Hraničný priechod medzi Fínskom a Ruskom. FOTO: Reuters​
StoryEditor

Západ sa hlboko mýli, Rusko odpovie na vstup Fínska do NATO v pravej chvíli, reaguje Kremeľ

04.04.2023, 17:24
Autor:
ČTKČTK

Nepretekáme s lokomotívou NATO, nepotrebujeme to. V správny čas v tichosti vyjadríme našu odpoveď, povedal námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov.

Rusko na vstup Fínska do NATO odpovie v pravú chvíľu a bez zhonu. Podľa agentúry TASS to v reakcii na oficiálne prijatie Helsínk medzi členov Severoatlantickej aliancie povedal námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov.

"Nepretekáme s lokomotívou NATO, nepotrebujeme to. V správny čas v tichosti vyjadríme našu odpoveď," povedal Riabkov.

image

Putin sa prepočítal. Sme jednotnejší ako kedykoľvek predtým, vyhlásil americký prezident

Podľa ruských médií tiež zapochyboval nad "výrokmi oficiálnych predstaviteľov v niektorých západných médiách", podľa ktorých si Západ myslí, že Rusko na prístup Fínska nebude nijako reagovať.

"Hlboko sa mýlia," povedal k tomu Riabkov.

Americký prezident Joe Biden privítal dnešný vstup Fínska do NATO a napísal, že sa teší na prijatie Švédska. Ruský prezident Vladimir Putin sa podľa neho zmýlil, keď si myslel, že začatím brutálnej a agresívnej vojny proti Ukrajine Európu a NATO rozdelí.

image

Fínsko sa oficiálne stalo 31. členom NATO

"Keď Putin začal brutálnu agresívnu vojnu proti ukrajinskému ľudu, myslel si, že rozdelí Európu a NATO. Mýlil sa. Dnes sme jednotnejší ako kedykoľvek predtým. A spoločne - posilnení naším najnovším spojencom Fínskom - budeme aj naďalej chrániť transatlantickú bezpečnosť, brániť každý centimeter územia NATO a čeliť všetkým výzvam," uviedol americký prezident.

Fínsko a Švédsko požiadali o členstvo v Severoatlantickej aliancii vlani v reakcii na ruskú na inváziu na Ukrajinu.

Zatiaľ čo fínsky vstup ratifikovalo všetkých 30 doterajších členov NATO, Štokholm zatiaľ nemá súhlas Turecka a Maďarska. Fínsko, ktoré má s Ruskom dlhú spoločnú hranicu, dnes oficiálne ukončilo prijímací proces.

01 - Modified: 2024-04-18 05:47:32 - Feat.: - Title: Dva a pol hodinová večera v Trump Tower. Duda s Trumpom diskutovali o Ukrajine, Blízkom východe aj NATO 02 - Modified: 2024-04-17 14:21:15 - Feat.: - Title: Nemecko vyzvalo EÚ a NATO, aby čo najrýchlejšie posilnili ukrajinskú obranu 03 - Modified: 2024-04-16 12:24:37 - Feat.: - Title: Fico: V Prahe bol pripravovaný rozpad V4, Fialovi sme v Michalovciach nastavili zrkadlo 04 - Modified: 2024-04-14 11:25:15 - Feat.: - Title: NATO označilo útok Iránu na Izrael za "eskaláciu" a tiež vyzvalo na zdržanlivosť 05 - Modified: 2024-04-12 12:39:59 - Feat.: - Title: Štáty NATO musia zvýšiť produkciu munície, ak chcú odstrašiť Rusko, vyhlásil poľský prezident
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 17:06