Líderka pravicovej Strany Fínov Riikka Purraová a fínska premiérka Sanny Marinová (zľava). FOTO: Lehtikuva
StoryEditor

Fínska kráľovná TikToku ovládla voľby a chce do vlády

08.04.2023, 18:46

Svojmu aktuálnemu úspechu vďačí vyštudovaná politologička Riikka Purraová najmä sociálnym sieťam. Žiadny z kandidátov nezískal toľko preferenčných hlasov ako ona.

Nedávne parlamentné voľby vo Fínsku priniesli dve veľké prekvapenia. Tým prvým bol neúspech sociálnodemokratickej premiérky Sanny Marinovej, ktorej strana skončila až na treťom mieste. Tým druhým bol výsledok šéfky pravicovej Strany Fínov, Riikky Purraovej - jej strana sa umiestnila v tesnom závese za víťaznými konzervatívcami.

Zároveň žiadny z kandidátov nezískal toľko preferenčných hlasov ako ona: bolo ich 42 589. To zodpovedá štvrtému najvyššiemu výsledku vo fínskych dejinách. Pre porovnanie, premiérka Marinová, mnohými označovaná ako „rocková hviezda fínskej politiky“, ich mala na konte 35 623.

image

Fínsko je dlhodobo oficiálne najšťastnejším miestom na Zemi. Odborník vysvetľuje, prečo je to vlastne tak

Na čele Strany Fínov stojí 44-ročná Purraová už dlhšie ako rok a pol a dokázala ju skonsolidovať, takže už príliš nepripomína svojho predchodcu, niekdajších populistických Pravých Fínov. Tí kedysi úspešne oslovovali nespokojných voličov zo všetkých kútov politického spektra, nechýbali medzi nimi ani radikáli či islamofobovia. Zásluhou toho získali až 19 percent hlasov voličov a neskôr to dokonca dotiahli do vlády, aby sa však krátko na to rozpadli.

Migrácia a šetrný štát

Na rozdiel od nich Strana Fínov trochu ubrala na razancii. Už neodmieta členstvo v Európskej únii ani v eurozóne. Avšak ich hlavná téma v podobe boja proti migrácii zostala. Purraová chce obmedziť prílev nekvalifikovaných cudzincov, ktorí vykonávajú zle platenú prácu a sú závislí od štátnej pomoci. „Nevadí nám, keď k nám bude chcieť niekto prísť pracovať, ak si vystačí s tým, čo zarobí,“ povedala pred voľbami pre fínsky verejnoprávny rozhlas YLE.

image

Začala sa nová éra. Hranica Ruska s NATO je zrazu dvakrát dlhšia, pre Putina to je tvrdá rana

Zároveň však dáva najavo, že je realistka a uvedomuje si, že nie všetko, s čím išla do volieb, sa tiež môže plne premietnuť do politickej praxe.

Ďalšou témou, ktorú páli Purraovú na prstoch, je politika ochrany klímy. Záväzok, že sa Fínsko najneskôr v roku 2035 stane klimaticky neutrálny, nepovažuje za rozumný a chce ho presunúť až na rok 2050.

Favoritka mladých

Zásadným bodom v politickej agende šéfky Strany Fínov je šetrný štát. Počas pandémie koronavírusu kritizovala vládu končiacu premiérky Marinovej za vysoké výdavky v podobe najrôznejších podpôr. Aj kvôli tomu vzrástol verejný dlh Fínska ďaleko vyššie, než v prípade ostatných severských štátov. Purraová už tiež naznačila, kde chce škrtať: v kultúre, rozvojovej pomoci a životnom prostredí.

Svojmu aktuálnemu úspechu vďačí vyštudovaná politologička najmä sociálnym sieťam, predovšetkým aplikácii TikTok. Krátkymi videami, ktoré tam uverejňovali, dokázali osloviť mladých voličov. Že je medzi nimi obľúbená, naznačili už výsledky predchádzajúcich volieb nanečisto medzi školákmi a stredoškolskými študentmi – ak by záležalo iba na nich, predstihla by Strana Fínov konzervatívcov a sociálnych demokratov a skončila by prvá.

image

Koniec utrácania, Fínsko sa posunie vpravo. Po prehre vidí politologička budúcnosť Sanny Marinovej v Bruseli

Purraová teraz chce bojovať o účasť v budúcej fínskej vláde. Jej šance nie sú vôbec malé. Nápadne často zdôrazňuje potrebu dať do poriadku verejné financie, čo je hlavná téma volebného víťaza, šéfa konzervatívcov Petteriho Orpa.

Jej strana už vyslala signál aj smerom do zahraničia. Pár dní po voľbách oznámila, že v Európskom parlamente opustí euroskeptickú frakciu Identita a demokracia.

Namiesto toho sa chce vrátiť k Európskym konzervatívcom a reformistom, ku ktorým patria okrem iného europoslanci ODS a ktorých predsedníčkou je talianska premiérka Giorgia Meloniová. Strana Fínov svoje rozhodnutie odôvodňuje zmenenou geopolitickou situáciou po vpáde ruských vojsk na Ukrajinu. To vraj vyvoláva potrebu spolupráce s tými, ktorí dôsledne obhajujú hodnoty západnej civilizácie.

Praví Fíni sa mimochodom už v minulosti ako jedni z mála v ich krajine vymedzovali voči Ruskej federácii.

01 - Modified: 2023-04-02 20:38:27 - Feat.: 1 - Title: Líder konzervatívcov ohlásil víťazstvo vo voľbách, strana fínskej premiérky Marinovej je až tretia 02 - Modified: 2023-04-06 10:18:03 - Feat.: 1 - Title: Fínska armáda kúpi izraelský protiraketový systém za viac ako 300 miliónov eur 03 - Modified: 2023-04-04 15:24:37 - Feat.: 1 - Title: Západ sa hlboko mýli, Rusko odpovie na vstup Fínska do NATO v pravej chvíli, reaguje Kremeľ 04 - Modified: 2023-04-04 11:00:55 - Feat.: 1 - Title: Rusko blízko Fínska vojensky posilňuje už roky, povedal Stoltenberg 05 - Modified: 2023-04-04 13:27:43 - Feat.: 1 - Title: Fínsko sa oficiálne stalo 31. členom NATO
01 - Modified: 2024-04-23 19:25:08 - Feat.: - Title: Fínsko stojí po vstupe do NATO na frontovej línii. Dĺžka hraníc s Ruskom sa zdvojnásobila 02 - Modified: 2024-04-23 14:46:20 - Feat.: - Title: Juh Fínska zasiahli neobvyklé snehové prehánky, v Helsinkách komplikujú dopravu 03 - Modified: 2024-04-23 12:54:25 - Feat.: - Title: Ani vojna, ani mier. Fínsko je pod silným ruským tlakom, východ krváca a krajina platí vysokú cenu 04 - Modified: 2024-04-04 15:42:30 - Feat.: - Title: Streľba vo fínskej škole bola zrejme naplánovaná, uviedla polícia. Žiak bol obeťou šikany 05 - Modified: 2024-04-03 12:57:35 - Feat.: - Title: Motívom dvanásťročného strelca vo fínskej škole bola šikana, uviedla polícia
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 23:12