Britský kráľ Karol III. a britská kráľovná Kamila sa rozprávajú na balkóne Buckinghamského paláca na záver korunovačných ceremónií v Londýne. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Polícia z väzby prepustila antimonarchistov, ktorí protestovali proti korunovácii Karola III.

07.05.2023, 12:44
Autor:
ČTKČTK

Polícia zatkla vodcu hnutia Republic Grahama Smitha a ďalších 51 osôb v centre Londýna, zatiaľ čo sa v uliciach zhromažďovali tisíce kráľovských fanúšikov na sobotňajšej korunovácii kráľa Karola.

Lídra britského antimonarchistického hnutia Republic a ďalších členov tejto skupiny dnes prepustili z väzby. Polícia ich zadržala v sobotu pri protestoch proti korunovácii kráľa Karola III., čelí ale kritike, že jej reakcia bola neprimeraná. Informujú o tom tlačové agentúry.

Polícia zatkla vodcu hnutia Republic Grahama Smitha a ďalších 51 osôb v centre Londýna, zatiaľ čo sa v uliciach zhromažďovali tisíce kráľovských fanúšikov na sobotňajšej korunovácii kráľa Karola. Polícia krok zdôvodnila tým, že jej povinnosť zabrániť narušeniu poriadku prevážila nad právom na protest. Hnutie uviedlo, že polícia začala jeho zadržaných členov prepúšťať v sobotu neskoro večer, po takmer 16 hodinách vo väzbe.

image

Princ Harry sedel pri korunovácii v treťom rade, po ceremoniáli odišiel sám na letisko

"Teraz som prepustený z policajnej stanice... Nenechajte sa mýliť. V Spojenom kráľovstve už neexistuje právo na pokojný protest," uviedol Smith na twitteri. "Veľakrát mi bolo povedané, že monarcha je tu preto, aby bránil naše slobody. Teraz sú naše slobody v jeho mene napádané, "dodal.

Polícia v sobotu uviedla, že chápe znepokojenie verejnosti po zatýkaní, ale dodala, že konala po tom, ako dostala informácie, že protestujúci sú odhodlaní narušiť korunovačný sprievod.

Šéf londýnskej polície Mark Rowley v piatok varoval, že polícia zakročí, ak sa protestujúci pokúsia "brániť ľuďom v radosti a oslavách". Dodal, že k narúšaniu verejného poriadku bude "veľmi nízka tolerancia".

image

Británia korunovala Karola III. Ten z balkóna paláca pozdravil jasajúci dav

Vysokopostavený zákonodarca opozičnej Labouristickej strany Wes Streeting povedal, že polícia bude musieť niesť zodpovednosť za to, či bola jej reakcia primeraná. Dodal, že niektorým protestom bolo umožnené pokračovať.

Desaťtisíce ľudí sa v sobotu prišli pozrieť na novokorunovaného kráľa Karola a kráľovnú Camillu, ktorí po bohoslužbe vo Westminsterskom opátstve odišli štátnym kočom späť do Buckinghamského paláca. Nie všetci ale kráľovskému páru fandili, stovky republikánov bučali a mávali transparentmi s nápisom "To nie je môj kráľ".

Ministerka kultúry Lucy Frazerová vyhlásila, že má obrovskú dôveru v políciu, a dodala, že popri práve na protest majú ľudia tiež právo na to, aby im nikto nerušil zábavu.

"Myslím, že celkovo sa (polícii) podarilo dosiahnuť správnu rovnováhu," povedala Frazerová televízii Sky News. "Je naozaj dôležité, aby brali do úvahy kontext akcie, pretože išlo o udalosť, ktorá by vyvolala otázky týkajúce sa národnej bezpečnosti," dodala.

01 - Modified: 2023-05-06 16:38:00 - Feat.: 1 - Title: Princ Harry sedel pri korunovácii v treťom rade, po ceremoniáli odišiel sám na letisko 02 - Modified: 2023-05-06 14:06:59 - Feat.: 1 - Title: Británia korunovala Karola III. Ten z balkóna paláca pozdravil jasajúci dav 03 - Modified: 2023-05-06 13:41:51 - Feat.: 0 - Title: SLEDUJEME ONLINE Koniec korunovácie Karola III.. Kráľovský pár na záver pozdravil verejnosť z balkóna Buckinghamského paláca
01 - Modified: 2024-04-23 20:08:29 - Feat.: - Title: Britské stíhačky budú v Poľsku. Tusk so Sunakom a Stoltenbergom rokoval o bezpečnosti 02 - Modified: 2024-04-23 16:10:08 - Feat.: - Title: Pri hrozbe sú pripravení na vojenskú protiakciu. Poľský a britský minister obrany rokovali vo Varšave 03 - Modified: 2024-04-23 15:29:36 - Feat.: - Title: Albánec dostal na súde v Londýne za pašovanie ľudí deväť rokov väzenia 04 - Modified: 2024-04-23 11:33:11 - Feat.: - Title: Najmenej päť migrantov zahynulo pri pokuse o preplávanie Lamanšského prielivu 05 - Modified: 2024-04-23 09:53:01 - Feat.: - Title: Rada Európy aj OSN kritizujú Londýn. Žiadajú britskú vládu, aby prehodnotila deportácie migrantov do Rwandy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 00:58