Americký prezident Joe Biden. FOTO: Reuters
StoryEditor

Biden oficiálne oznámi svoju opätovnú kandidatúru na budúci týždeň

21.04.2023, 06:54
Autor:
ČTKČTK

Demokrati v prieskumoch verejnej mienky dávajú najavo, že si neželajú, aby súčasný prezident znovu kandidoval.

Americký prezident Joe Biden plánuje na budúci týždeň oficiálne oznámiť, že sa bude na budúci rok znovu uchádzať o prezidentský úrad. Uviedli to dnes americké médiá s odvolaním sa na anonymné zdroje oboznámené so situáciou. Presný dátum nemohli s určitosťou potvrdiť, Biden sa podľa nich ale najviac kloní ku štvrtku 25. apríla. V ten deň uplynú presne štyri roky od chvíle, keď oznámil svoju kandidatúru do predchádzajúcich prezidentských volieb.

Osemdesiatdvaročný Biden opakovane uviedol, že sa mieni o druhé funkčné obdobie uchádzať. S oficiálnym oznámením ale podľa poradcov neponáhľa, pretože v rámci svojej strany nečelí žiadnej výraznej opozícii. V primárkach Demokratickej strany by šéf Bieleho domu teraz čelil Robertovi Kennedymu, synovcovi bývalého prezidenta Johna F. Kennedyho, a spisovateľky Marianne Williamsonovej.

image

Bidenovci zverejnili daňové priznanie, ich príjem presiahol pol milióna dolárov

Prezident, ktorý je už teraz najstaršou osobou zvolenou prezidentom v histórii, sa bude musieť vysporiadať nielen s obavami voličov ohľadom svojej spôsobilosti na výkon funkcie, aj s pochybnosťami svojich spolustraníkov, píše agentúra AP. Demokrati v prieskumoch verejnej mienky dávajú najavo, že si neželajú, aby Biden znovu kandidoval.

Ak však Biden naozaj kandidovať bude a demokrati ho napriek pochybnostiam zvolia za svojho kandidáta, mohol by opäť čeliť republikánskemu exprezidentovi Donaldovi Trumpovi, ale tiež napríklad súčasnému floridskému guvernérovi Ronovi DeSantisovi. Ten zatiaľ kandidatúru oficiálne neoznámil, predpokladá sa ale, že sa o prezidentský úrad uchádzať bude.

DeSantis sa teraz podľa agentúry Reuters pripravuje na zahraničnú návštevu Japonska, Južnej Kórey, Izraela a Británie. Cesta je oficiálne vedená ako obchodná, ale je všeobecne považovaná za pokus o vylepšenie zahraničnopolitických vzťahov pred oznámením kandidatúry, píše Reuters. V Japonsku a Južnej Kórei sa DeSantis stretne s ministerskými predsedami oboch krajín, v Tel Avive a Londýne potom so skupinou predstaviteľov miestnych vlád a podnikateľmi.

image

Súd v Texase pozastavil povolenie lieku na ukončenie tehotenstva

Svoju kandidatúru do prezidentskej funkcie dnes za republikánov oznámil konzervatívny rozhlasový moderátor Larry Elder. Podľa agentúry AP politicky najviac preslávil v roku 2021, keď vtedajší demokratický guvernér Kalifornie Gavin Newson čelil odvolaniu. Elder zo všetkých republikánskych protikandidátov dostal najviac hlasov, voliči ale napokon Newsona podporili a udržali ho tak vo funkcii.

"Amerika upadá, ale tomuto úpadku sa môžeme vyhnúť. Môžeme vstúpiť do nového amerického zlatého veku, ale musíme si vybrať lídra, ktorý nás tam dovedie. Preto kandidujem na prezidenta," uviedol na Twitteri Elder, ktorý predtým svoj zámer kandidovať oznámil v relácii Tucker Carlson Tonight na stanici Fox News.

01 - Modified: 2023-04-20 21:48:44 - Feat.: 1 - Title: Súd v USA zamietol žiadosť o zastavenie vydania bývalého prezidenta Peru do vlasti 02 - Modified: 2023-04-20 21:15:30 - Feat.: 1 - Title: Muž v USA postrelil dievčatko a jej rodičov kvôli stratenej lopte, ktorú si prišli zobrať z pozemku 03 - Modified: 2023-04-19 21:42:46 - Feat.: 1 - Title: Úverové podmienky v USA sa po páde banky SVB sprísnili. Turbulencie ekonomiku nepoškodili, tvrdí Fed 04 - Modified: 2023-04-19 21:02:38 - Feat.: 1 - Title: Akcie v USA uzavreli zmiešane, darilo sa rezortu zdravotníckych technológií. Netflix slabne
01 - Modified: 2024-04-26 18:41:13 - Feat.: - Title: Som šťastný, že budem debatovať s Trumpom, vraví Biden. Naplánované sú zatiaľ tri prezidentské duely 02 - Modified: 2024-04-25 18:59:51 - Feat.: - Title: Biden bojuje proti zmene klímy. USA zverejnili pravidlá na zníženie emisií pri výrobe elektriny 03 - Modified: 2024-04-24 15:54:16 - Feat.: - Title: Veľký balík peňazí. Biden podpísal zákon o pomoci pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan za takmer 100 miliárd dolárov 04 - Modified: 2024-04-23 20:11:07 - Feat.: - Title: Experti krotia Zelenského nadšenie. Kľúčové otázky o americkej pomoci sú dve: Kedy a ako sa prejaví? 05 - Modified: 2024-04-19 19:29:30 - Feat.: - Title: Bidenova administratíva "nemôže podporiť" izraelskú ofenzívu do Rafahu, tvrdí Blinken
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 10:59