Demonštranti sa zúčastňujú protestu proti „zákonu o štatúte“ maďarskej vlády, ktorý môže zvýšiť pracovné zaťaženie učiteľov a obmedziť ich nezávislosť v Budapešti. FOTO: Reuters
StoryEditor

Tisíce ľudí protestovali v Budapešti proti chystaným zmenám v práci učiteľov, stratili by status

03.05.2023, 23:23
Autor:
ČTKČTK

Vláda Viktora Orbána chce nové pravidlá presadiť napriek tomu, že skoro 5000 učiteľov oznámilo, že ak vstúpia do platnosti, zo škôl odídu.

Tisíce ľudí dnes v Budapešti protestovali proti vládou presadzovanému návrhu zákona, v dôsledku ktorého by učitelia prišli o postavenie štátnych zamestnancov a výrazne by im narástol objem práce. Informovala o tom agentúra Reuters. Polícia po proteste použila slzotvorný plyn proti mladým ľuďom, ktorí sa zišli pred kanceláriou premiéra Viktora Orbána. Päť osôb zadržala.

Polícia uviedla, že skupina demonštrantov sa od protestu oddelila a vydala sa na pochod pred premiérovu kanceláriu. Prelamovali vraj ohradení okolo neďalekého staveniska a hádzali po policajtoch kusy suti. Strážcovia poriadku si neskôr prezerali záznamy tohto incidentu, aby identifikovali demonštrantov podozrivých z výtržností.

image

Maďarský parlament schválil reformy požadované Európskou komisiou, splnil však len malú časť míľnikov

Vláda Viktora Orbána chce nové pravidlá presadiť napriek tomu, že skoro 5000 učiteľov oznámilo, že ak vstúpia do platnosti, zo škôl odídu. V dôsledku reforiem by učitelia stratili niektoré z istôt, ktoré sú v súčasnosti na ich profesiu naviazané. Dnešnému protestu predchádzal rok, keď učitelia demonštrovali a štrajkovali za vyššie platy. V Maďarsku miera inflácie dosahuje 25 percent. Platy učiteľov sú pod celoštátnym priemerom a v krajinách Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj sú podľa štatistík z roku 2021 druhé najnižšie.

Mnoho kritikov návrhu hovorí Zákon z pomsty a vnímajú ho ako trest Orbánovej vlády za odpor pedagógov. "Som úplne proti tomuto návrhu, ktorému sa nie náhodou vo verejnej rozprave hovorí Zákon z pomsty," cituje Reuters Katalin Törleyovú, ktorá patrí k najhlasnejším kritikom Orbánovej politiky v školstve. "Ide o odpoveď na vlnu protestov z uplynulého roka, ktoré odhalili zúfalé problémy verejného vzdelávacieho systému," dodala.

image

Pápež František odslúžil omšu v Budapešti pred 50-tisíc ľuďmi, znovu hovoril o láskavosti k migrantom

Orbánova vláda tvrdí, že cieľom nového zákona je zlepšiť kvalitu vzdelávania. Podľa skoršej verzie zákona malo byť to, ako sa učitelia správajú a ako komunikujú, sledované prostredníctvom technických prostriedkov. Vláda toto opatrenie a niektoré ďalšie sľúbila zo zákona vypustiť, rokovania medzi vládou a učiteľskými odbormi stále pokračujú.

Ak zákon vo svojej súčasnej podobe nadobudne účinnosť, maximálny denný pracovný čas by sa učiteľom od 1. júna zo súčasných ôsmich hodín zvýšil na 12 hodín a týždenný pracovný čas zo 40 na 48 hodín. Suplovať by mali maximálne 80 hodín ročne namiesto terajších 30 hodín.

Agentúra Reuters píše, že v Maďarsku sa prehlbuje problém nedostatku učiteľov. Spôsobujú ho nízke platy aj nepredvídateľnosť ohľadom predpisov týkajúcich sa tejto profesie.

Viktor Orbán je v Maďarsku pri moci od roku 2010. Podľa Európskej únie ním vedená vláda porušuje demokratické princípy, ako je právny štát, obmedzuje činnosť mimovládnych organizácií, nezávislosť sudcov i akademickej sféry. Orbán je známy tiež svojou tvrdou protiimigračnou politikou a výpadom proti komunite LGBT.

01 - Modified: 2023-05-03 15:23:10 - Feat.: 1 - Title: Maďarský parlament schválil reformy požadované Európskou komisiou, splnil však len malú časť míľnikov 02 - Modified: 2023-05-03 15:00:56 - Feat.: 1 - Title: Maďarský parlament schválil reformu justície, ktorá má uvoľniť peniaze z fondov Európskej únie 03 - Modified: 2023-05-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zdrojom alergia na psa sú sliny, nie srsť. Tieto veci ste o alergiách, ich vzniku a liečbe mnohí nevedeli
01 - Modified: 2024-04-12 19:41:22 - Feat.: - Title: Do Maďarska priletelo prvé vojenské dopravné lietadlo Embraer KC-390 určené ozbrojeným silám 02 - Modified: 2024-04-12 08:30:00 - Feat.: - Title: Dovolenkový raj Slovákov už nechce turistov. Plánujú demonštrácie, hladovku aj paralýzu najväčšieho letiska 03 - Modified: 2024-04-11 12:05:37 - Feat.: - Title: Maďarsko sprísňuje kontrolu ukrajinských dovozov, chce podporiť miestnych farmárov 04 - Modified: 2024-04-11 10:59:43 - Feat.: - Title: Kritik Orbánovej vlády Péter Magyar zakladá vlastnú stranu 05 - Modified: 2024-04-10 19:56:15 - Feat.: - Title: Blanár ocenil dialóg a spoluprácu slovensko-maďarskej komisie pre menšiny napriek nezhodám
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 08:33