Ukrajinský vojenský vrtuľník, ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Pokúsil sa podrezať si žily, ruský vojenský letec dezertoval. Odmietam byť spolupáchateľom zločinu, hovorí

09.06.2023, 14:15
Autor:
ČTKČTK

Veľa vojakov podľa poručíka Dmitrija Mišova nechápe zmysel vojny a privítali by uzavretie mieru, aby všetko čo najrýchlejšie skončilo. Neočakáva, že by jeho bývalí kolegovia vojnové úsilie akokoľvek vedome sabotovali.

Poručík Dmitrij Mišov zrejme ako prvý pilot ruského vojenského letectva dezertoval. Najprv ako pilot, neskôr ako operátor bojového vrtuľníka slúžil v Rusku pri 15. brigáde armádneho letectva, ktorá bola od prvého dňa nasadená do vojny proti Ukrajine. Mišov tvrdí, že nikdy nebol v boji a nikdy neletel nad ukrajinským územím, uviedla ruská redakcia BBC, ktorá s dezertérom zverejnila rozhovor.

"Neodmietol by som splniť svoju povinnosť, keby bola vlasť v ohrození, ale odmietam byť spolupáchateľom zločinu. Keby ma donútili bojovať a posadili do bojového vrtuľníka, musel by som zabíjať a pravdepodobne by som usmrtil desiatky ľudí, a to by som nechcel, pretože Ukrajinci nie sú moji nepriatelia," povedal na konci mája spravodajca BBC vo Vilniuse, kým sa prihlásil litovským úradom.

image

Nasadili delostrelectvo, tanky aj drony. Ukrajinci sa snažia preraziť v Záporoží, Rusi hlásia tvrdé boje

Bojových akcií sa nezúčastnil

Mišov dúfal, že k vojne nedôjde, ale už v novembri 2021 sa letci zoznamovali s pohraničným územím a následne dostali zbrane a nepriestrelné vesty. Vlani 24. februára, keď ruský prezident Vladimir Putin ohlásil vpád vojsk do susednej krajiny, bol v Bielorusku. Mal letieť do boja o letisko Hostomel pri Kyjeve, kým let zrušili pre vysoké straty. "Hneď prvý deň zahynul môj spolužiak. Stratili sme tam päť strojov a dve posádky," povedal Mišov.

V obave z blížiacej sa vojny Mišov už vlani v januári požiadal o prepustenie z ozbrojených síl, ale to sa mu nepodarilo, a tak sa ocitol v Bielorusku. V interview tvrdil, že sa bojových akcií nezúčastnil a ani raz neletel nad ukrajinským územím, ale len transportnou helikoptérou Mi-26 prepravoval po Bielorusku rôzne náklady pre ruskú armádu, kým bol prevelený späť do posádky pri Pskove. Do oblasti bojov sa nedostal. Toto tvrdenie nešlo overiť, podotkla BBC.

V ozbrojených silách panujú najrôznejšie nálady

Mišov sa naďalej snažil odísť z armády. "Nevysvetlili nám, kvôli čomu vojna začala. Prečo máme útočiť na Ukrajincov a zabíjať ich, ničiť mestá? Nikto nám to nevysvetlil. Polovica Ukrajincov má príbuzných v Rusku, a tak vôbec nechápem, prečo ich máme zabíjať. Myslím, že sa to všetko deje len preto, aby si moc udržal jeden človek, konkrétne Putin. Rozhodol sa týmto spôsobom posilniť svoju moc a myslel si, že je to dobrý nápad," povedal.

image

Rusko odovzdalo Budapešti zajatých ukrajinských vojakov, snaží sa hrať "maďarskou kartou", tvrdí Kyjev

V ozbrojených silách podľa poručíka panujú najrôznejšie nálady: len malá časť vojakov plne podporuje vojnu a tiež len malá časť vojnu tvrdo odsudzuje, zatiaľ čo väčšina je jednoducho nespokojná so svojou situáciou, keď musia bojovať za predchádzajúci plat, ktorý u dôstojníkov letectva predstavuje 80-tisíc až 90-tisíc rubľov mesačne, zatiaľ čo nováčikom teraz štát sľubuje 204-tisíc rubľov mesačne.

Veliteľ letky ho udal ako simulanta

Vlani 6. septembra konečne získal rozkaz o predčasnom prepustení do zálohy, ktorého kópia je v držbe BBC. No šťastnému koncu zabránilo vyhlásenie mobilizácie. Nasledovalo zrušenie rozkazu o odchode do zálohy. Mišov neuspel ani na súde, zatiaľ čo veliteľ mu vyhrážal, že ho pošle ako pešiaka do prvej línie. Pokúsil sa podrezať si žily a veliteľ letky na neho napísal udanie, že sa vyhýba službe ako simulant. Keď sa v nemocnici dozvedel, že sa bude musieť vrátiť do vojska, alebo skončí vo väzení, rozhodol sa dezertovať.

