Ruský prezident Vladimir Putin a bieloruský prezident Alexander Lukašenko. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Jadrové zbrane z Ruska sa do Bieloruska možno vôbec nedostanú, myslí si odborník

29.05.2023, 19:39
Autor:
ČTKČTK

Bieloruský vodca Alexander Lukašenko na konci marca v parlamente vyhlásil, že Bielorusko bude mať kontrolu nad ruskými jadrovými zbraňami rozmiestnenými v krajine.

Bieloruský vodca Alexander Lukašenko nebude disponovať ruskými jadrovými zbraňami rozmiestnenými v Bielorusku, akokoľvek verejne tvrdil opak, a tieto jadrové zbrane sa cez verejné vyhlásenia do Bieloruska v skutočnosti pravdepodobne vôbec nedostanú. Tvrdí to expert Pavel Podvig z Ústavu OSN pre výskum odzbrojenia, ktorého dnes citoval bieloruský opozičný server Zerkalo.

Lukašenko na konci marca v parlamente vyhlásil, že Bielorusko bude mať kontrolu nad ruskými jadrovými zbraňami rozmiestnenými v krajine. "V Bielorusku nie sú a nemôžu byť žiadne nekontrolované zbrane. Preto budeme ovládať všetko, čo je v Bielorusku," vyhlásil. Minulý týždeň potom ohlásil, že presun jadrových zbraní sa už začal.

Kontrola Moskvy

V ten istý deň ministri obrany Ruska a Bieloruska podpísali príslušné dokumenty, šéf ruského ministerstva obrany Sergej Šojgu však pri tejto príležitosti upozornil, že nestrategické jadrové zbrane v Bielorusku budú naďalej pod kontrolou Moskvy, ktorá si tiež vyhradzuje právo rozhodovať o ich prípadnom použití. To isté už skôr uviedol ruský prezident Vladimir Putin a potvrdilo to tiež bieloruské ministerstvo zahraničia, pripomenul server Zerkalo.

image

Pridajte sa k Moskve a Minsku, jadrové zbrane budú pre všetkých, povedal Lukašenko

Expert Podvig, ktorý je autorom knihy o ruských jadrových zbraniach a svojho času pôsobil na Stanfordskej univerzite v Spojených štátoch, myslí, že zbrane zostanú výlučne v ruských rukách. "Ruská prax je taká, že všetka jadrová munícia je pod ustavičnou kontrolou jednotiek 12. hlavnej správy ruského ministerstva obrany. Jedinou výnimkou sú hlavice rozmiestnené na medzikontinentálnych raketách či na raketách na ponorkách, "povedal; uvedené typy zbraní sa ale v Bielorusku rozmiestňovať nebudú. "Znamená to, že aj v prípade, že jadrová munícia sa ocitne v Bielorusku, tak jej ochranu a obranu budú zabezpečovať ruské jednotky. Žiadny iný variant neexistuje," dodal Podvig.

Technicky by to podľa odborníka malo vyzerať tak, že pred použitím je nutné jadrovú bombu či hlavicu umiestniť na nosič, teda bombardér či raketu vo vypúšťacom zariadení. Pre to je nutné ju vyzdvihnúť zo skladu, naložiť ju na špeciálny prepravný prostriedok, dopraviť k nosiču a potom bombu zavesiť alebo nasadiť hlavicu na raketu. Všetky tieto operácie sa vykonávajú výlučne silami jednotiek 12. hlavnej správy. Medzitým dôjde k odblokovaniu munície, brániacej jej nepovolenému použitiu, teda sa zadajú kódy umožňujúce tieto zbrane odistiť, ale hlavná ochrana spočíva práve v tom, že až do poslednej chvíle sú tieto zbrane v rukách špecialistov z 12. správy. Bomby sú odovzdané pilotom až v momente, keď je bombardér pripravený vyraziť, aby splnil rozkaz.

image

Medvedev pohrozil úderom, ak Ukrajina dostane jadrové zbrane

Bezpečnostné opatrenia

Podľa Podviga okrem toho existujú aj ďalšie bezpečnostné opatrenia. Napríklad bojová hlavica rakety nesmie explodovať, ak jej systémy nezaznamenali, že raketa letela po určenej dráhe. Teda pri štarte by hlavica vybuchnúť nemala, vysvetlil expert. Upozornil tiež, že zatiaľ sa hovorilo len o výcviku bieloruských pilotov bitiek Su-25 pre použitie jadrových bômb, zatiaľ čo nie je jasné, do akej miery možno dôverovať správam, že tento výcvik podstúpili aj bieloruské obsluhy rakiet Iskander. A dá sa tiež predpokladať, že ešte v 90. rokoch boli definitívne zničené jadrové náboje pre delostrelectvo.

