Britská kráľ Karol III. a britská kráľovná Kamila mávajú z kráľovskej lóže pred koncertom, ktorý sa koná na počesť ich sobotňajšej korunovácie na priestranstve pred Windsorským hradom vo Windsore. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Kráľ Karol III. s Kamilou sledovali slávnostný koncert vo Windsore, oslavy korunovácie pokračujú

07.05.2023, 22:56
Autor:
ČTKČTK

Kráľovský pár skôr počas dňa podľa Buckinghamského paláca uviedol, že ho sobotňajšie oslavy ich korunovácie hlboko dojali. Slávnostná nálada v Británii pokračovala aj dnes, po celej krajine sa konalo odhadom až 50-tisíc pouličných slávností.

Čerstvo korunovaný kráľ Karol III. a jeho manželka Kamila sa dnes večer zúčastnili koncertu na hrade Windsor, ktorému prihliadalo na 20-tisíc ľudí. Informovala o tom stanica BBC.

Kráľovský pár skôr počas dňa podľa Buckinghamského paláca uviedol, že ho sobotňajšie oslavy ich korunovácie hlboko dojali. Slávnostná nálada v Británii pokračovala aj dnes, po celej krajine sa konalo odhadom až 50-tisíc pouličných slávností.

Na program popového koncertu, ktorého moderovanie dostal na starosť britský herec Hugh Bonneville, zaradili organizátori vystúpenia Lionela Richieho, Katy Perry, Andrey Bocelliho, skupiny Take That, nigérijskej speváčky a skladateľky Tiwy Savageovej či pianistu Langa Langa. Úlohu v predstavení dostal aj hollywoodsky herec Tom Cruise, britská herečka Joan Collinsová či Medvídek Pú. Jedným z vrcholov večera bol spev piesne Brighter Days od speváčky Emeli Sandéovej v podaní tristočlenného zboru. Prejav mal následník trónu, princ William.

image

Británia sa pripravuje na korunovačný koncert, vystúpi aj americká speváčka Katy Perry

Kráľovský pár pozdravil prítomných z VIP tribúny, na ktorej boli prítomní tiež ďalší členovia kráľovskej rodiny či premiér Rishi Sunak. Išlo o prvé vystúpenie kráľa a kráľovnej na verejnosti od chvíle, keď sa v sobotu po korunovácii objavili pred jasajúcimi davy na balkóne Buckinghamského paláca. Prostredníctvom svojho hovorcu dnes vydali vyhlásenie, v ktorom poďakovali všetkým, ktorí im pomohli túto udalosť "urobiť takú nádhernú", aj ľuďom, ktorí prejavili "svoju podporu v takom hojnom počte v Londýne aj mimo neho", dodal hovorca.

Princ William s princeznou Kate sa nečakane prišli pozdraviť s davy ľudí, ktorých sa zhromaždili vo Windsore pred večerným koncertom. Pár sa podľa BBC objavil okolo poludnia v neformálnom oblečení v aleji Long Walk. Vítaní boli nadšeným krikom, s ľuďmi si potriasli ruky a prehodili s nimi niekoľko slov. Rezidencia Adelaide Cottage, kam sa William a Kate vlani nasťahovali spolu so svojimi tromi deťmi, je od hradu Windsor vzdialená len asi desať minút chôdze.

image

Pri korunovácii Karola III. použijú stáročné korunovačné klenoty, ich história siaha do stredoveku

Kráľov mladší brat princ Edward, jeho sestra princezná Anna a panovníkove netere, princezná Beatrice a princezná Eugenie, sa zúčastnili na akcii v rámci iniciatívy Coronation Big Lunch. Tá usporiadala po celej krajine zhruba 50-tisíc komunitných obedov a osláv. Premiér Sunak zavítal na slávnosť v Downing Street, kde boli ako hostia tiež utečenci z vojnou zmietanej Ukrajiny či manželka amerického prezidenta Jill Bidenová.

"Či už prší alebo svieti slnko, tisíce priateľov a susedov sa tento víkend stretnú, aby spoločne vyvesili výzdobu, nalievali čaj a krájali koláče na pouličných oslavách a komunitných podujatiach po celej Veľkej Británii," uviedol Sunak vo vyhlásení.

Súčasťou dnešného večera je tiež osvietenie pamätihodností a oblasti prírodných krás po celej krajine.

01 - Modified: 2023-05-07 16:11:09 - Feat.: 1 - Title: Ďalšia možnosť už sa nenaskytne, varuje český prezident Pavel Ukrajincov pred unáhlením protiofenzívy 02 - Modified: 2023-05-07 15:21:06 - Feat.: 1 - Title: Británia sa pripravuje na korunovačný koncert, vystúpi aj americká speváčka Katy Perry 03 - Modified: 2023-05-07 10:44:06 - Feat.: 1 - Title: Polícia z väzby prepustila antimonarchistov, ktorí protestovali proti korunovácii Karola III. 04 - Modified: 2023-05-06 16:38:00 - Feat.: 1 - Title: Princ Harry sedel pri korunovácii v treťom rade, po ceremoniáli odišiel sám na letisko
01 - Modified: 2024-04-10 05:10:23 - Feat.: - Title: Kráľovi Karolovi III. odovzdali prvé bankovky s jeho podobizňou 02 - Modified: 2024-03-31 11:21:31 - Feat.: - Title: Karol III. sa objavil na verejnosti, vypravil sa na veľkonočnú bohoslužbu 03 - Modified: 2024-03-25 10:08:26 - Feat.: - Title: Odborník na kráľovskú rodinu Abrahám: "Bol som priamo v Kensingtonskom paláci, keď oznámila, že má rakovinu." Čo sa dialo? 04 - Modified: 2024-03-20 11:09:15 - Feat.: - Title: Zachytil si správu o smrti Karola III.? Je to hoax. Dezinformácie rozšírili ruské médiá 05 - Modified: 2024-02-29 14:26:48 - Feat.: - Title: Britská kráľovná Kamila sa v Londýne stretla s Olenou Zelenskou
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 00:02