S prechodom hraníc mu pomohli utajení pomocníci. Ich spolupracovníci ho - už na druhej strane hraníc - odviezli do Vilniusu, zatiaľ čo Mišov sa podľa svojich slov "nadýchal slobody" a oddýchol si, že nad ním už nevisí hrozba ruského väzenia.

Ako viac zarobiť a oklamať velenie

Veľa vojakov podľa Mišova nechápe zmysel vojny a privítali by uzavretie mieru, aby všetko čo najrýchlejšie skončilo. Letec ale neočakáva, že by jeho bývalí kolegovia vojnové úsilie akokoľvek vedome sabotovali. To skôr budú vymýšľať nové spôsoby, ako viac zarobiť a oklamať velenie.

Napríklad keď ministerstvo obrany sľúbilo odmeny za zničenie lietadla, vrtuľníka, tanku či obrneného vozidla, stávalo sa, že napríklad k jednému poškodenému tanku sa hlásilo hneď niekoľko posádok bojových vrtuľníkov. Letecký návodca bol podľa Mišova ochotný za malú sumu dosvedčiť každej posádke, že tank zničila, a tak odmeny dostali všetci.

image

Prigožin: Zvrátené psychopatické Rusko môže hodiť atomovku na svoje územie

Ruské štatistiky, podľa ktorých bola ukrajinská bojová technika už niekoľkokrát kompletne zničená, sú podľa neho práve dôsledkom snahy získať prémie za zničenie, ako opísal. "Nikto tomu neverí," povedal o postoji vojakov k denným hláseniam hovorcu ministerstva obrany generála Igora Konašenkova o úspechoch ruských vojsk. "Vedia, čo sa v skutočnosti deje. To len obyčajní civilisti o tom nemajú poňatia. Ale priami účastníci tomu neveria, pretože to nie je pravda," dodal.

Desať rokov afganského ťaženia za rok

Jednotka, v ktorej Mišov slúžil, prišla na Ukrajine o takmer pätinu vrtuľníkov. "Keby som to porovnával s Afganistanom, kde (Sovieti) prišli o 333 vrtuľníkov, tak desať rokov afganského ťaženia sme zopakovali za rok," vyhlásil.

Korupcia je podľa neho všadeprítomná: už na škole vojenského letectva zažil, že jej veliteľ nariadil prednášajúcim, aby sa zložili na splatenie jeho bankovej pôžičky.

Armáda podľa neho absolútne nebola na vojnu pripravená, v jeho jednotke polovica strojov nefungovala a chýbali rakety, ale aj tak museli do boja. Ani vojaci, ani dôstojníci neveria televíznej propagande, že bojujú za správnu vec a proti nacistom, ktorí sa chystali Rusko napadnúť. Len veliteľ jednotky mu povedal, že "bojujeme za vlasť" - a keby všetci ako Mišov odmietli bojovať, "tak nás zajmú a povesia".

01 - Modified: 2023-06-09 11:17:07 - Feat.: 1 - Title: Pre ruské štátne médiá nie je katastrofa po zničení Kachovskej priehrady hlavnou témou 02 - Modified: 2023-06-09 05:26:52 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina poprela správy o údajnom začiatku protiofenzívy. Kyjev však preberá iniciatívu 03 - Modified: 2023-06-08 21:09:56 - Feat.: 1 - Title: Začala ukrajinská protiofenzíva? Kyjev zahmlieva, tanky sa pri Záporoží valia do boja 04 - Modified: 2023-06-08 13:30:00 - Feat.: 1 - Title: ANALÝZA: Nočná mora efektná len vo filme. Prečo zničenie priehrady Ukrajine vojensky neuškodilo 05 - Modified: 2023-06-08 10:31:23 - Feat.: 1 - Title: Žiadna špeciálna operácia. Už aj samotný Putin spomína vojnu čoraz viac
01 - Modified: 2024-05-08 15:22:48 - Feat.: - Title: Krajiny EÚ sa zhodli, že z výnosov zo zmrazených ruských aktív vyzbrojia Ukrajinu 02 - Modified: 2024-05-08 15:07:23 - Feat.: - Title: Z peňazí zbierky Munícia pre Ukrajinu nakúpia delostreleckú muníciu. Na fronte nám chýba, potvrdil veľvyslanec 03 - Modified: 2024-05-08 14:00:37 - Feat.: - Title: Poľsko oznámilo nové hekerské útoky skupiny spojenej s Ruskom 04 - Modified: 2024-05-08 12:59:00 - Feat.: - Title: Čína zablahoželala Putinovi k inaugurácii do prezidentského úradu 05 - Modified: 2024-05-08 12:26:52 - Feat.: - Title: Rusko tvrdí, že jeho sily dobyli ďalšie dve dediny na Ukrajine
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
08. máj 2024 17:58