Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij a poľský premiér Mateusz Morawiecki. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Zelenskyj prisľúbil riešenie problému poľských roľníkov, sú znepokojení z dovozu ukrajinského obilia

05.04.2023, 18:40
Autor:
ČTKČTK

Našli sme východisko. V najbližších dňoch, týždňoch vyriešime všetky záležitosti, povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj po dnešnom rokovaní s poľským prezidentom Andrzejom Dudom a predsedom vlády Mateuszom Morawieckým uviedol, že sa podarilo nájsť riešenie problému poľských roľníkov, znepokojených dovozom ukrajinského obilia.

"Našli sme východisko. V najbližších dňoch, týždňoch vyriešime všetky záležitosti," povedal Zelenskyj podľa portálu Onet.pl. "Medzi tak blízkymi partnermi a faktickými priateľmi, akými je Poľsko a Ukrajina, nemôžu byť problémy," zdôraznil.

Onet predtým napísal, že poľský minister pôdohospodárstva Henryk Kowalczyk dnes rezignoval v reakcii na protesty poľnohospodárov v súvislosti so zvýšeným dovozom ukrajinského obilia. Poľskí roľníci sa sťažujú na to, že poľský trh zaplavila lacnejšia ukrajinská produkcia.

image

Poľský prezident ocenil Zelenského Rádom bielej orlice

"Rezignoval som na funkciu ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka, keď som videl, že základnú požiadavku poľnohospodárov Európska komisia nesplní," vyhlásil dnes na tlačovej konferencii Kowalczyk. Komisia podľa neho zverejnila návrh na predĺženie dovozu obilia z Ukrajiny bez cla a bez kvót o ďalší rok, teda do júna 2024, píše Onet. Poľskí poľnohospodári požadovali zavedenie dovozného cla.

Podľa Onetu poľskí poľnohospodári kritizujú politiku kabinetu a vládna strana Právo a spravodlivosť dúfa, že zmena na poste ministra upokojí náladu na vidieku a otvorí cestu k ďalším rokovaniam.

image

Zelenskyj prekročil poľské hranice, stretne sa s Dudom aj Morawieckim

Poľsko povolilo tranzit ukrajinských poľnohospodárskych produktov, aby pomohlo krajine, ktorá sa už vyše roka bráni ruskej vojenskej agresii. Ukrajinské obilie má byť cez Poľsko prevážané alebo v krajine skladované, aby sa dostalo na medzinárodné trhy, napísala agentúra AP. Poľskí poľnohospodári však tvrdia, že ukrajinské produkty sa namiesto toho ocitajú na poľskom trhu, čo spôsobuje pokles miestnych cien. Na podobný problém upozorňujú poľnohospodári aj v ďalších krajinách Európskej únie.

Premiéri Poľska, Slovenska, Maďarska, Bulharska a Rumunska minulý týždeň v liste adresovanom predsedníčke Európskej komisie Ursule von der Leyenovej navrhli obnovenie ciel a kvót na ukrajinské poľnohospodárske produkty v prípade, že prílev týchto produktov znižujúci ceny na trhoch Únie nebude možné zastaviť iným spôsobom. Komisia tento týždeň uviedla, že chystá ďalšiu podporu pre poľnohospodárov z krajín, ktorých pestovatelia sa sťažujú na údajné zhoršenie odbytu kvôli nasýteniu trhu lacnou ukrajinskou pšenicou.

01 - Modified: 2023-04-05 13:29:42 - Feat.: 1 - Title: Poľský prezident ocenil Zelenského Rádom bielej orlice 02 - Modified: 2023-04-05 06:15:00 - Feat.: 1 - Title: Zelenskyj prekročil poľské hranice, stretne sa s Dudom aj Morawieckim 03 - Modified: 2023-04-04 18:48:00 - Feat.: 1 - Title: Kyjev pred možnou ofenzívou radí Ukrajincom na zabranom území odísť za hranice
01 - Modified: 2024-04-26 07:39:12 - Feat.: - Title: Ukrajinský súd poslal do vyšetrovacej väzby ministra poľnohospodárstva. Dôvodom sú podozrenia z korupcie 02 - Modified: 2024-04-25 20:43:38 - Feat.: - Title: Poľsko a Litva by mohli pomôcť Kyjevu vrátiť domov Ukrajincov v brannom veku 03 - Modified: 2024-04-25 13:32:24 - Feat.: - Title: Rozpory vo vnútri Kongresu USA kvôli pomoci Ukrajine. Čo spôsobilo obrat v názore amerických republikánov? 04 - Modified: 2024-04-25 12:53:21 - Feat.: - Title: Ukrajinská centrálna banka opäť znížila svoju kľúčovú sadzbu 05 - Modified: 2024-04-24 19:09:04 - Feat.: - Title: Poľský premiér varoval pred "šialencami a zradcami" v krajnej pravici
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 10:36