ILUSTRAČNÉ FOTO: REUTERS
StoryEditor

Začala ukrajinská protiofenzíva? Kyjev zahmlieva, tanky sa pri Záporoží valia do boja

08.06.2023, 16:50
08.06.2023, 23:09
Autor:
ČTKČTKdttdtt

O možnom začiatku dlho očakávanej ukrajinskej protiofenzívy, ktorej cieľom je získať späť Ruskom okupované ukrajinské územia na východe a juhu krajiny, sa hovorí už niekoľko dní.

Ukrajinská protiofenzíva sa začala, informujú americké médiá s odvolaním sa na vojenské zdroje v Kyjeve. Kancelária prezidenta Volodymyra Zelenského protiútok nepotvrdila. Ukrajinské sily začali prvý veľký tankový útok na fronte v Záporožskej oblasti v noci na štvrtok. Podľa britskej vojenskej rozviedky si ukrajinské sily udržiavajú iniciatívu na väčšine frontovej línie.

O spustení protiofenzívy informovali ABC News a The Washington Post (WP) s odvolaním sa na niekoľko ukrajinských vojenských zdrojov, ktoré si neželali byť menované, pretože nemajú oprávnenie verejne vystupovať.

Veľká bitka pri Záporoží

Podľa WP by kyjevské sily mohli postupovať na juh cez rovinaté polia Záporožskej oblasti, čím by prerušili "pozemný most" medzi kontinentálnym Ruskom a anektovaným Krymom a odrezali kľúčové ruské zásobovacie trasy. Mohli by sa tiež pokúsiť oslobodiť okupované mestá Melitopol a Enerhodar, v blízkosti ktorých sa nachádza Záporožská jadrová elektráreň.

image

Ukrajinské tanky sa valia do boja. Rusi ich hlásia na fronte pri Záporoží

ABC News uvádza, že protiofenzíva zrejme prebieha už niekoľko dní, ale v posledných hodinách došlo k významnému vývoju - správy o veľkej bitke južne od mesta Záporožie. Dvaja ukrajinskí predstavitelia pre stanicu potvrdili, že aktívna fáza protiofenzívy práve prebieha.

Toto tvrdenie okamžite poprel hovorca ukrajinského generálneho štábu. "Nemáme žiadne takéto informácie. A anonymné zdroje nekomentujeme," povedal.

Podľa WP ukrajinské jednotky vrátane špeciálnych útočných síl vyzbrojených západnými zbraňami a vycvičených v taktike NATO v noci zintenzívnili údery na ruské pozície na juhovýchode krajiny.

"Ukrajinské tanky zaútočili vo štvrtok večer pri meste Orichiv, asi 60 kilometrov juhovýchodne od Záporožia," uviedol Vladimír Rogov, predstaviteľ ruskej správy okupovanej časti tohto juhoukrajinského regiónu.

Podľa neho išlo o prvý takýto veľký nočný útok ukrajinskej armády na Záporožskom fronte. Námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová uviedla, že v Oričive sa ruská armáda "aktívne bráni".

"Boje vysokej intenzity" vypukli medzi obcami Mala Tokmačka a Novodanylivka. Rogov tvrdí, že ruským silám sa útok podarilo odraziť. Ďalšie obsadené mesto v Záporožskej oblasti, Tokmak, bolo podľa Rogova terčom ostreľovania z amerických zbraní HIMARS a raketometov.

Zničili sme tri leopardy, tvrdia Rusi

"Nepriateľ sa pokúsil prelomiť našu obranu v záporožskom smere. Prieskumné jednotky ho včas odhalili a bol spustený úder delostrelectvom, letectvom a protitankovými zbraňami," povedal ruský minister obrany Sergej Šojgu a dodal, že Ukrajina v boji stratila 30 tankov, jedenásť vozidiel pechoty a 350 mužov.

Náčelník ruského generálneho štábu Valerij Gerasimov neskôr uviedol, že útočiace ukrajinské sily narazili na vážne problémy v ruskom mínovom poli a že ruská armáda na ich odrazenie nasadila bombardéry. Podľa jeho slov zničila tri tanky Leopard 2, ktoré Kyjevu dodali západné krajiny.

image

ANALÝZA: Nočná mora efektná len vo filme. Prečo zničenie priehrady Ukrajine vojensky neuškodilo

Tvrdenia protistrán nie je možné nezávisle overiť. Kyjev vo svojom rannom prehľade bojiska iba konštatoval, že ruské jednotky na záporožskom a chersonskom úseku frontu na juhu Ukrajiny sa naďalej bránia.

O ťažkých bojoch na záporožskom fronte medzi obcami Levadne a Pavlivka informoval vo štvrtok aj ukrajinský spravodajský kanál DeepState.

Komplikovaná situácia na fronte

O prudkosti bojov svedčí aj pravidelne zverejňovaný odhad ruských strát, ktorý poskytol ukrajinský generálny štáb a podľa ktorého Rusi za posledný deň stratili ďalších 730 vojakov, 28 diel, 16 obrnených vozidiel, 18 tankov, 15 bezpilotných lietadiel, osem kusov špeciálnej techniky a raketomet.

Ruské zdroje na sociálnych sieťach uvádzajú, že ukrajinské sily utrpeli pri nočných útokoch vážne straty, zatiaľ čo ukrajinskí blogeri sa sťažujú na mlčanie oficiálnych miest. To podľa nich viedlo k hľadaniu informácií na ruskej strane, ktoré sú však plné dezinformácií a psychologických operácií.

