská protiofenzíva v týchto dňoch zrejme naberá na obrátkach. Ak Moskva nezíska dostatok nových mužov, bude podľa expertov nútená pristúpiť k ďalšej vlne mobilizácie.

"Našou úlohou je brániť našu rodnú zem," stálo na plagátoch, ktoré boli od jari vystavené na autobusových zastávkach, v nákupných centrách, telocvičniach, na univerzitách, v kaviarňach a baroch po celom Rusku. Náborári stoja na uliciach a vrhajú sa na okoloidúcich mužov s brožúrami v rukách.

image

Šojguov syn bojovať nešiel. Odišiel pred mobilizáciou a buduje kariéru speváka

"Si skutočný muž! Buď ním a bojuj!"

Petrohradskí úradníci dokonca v máji požiadali miestne podniky, aby vyzvali svojich zamestnancov, aby zvážili možnosť náboru. Túto správu šíria aj štátne médiá. "Si skutočný muž! Buď ním a bojuj," píše sa v reklamnom spote.

Ruské ministerstvo obrany ponúka 204-tisíc rubľov mesačne a množstvo výhod. Cieľom agitácie je do konca roka prijať až 400-tisíc nových zmluvných vojakov vzhľadom na obrovské straty, ktoré Rusko od jesene utrpelo na fronte. Okrem toho v posledných dňoch sa rozbehla dlho očakávaná ukrajinská protiofenzíva.

Stanica CNN s odvolaním sa na uniknutý dokument Pentagonu uvádza, že podľa amerických spravodajských služieb od začiatku invázie na Ukrajine zahynulo 35-tisíc až 43-tisíc ruských vojakov a ďalších najmenej 154-tisíc bolo zranených.

image

Pekné ženy lákajú mužov do vojny na Ukrajine. Ruská propaganda rozbieha nový program

Hoci neexistujú žiadne oficiálne údaje o úspešnosti ruskej náborovej kampane, odborníci naznačujú, že počet uchádzačov pravdepodobne ani zďaleka nedosahuje želaný počet. "Viac ako tri mesiace po začatí náborovej kampane sa nedosiahli žiadne konkrétne výsledky. Ruská armáda pociťuje nedostatok vojakov, poddôstojníkov a dôstojníkov," uviedol pre denník The Moscow Times (MT) analytik Pavel Luzin z Inštitútu zahraničnej politiky.

Zatiaľ čo štátna tlačová agentúra TASS v apríli informovala, že do náborového centra na moskovskej Jabločkovovej ulici prichádza 300 uchádzačov denne, reportér MT tam v jeden májový deň napočítal len niekoľko desiatok ľudí.

Ďalšia mobilizácia sa zrejme blíži

Ruský exprezident Dmitrij Medvedev, ktorý je zodpovedný za náborovú kampaň, podľa Rádia Slobodná Európa (RFE) uviedol, že za prvých päť a pol mesiaca tohto roka vstúpilo do ruských ozbrojených síl 117-tisíc mužov. Ak je to pravda, znamená to, že pri súčasnom tempe sa Kremľu do konca roka podarí naverbovať len polovicu mužov, o ktorých sa usiluje.

Rusko musí najprv nahradiť svoje obete. Potom musí byť schopné striedať mužov, pretože inak sa formácie na frontoch nakoniec úplne vyčerpajú," povedal vojenský expert Michael Kofman z americkej agentúry CNA.

image

Popravy a mobilizácia. Prigožin na turné v Rusku kázal, ako na víťazstvo

Mnohí experti sa domnievajú, že súčasná náborová kampaň je pokusom Kremľa vyhnúť sa riziku veľkého odporu verejnosti, ktorý by pravdepodobne nastal, ak by sa rozhodol pre ďalšie kolo mobilizácie. Keď sa podobnej, hoci oveľa menšieho rozsahu, náborovej kampani vlani v lete nepodarilo prilákať dostatok regrútov, Moskva vyhlásila čiastočnú mobilizáciu a povolala 300-tisíc mužov. Toto oznámenie následne spôsobilo masový exodus z Ruska.

"Ruské úrady sa takmer určite snažia oddialiť akúkoľvek novú povinnú mobilizáciu na čo najdlhší čas, aby minimalizovali domáci nesúhlas," uviedla britská vojenská rozviedka.

„Môj predpoklad je, že ani táto kampaň nevygeneruje dostatok ľudí a nakoniec budú musieť vykonať ďalšiu mobilizáciu,“ myslí si Kaufman.," povedal Kaufman.

01 - Modified: 2023-06-10 08:24:07 - Feat.: 1 - Title: Pri nočných ruských útokoch na Odesu zomreli traja ľudia, 26 je zranených 02 - Modified: 2023-06-09 15:25:21 - Feat.: 1 - Title: Rusko by mohlo vyrábať iránske drony už budúci rok, vojenské partnerstvo Moskvy a Teheránu silnie 03 - Modified: 2023-06-09 15:21:49 - Feat.: 1 - Title: Ukrajinská protiofenzíva podľa Putina začala, priznal, že Kyjev má útočný potenciál 04 - Modified: 2023-06-09 12:15:30 - Feat.: 1 - Title: Pokúsil sa podrezať si žily, ruský vojenský letec dezertoval. Odmietam byť spolupáchateľom zločinu, hovorí 05 - Modified: 2023-06-09 10:00:24 - Feat.: 1 - Title: Nasadili delostrelectvo, tanky aj drony. Ukrajinci sa snažia preraziť v Záporoží, Rusi hlásia tvrdé boje
01 - Modified: 2024-04-27 21:34:09 - Feat.: - Title: Úrady vyzvali Lotyšov, aby pivnice prerobili na protiletecké kryty 02 - Modified: 2024-04-27 19:55:45 - Feat.: - Title: Ruského novinára vzali do väzby. Pomáhal pri výrobe videí pre Navaľného tím 03 - Modified: 2024-04-27 18:48:52 - Feat.: - Title: Rusko cieli na infraštruktúru, ktorá zaisťuje dodávky do Európskej únie, reaguje Zelenskyj na útoky 04 - Modified: 2024-04-27 16:31:27 - Feat.: - Title: Súd v Moskve vzal do väzby ďalšieho podozrivého v kauze útoku na Crocus City 05 - Modified: 2024-04-27 16:13:59 - Feat.: - Title: Situácia na fronte je zložitá. Má "tendenciu eskalovať", vysvetľuje generál Syrskyj
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 07:25