Európsky parlament. FOTO: Europarlament
StoryEditor

Odoberte Maďarsku predsedníctvo v rade, žiadajú europoslanci. Budú hlasovať

26.05.2023, 16:00

Europoslanci dlhodobo vyzývajú vládu konzervatívneho maďarského premiéra Viktora Orbána, aby prestala obmedzovať nezávislosť justície, pluralitu médií, akademickej slobody alebo činnosť mimovládnych organizácií.

Časť poslancov Európskeho parlamentu chce navrhnúť členským krajinám Európskej únie, aby Maďarsku odobrali možnosť predsedať budúci rok Rade Európskej únie. Europoslancom vadia pokračujúce maďarské problémy s právnym štátom či obmedzovanie práv sexuálnych menšín.

Hlasovať o návrhu uznesenia by mali na plenárnom zasadnutí budúci týždeň. Maďarská vláda rezolúciu, ktorá je pre členské štáty nezáväzná, tvrdo kritizuje.

image

Výbor Europarlamentu podporil nové predpisy o zaistení majetku, odškodnenie obetí bude rýchlejšie

Dlhodobé problémy

Europoslanci dlhodobo vyzývajú vládu konzervatívneho maďarského premiéra Viktora Orbána, aby prestala obmedzovať nezávislosť justície, pluralitu médií, akademickej slobody alebo činnosť mimovládnych organizácií.

Európske inštitúcie kvôli tomu niekoľko rokov vedú s Budapešťou bezvýsledný proces, k čiastkovým ústupkom Maďarsko presvedčila až hrozba zabavenia časti fondov Únie. Podľa europoslancov sú však spory s Budapešťou natoľko vážne, že by nemala v druhej polovici budúceho roka dostať možnosť určovať agendu Únie.

„Radi by sme riešili aj spomínaný problém maďarského predsedníctva, pretože reálne hrozí, že budúce volebné obdobie Európskeho parlamentu začne priamo prejavom maďarského premiéra. Nemá cenu popierať, že by to fatálne paralyzovalo fungovanie Európskej únie ako takej,“ povedal pirátsky europoslanec Mikuláš Peksa z frakcie zelených, ktorá text kritický k Maďarsku spoluiniciovala.

image

Voľby do Európskeho parlamentu sa uskutočnia budúci rok v júni

Niektorí jeho kolegovia hovoria o tom, že Orbánova vláda by nemala dostať možnosť predsedať Rade Európskej únie aj kvôli ústretovému vzťahu premiéra k ruskému prezidentovi Vladimírovi Putinovi a odmietavému postoju k vojenskej pomoci Ukrajine.

Maďarsko po Belgicku

Maďarsko má podľa pravidelného harmonogramu striedania predsedníctva prevziať riadenie dvadsaťsedmičky krajín za rok v júli od Belgicka. Potom bude pol roka určovať agendu ministerských rokovaní, spolurozhodovať o prioritách Únie a zastupovať Radu Európskej únie pri rokovaniach s europoslancami. Rozhodnutie o poradí predsedníckych štátov je plne v rukách členských krajín a parlament naň nemá vplyv.

image

Orbán bez spojencov môže iba prehrať, tvrdí maďarský analytik. Vláda nahnevala Rusko

Navrhovaný text rezolúcie má podľa informácií podporu značnej časti poslancov hlavných politických skupín. Parlament podľa uznesenia prijme „príslušné opatrenia“, pokiaľ Rada Európskej únie problém spojený s maďarským predsedníctvom nebude riešiť. O konkrétnych krokoch europoslanci zatiaľ nehovoria.

„Nemali by sme dovoliť, aby Maďarsko prišlo o takú príležitosť! Tí, ktorí majú v tejto záležitosti skutočnú váhu, nikdy ani nezvažovali myšlienku, že by Maďarsku nebolo povolené vykonať jeho úlohu,“ reagovala podľa agentúry MTI na zámer europoslancov maďarská ministerka spravodlivosti Judit Vargová.

image

Maďarsko nečakane zablokovalo pol miliardy pre Ukrajinu, na uvoľnenie peňazí si stanovilo podmienku

Narážala na fakt, že ostatné členské krajiny o akejkoľvek zmene poradia predsedníctva doteraz neuvažovali. Budapešť je podľa nej v pravidelnom kontakte s Radou Európskej únie a na predsedníctvo sa už chystá. Predsedníctvo bude skvelou príležitosťou šíriť maďarské názory do ďalších krajín a formovať európsku budúcnosť, dodala ministerka.

01 - Modified: 2023-05-24 14:44:35 - Feat.: 1 - Title: Orbán bez spojencov môže iba prehrať, tvrdí maďarský analytik. Vláda nahnevala Rusko 02 - Modified: 2023-05-24 11:02:18 - Feat.: 1 - Title: Uvalenie sankcií na Rusko by zničilo gruzínsku ekonomiku, tvrdí Garibašvili. Čelí kritike 03 - Modified: 2023-05-23 15:36:21 - Feat.: 1 - Title: Orbán pre Bloomberg: Ukrajina nemôže vyhrať vojnu proti Rusku 04 - Modified: 2023-05-23 11:39:36 - Feat.: 1 - Title: Orbán podmieňuje schválenie vstupu Švédska do NATO zlepšením vzťahov. Maďarsku "neprejavuje rešpekt" 05 - Modified: 2023-05-22 09:24:48 - Feat.: 1 - Title: Rakúsko si predvolá maďarského vyslanca v súvislosti s prepúšťaním prevádzačov
01 - Modified: 2024-04-19 17:58:12 - Feat.: - Title: Maďarsko sa s národnou vládou nezapojí do vojny na Ukrajine, povedal Orbán 02 - Modified: 2024-04-17 09:32:18 - Feat.: - Title: Slovensko slabo dodržiava odporúčania pre predchádzanie korupcie, tvrdí hlavný protikorupčný orgán Rady Európy 03 - Modified: 2024-04-12 19:41:22 - Feat.: - Title: Do Maďarska priletelo prvé vojenské dopravné lietadlo Embraer KC-390 určené ozbrojeným silám 04 - Modified: 2024-04-11 22:10:14 - Feat.: - Title: Orbán v Maroku rokoval s predsedom Internacionály demokratického stredu Pastranom o suverenite národov 05 - Modified: 2024-04-11 12:05:37 - Feat.: - Title: Maďarsko sprísňuje kontrolu ukrajinských dovozov, chce podporiť miestnych farmárov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 04:09