Podľa prehľadu webovej stránky Oryx zostaveného v apríli dostali Ukrajinci od svojich západných spojencov približne 575 tankov, pričom ďalších 212 mali v tom čase prisľúbených. Väčšinu z nich tvorili tanky T-72 sovietskej výroby, ale bolo tu aj 75 tankov Leopard 2, viac ako 130 tankov Leopard 1 a 14 britských Challengerov.

image

Dron preletel nad zničenou Kachovskou priehradou, zábery nepodporujú ruské tvrdenie o útoku zhora

Britské ministerstvo obrany vo štvrtok označilo situáciu na fronte za veľmi komplikovanú, pričom podľa neho pokračujú ťažké boje. Ukrajinské sily si vo väčšine oblastí udržiavajú iniciatívu.

Ruské jednotky zrejme stále dostávajú rozkazy, aby sa čo najskôr vrátili k útočným operáciám: čečenské sily sa neúspešne pokúsili dobyť dedinu pri Donecku, kde sa frontová línia od roku 2015 zmenila len málo, upozornil Londýn. Predpovedal tiež, že záplavy spôsobené zničením priehrady Kachovka pravdepodobne začnú ustupovať počas štvrtka.

V okupovanom Luhansku na východe Ukrajiny bolo vo štvrtok počuť niekoľko silných výbuchov a nad mestom stúpal dym. Podľa ruských tlačových agentúr bola tamojšia priemyselná zóna zrejme zasiahnutá raketami Storm Shadow, ktoré Veľká Británia dodala brániacej sa Ukrajine.

Keď sa začne ofenzíva, budete to vedieť, hovorí Ukrajina

"Ukrajina ešte nezačala plánovanú a netrpezlivo očakávanú protiofenzívu, ale keď sa tak stane, bude to každému jasné," povedal v stredu tajomník ukrajinskej bezpečnostnej rady Oleksij Danilov. Podľa neho si Rusi mýlia miestne ukrajinské postupy na niektorých úsekoch frontu so začatím rozsiahlejšej operácie.

"Nič z toho nie je pravda. Naša armáda rozhodne, kedy sa to všetko začne," povedal Danilov. "Keď začneme protiofenzívu, všetci o tom budú vedieť, uvidia to," dodal. Ukrajina už niekoľko mesiacov hovorí o protiofenzíve s cieľom získať späť územie na juhu a východe krajiny, ktoré od februára minulého roka okupujú ruské jednotky.

image

Hladina vody v Kachovskej priehrade klesla pod "mŕtvy bod"

V stredu sa na sociálnych sieťach začali objavovať neoverené správy ruských vojenských blogerov o zintenzívnení bojov na fronte v Záporožskej oblasti a o kolónach ukrajinskej vojenskej techniky pri meste Hulyaipol, ktoré sa nachádza v blízkosti frontovej línie.

Ruské ministerstvo obrany už v pondelok večer tvrdilo, že sa začal protiútok, ktorý ruské jednotky odrazili, pričom Moskva sa odvolávala na stovky ukrajinských bojovníkov vyradených z boja. Kyjev to poprel s tým, že Moskva využíva takéto vyhlásenia na odpútanie pozornosti od bojov v Bachmutskej oblasti, kde podľa neho ruské sily zaznamenávajú neúspechy.

Podľa Danilova niet pochýb o tom, že Kachovskú priehradu zničilo Rusko, keďže vodné dielo bolo pod jeho okupáciou od začiatku invázie. Z Kyjeva pred niekoľkými mesiacmi prišli správy, že Rusi priehradu zamínovali. Po jej prelomení Ukrajinci obvinili Rusov, že ju vyhodili do vzduchu, aby zabránili ukrajinským jednotkám prekročiť rieku Dneper a zaútočiť.

01 - Modified: 2023-06-08 14:44:54 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina môže prísť o niekoľko miliónov ton úrody po zničení Kachovskej priehrady. Nie je možné pestovať 02 - Modified: 2023-06-08 11:50:47 - Feat.: 1 - Title: Rusko na pôde Medzinárodného trestného súdu obvinilo Ukrajinu zo zničenia kachovskej priehrady 03 - Modified: 2023-06-08 09:21:57 - Feat.: 0 - Title: Ukrajinská vicepremiérka pre HN: Vo vojne proti Rusom musíme zvíťaziť, je to dôležité aj pre prežitie Európy 04 - Modified: 2023-06-08 08:51:02 - Feat.: 1 - Title: Expert o zničení Kachovskej priehrady: Rusi sa správajú presne tak, ako vtedy, keď chcú niečo zakryť 05 - Modified: 2023-06-08 08:07:09 - Feat.: 1 - Title: Už sa to začalo. Päť faktorov, ktoré rozhodnú o úspechu ukrajinskej ofenzívy
01 - Modified: 2024-04-24 20:53:48 - Feat.: - Title: Europoslanca Kraha z AfD vyšetrujú pre možné úplatky z Ruska a Číny 02 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu 03 - Modified: 2024-04-24 18:45:25 - Feat.: - Title: Rast priemyselnej produkcie v Rusku sa v marci spomalil. Výnimkou je tažobný priemysel 04 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri 05 - Modified: 2024-04-24 17:01:54 - Feat.: - Title: Putinovi nedochádzajú peniaze na financovanie vojny na Ukrajine. Dôležité je, čo príde po nej, vraví inštitút
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 23:37