"Zatiaľ nie je jasné, kde by (so jadrovými zbraňami) mali uchovávať. Stopy príprav na vybudovanie špeciálneho skladu zatiaľ nikto nezistil. Je úplne možné, že aj v prípade, že tento sklad postavia, tak zostane prázdny a jadrové zbrane zostanú na ruskom území. To je najpravdepodobnejší variant," myslí si Podvig.

Pre túto domnienku je podľa neho mnoho dôvodov, počnúc tým, že z politických dôvodov je dôležitá predovšetkým samotná možnosť rozmiestnenia a výcviku operátorov ako ukážka toho, že aj Rusko si môže dovoliť prax, aká existuje v Severoatlantickej aliancii. NATO má program, v rámci ktorého USA majú svoje jadrové zbrane vo viacerých európskych krajinách. Samotné fyzické rozmiestnenie jadrových zbraní v Bielorusku preto podľa Podviga nie je potrebné.

image

Aktivistu a laureáta Nobelovej ceny za mier Biaľackého previezli do prísnej bieloruskej väznice

Z praktického hľadiska možno podľa experta spoliehať na konzervatizmus 12. správy, ktorej ľudia sú tradične zodpovední a pravdepodobne vymyslia spôsob, aby jadrové zbrane nemuseli prepraviť do Bieloruska. Napríklad pod zámienkou, že patričný sklad nemožno rýchlo vybudovať. Okrem toho možno predpokladať, že jadrové zbrane by sa v Bielorusku ocitli len krátko pred rozhodnutím o ich použití. Tak to roky bývalo v prípade Kaliningradu. Úplne sa podľa odborníka možnosť rozmiestnenia skutočných jadrových zbraní v Bielorusku vylúčiť nedá, ale táto pravdepodobnosť je "veľmi malá".

Podvig považuje za prakticky vylúčenú možnosť, že by o použití jadrových zbraní mohol rozhodnúť sám Lukašenko. Nejde pritom len o kódy, ale o celú ochranu a obranu, ktorá má toľko vrstiev, že je prakticky nemožné ju prekonať. Dôvodom, prečo sa jadrové zbrane do Bieloruska možno vôbec nedostanú, je podľa Podviga aj ich ochrana. Je totiž pravidlom nerozmiestňovať zbrane tam, kde by sa mohli ocitnúť v nejakom, napríklad len teoretickom ohrození, dodal expert.

01 - Modified: 2023-05-28 18:35:19 - Feat.: 1 - Title: Pridajte sa k Moskve a Minsku, jadrové zbrane budú pre všetkých, povedal Lukašenko 02 - Modified: 2023-05-26 19:13:22 - Feat.: 1 - Title: Rusko sa usiluje zovrieť okolo Bieloruska slučku. Ide o tichú inváziu, tvrdí britský odborník 03 - Modified: 2023-05-26 18:40:41 - Feat.: 1 - Title: Medvedev ohlásil novú realitu: Tento konflikt bude trvať veľmi dlho, možno desaťročia 04 - Modified: 2023-05-26 08:14:39 - Feat.: 1 - Title: Medvedev pohrozil úderom, ak Ukrajina dostane jadrové zbrane
01 - Modified: 2024-04-26 16:19:56 - Feat.: - Title: Ukrajinská rozviedka hlási zničenie ruského vrtuľníka na letisku pri Moskve 02 - Modified: 2024-04-26 15:12:01 - Feat.: - Title: Dostával som balíčky, nie peniaze, povedal nemecký poslanec Bystroň ku kauze úplatkov od Rusov 03 - Modified: 2024-04-26 13:33:30 - Feat.: - Title: Zasiahli sme na východe Ukrajiny vlak, hlásia Rusi. Mal byť naložený zbraňami zo Západu 04 - Modified: 2024-04-26 12:26:34 - Feat.: - Title: Ruská centrálna banka úrokové sadzby nemenila, zhoršila však inflačné vyhliadky 05 - Modified: 2024-04-26 11:56:57 - Feat.: - Title: V Rusku zadržali redaktora Forbesu. Písal o ukrajinskej Buči
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 18:45