Rumunskí farmári protestujú pred kanceláriami Európskej komisie proti cene obilia a zdôrazňujú dôsledky prílevu lacného ukrajinského obilia do Bukurešti. FOTO: Reuters
StoryEditor

Rumunskí poľnohospodári blokovali hranice na protest proti dovozu obilia z Ukrajiny, ktoré tlačí ceny dole

07.04.2023, 17:12
Autor:
ČTKČTK

Medzi poľnohospodármi v strednej a východnej Európe rastie nespokojnosť kvôli lacnému ukrajinskému obiliu, ktorého dovoz do EÚ je až do júna 2024 oslobodený od colných poplatkov a ktoré znížilo výkupné ceny a odbyt miestnym výrobcom.

Tisícky poľnohospodárov dnes protestovali po celom Rumunsku proti znižovaniu výkupných cien obilia v dôsledku dovozu z Ukrajiny. Svojimi traktormi a nákladnými autami blokovali dopravu a hraničné priechody na viacerých miestach krajiny. Vyzvali tiež Európsku komisiu, aby vo veci zasiahla. Informovala o tom agentúra Reuters.

Medzi poľnohospodármi v strednej a východnej Európe rastie nespokojnosť kvôli lacnému ukrajinskému obiliu, ktorého dovoz do EÚ je až do júna 2024 oslobodený od colných poplatkov a ktoré znížilo výkupné ceny a odbyt miestnym výrobcom.

Lacné obilie

Ruské sily po začatí invázie vo februári minulého roka zablokovali ukrajinské námorné prístavy, krajina je pritom jedným z najväčších svetových vývozcov obilia. Krajina si našla alternatívne vývozné cesty cez Poľsko a Rumunsko, k čomu jej pomohli takzvané solidárne trasy podporované Európskou úniou.

Milióny ton obilia - lacnejšieho ako to, ktoré sa vyprodukuje v EÚ - však skončili na trhoch v susedných krajinách, hoci boli primárne určené pre export mimo EÚ. Na protest proti tomu tento týždeň odstúpil poľský minister pôdohospodárstva Henryk Kowalczyk. Protesty usporiadali v minulých dňoch tiež poľskí a bulharskí poľnohospodári.

image

Zelenskyj prisľúbil riešenie problému poľských roľníkov, sú znepokojení z dovozu ukrajinského obilia

V rumunskej metropole Bukurešti dnes protestovalo asi 200 poľnohospodárov pred zastúpením Európskej komisie, niesli pritom transparenty s nápismi ako "Rešpektovali sme pravidlá EÚ, ale EÚ nás ignorovala" či "Stabilitu pre rumunských poľnohospodárov". Tisíce farmárov použili svoje traktory, nákladné automobily a ďalšiu techniku, aby zablokovali cesty a hraničné priechody.

"Hovoríme o nekalej konkurencii v európskom spoločenstve," povedal šéf rumunského poľnohospodárskeho zväzu LAPAR Nicu Vasile. "Viem, že naši ukrajinskí kolegovia tiež potrebujú predávať, ale je to nekalá konkurencia," dodal. Náklady na pestovanie pšenice v Rumunsku podľa neho medziročne vzrástli o 70 percent.

Strata zisku

Európska komisia odhaduje, že poľnohospodári z Poľska, Rumunska, Maďarska, Bulharska a Slovenska prišli kvôli prílivu lacnejšieho ukrajinského obilia celkovo o 417 miliónov eur. Rozhodla tiež, že poľským, bulharským a rumunským poľnohospodárom vyplatí kompenzácie v objeme 56,3 milióna eur, pričom ďalšie náhrady majú nasledovať.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu uviedol, že v najbližších dňoch a týždňoch budú podľa jeho očakávaní oznámené rozhodnutia, ktoré zmiernia hnev poľských poľnohospodárov.

image

Poľský minister pôdohospodárstva oznámil demisiu, reaguje na protesty roľníkov

Premiéri Poľska, Slovenska, Maďarska, Bulharska a Rumunska minulý týždeň v liste adresovanom predsedníčke EK Ursule von der Leyenovej navrhli obnovenie ciel a kvót na ukrajinské poľnohospodárske produkty v prípade, že prílev týchto produktov znižujúci ceny na únijných trhoch nebude možné zastaviť iným spôsobom.

České ministerstvo pôdohospodárstva vo štvrtok oznámilo, že z Ukrajiny sa do krajín EÚ od februára 2022 do tohtoročného januára doviezlo medziročne desaťkrát viac pšenice. Kontroly tranzitu poľnohospodárskych komodít cez Českú republiku sa sprísnia, lebo obilie z Ukrajiny má smerovať primárne mimo EÚ, uviedlo ministerstvo.

01 - Modified: 2023-04-06 10:31:30 - Feat.: 1 - Title: Zelenskyj prisľúbil riešenie problému poľských roľníkov, sú znepokojení z dovozu ukrajinského obilia 02 - Modified: 2023-04-05 09:25:49 - Feat.: 1 - Title: Poľský minister pôdohospodárstva oznámil demisiu, reaguje na protesty roľníkov 03 - Modified: 2023-04-03 07:26:47 - Feat.: 1 - Title: Zelenskyj navštívi tento týždeň Poľsko 04 - Modified: 2023-03-31 18:51:26 - Feat.: 1 - Title: Heger sa pripojil k obmedzeniu dopadov z dovozu ukrajinského obilia do Európskej únie
01 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry 02 - Modified: 2024-04-15 12:35:28 - Feat.: - Title: Potýčka v gruzínskom parlamente. Opozičný poslanec udrel člena vlády kvôli zákonu o zahraničných agentoch 03 - Modified: 2024-04-11 11:52:34 - Feat.: - Title: IKEA má problém. Organizácia Greenpeace obvinila firmu z účasti na odlesňovaní rumunských pralesov 04 - Modified: 2024-04-10 11:26:18 - Feat.: - Title: Za humnami je Rus. Obria základňa urobí z Rumunska aliančnú veľmoc 05 - Modified: 2024-04-06 17:53:27 - Feat.: - Title: Švajčiarski farmári pred budovou vlády na protest pohodili ovce usmrtené vlkmi. Žiadajú od štátu akciu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 23:26