Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Orbán bez spojencov môže iba prehrať, tvrdí maďarský analytik. Vláda nahnevala Rusko

24.05.2023, 16:44
Autor:
TASRTASR

Za stále silnejúcim nepriateľstvom Viktora Orbána voči Ukrajine, Západu, NATO, USA aj Európskej únii vidí Miklós Dérér vnútropolitický motív, ktorý slúži výhradne mocenským záujmom maďarského premiéra.

 Vláde maďarského premiéra Viktora Orbána sa podarilo nahnevať Rakúsko prepúšťaním zahraničných prevádzačov z väzníc. Maďarsko však má problémy prakticky so všetkými susedmi. Vyplýva to zo slov zahraničnopolitického analytika Miklósa Déréra, ktorý konštatoval, že Orbánovi bez spojencov hrozí prehra. S odvolaním sa na portál hirklikk.hu o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Za stále silnejúcim nepriateľstvom Orbána voči Ukrajine, Západu, NATO, USA aj Európskej únii vidí Miklós Dérér vnútropolitický motív, ktorý slúži výhradne mocenským záujmom maďarského premiéra. Z dlhodobého hľadiska mu však hrozí strata, pretože bez spojencov a osamotený môže iba prehrať. Najhoršie na tom je, že trpieť bude celá krajina, varoval expert.

image

Uvalenie sankcií na Rusko by zničilo gruzínsku ekonomiku, tvrdí Garibašvili. Čelí kritike

Portál pripomína, že šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó sa dostal do sporu s nemeckou ministerkou zahraničných vecí Annalenou Baerbockovou na pondelňajšom zatvorenom stretnutí ministrov zahraničných vecí. Maďarsko odmieta schváliť dodatočnú vojenskú pomoc Európkej únie Ukrajine, kým Kyjev neodstráni maďarskú banku OTP zo zoznamu "sponzorov vojny". Súčasne sa Maďarsku podarilo nahnevať aj Rakúšanov prepustením zahraničných prevádzačov.

"Z rôznych dôvodov máme spory so všetkými susedmi. S Chorvátmi sme sa dostali do sporu pre zvýšenú cenu prepravy ropy prichádzajúcej cez tamojší ropovod, pričom maďarská strana sa sťažovala aj v Bruseli na to, že Chorváti žiadajú extrémne vysokú cenu za použitie ropovodu," reagoval Dérér.

Podľa jeho slov v prípade Ukrajiny je tu okrem problému maďarskej menšiny v Zakarpatskej oblasti problémom aj zvyšovanie tranzitných poplatkov za prepravu ropy, otázka obilia, maďarské veto európskej pomoci pre Ukrajinu a stále nepriateľskejší tón vo vzájomnej komunikácii.

image

Legendárny poľský politik Radek Sikorski pre HN: Konflikt na Ukrajine presúva mocenskú rovnováhu vnútri Únie

"Politizovanie Orbánovej vlády možno prakticky vnímať aj ako službu ruskej politike. V každom prípade takéto obviňovanie zo strany spojencov Maďarska je už bežné. Neustály spor s bývalým slovenským ministrom zahraničných vecí Rastislavom Káčerom a sú tu spory aj s Rumunmi, Čechmi a dokonca aj s Poliakmi," doplnil analytik.

Dérér sa domnieva, že Orbán prakticky vyhodil do vzduchu spoluprácu Vyšehradskej štvorky, čo bude ťažké obnoviť. "Aj s Nemcami, ktorým sme vydaní na milosť a nemilosť z hospodárskeho hľadiska, je vzťah čoraz nepriateľskejší. Je vidieť, že najhoršie vzťahy máme s našimi bezprostrednými susedmi a spojencami, našimi najdôležitejšími ekonomickými partnermi. Otvorenie sa Maďarska smerom na východ úplne nevyšlo, v skutočnosti sa závislosť Maďarska na Západe ešte viac prehĺbila," myslí si analytik.

Za tým všetkým podľa Déréra možno vnímať vnútropolitické ciele. Orbán si totiž myslí, že takto dokáže viazať k sebe významnú časť maďarského obyvateľstva.

01 - Modified: 2023-05-24 11:02:18 - Feat.: 1 - Title: Uvalenie sankcií na Rusko by zničilo gruzínsku ekonomiku, tvrdí Garibašvili. Čelí kritike 02 - Modified: 2023-05-23 15:36:21 - Feat.: 1 - Title: Orbán pre Bloomberg: Ukrajina nemôže vyhrať vojnu proti Rusku 03 - Modified: 2023-05-23 11:39:36 - Feat.: 1 - Title: Orbán podmieňuje schválenie vstupu Švédska do NATO zlepšením vzťahov. Maďarsku "neprejavuje rešpekt" 04 - Modified: 2023-05-22 09:24:48 - Feat.: 1 - Title: Rakúsko si predvolá maďarského vyslanca v súvislosti s prepúšťaním prevádzačov
01 - Modified: 2024-04-18 16:13:34 - Feat.: - Title: V Poľsku zadržali muža, ktorý vraj chcel Rusom pomôcť s atentátom na Zelenského 02 - Modified: 2024-04-18 15:17:50 - Feat.: - Title: "Bráni informovaniu o ruských zločinoch." Vyše 150 novinárov na Ukrajine žiada odvolanie armádnej hovorkyne 03 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 04 - Modified: 2024-04-18 13:19:59 - Feat.: - Title: ECB nalieha na rakúsku Raiffeisen, aby zrýchlila obmedzovanie aktivít v Rusku 05 - Modified: 2024-04-18 13:32:44 - Feat.: - Title: Ukrajinská vláda robí chybu, myslí si Navaľná. Toto je vojna Putina, nie Rusov, vraví
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 18:30