Ženy zapaľujú sviečky počas úcty k obetiam smrteľného útoku v jasliach Cantinho do Bom Pastor v Blumenau. FOTO: Reuters
StoryEditor

Brazílsky Blumenau drží 30 dní smútku, motív útoku v škôlke je stále nejasný. Muž sekerou zabil štyri deti

06.04.2023, 10:45
Autor:
ČTKČTK

Podľa veliteľa polície štátu Santa Catarina, kde mesto Blumenau s početnou komunitou potomkov nemeckých prisťahovalcov leží, išlo o čin jednotlivca, ktorý nebol nijako spojený napríklad s komunikáciou na sociálnych sieťach.

Po útoku v škôlke v juhobrazílskom meste Blumenau, pri ktorom muž zabil sekerou štyri deti a ďalšie štyri zranil, vyhlásil starosta Mário Hildebrandt 30 dní smútku. Zatvorené zostali v meste aj dnes školy a zrušené boli veľkonočné oslavy. Taktiež predseda brazílskeho Senátu vyhlásil trojdňový smútok. Vyšetrovatelia stále nepoznajú motív dvadsaťpäťročného útočníka, ktorý sa po hrôzostrašnom čine vzdal polícii, informovala dnes DPA.

Podľa veliteľa polície štátu Santa Catarina, kde mesto Blumenau s početnou komunitou potomkov nemeckých prisťahovalcov leží, išlo o čin jednotlivca, ktorý nebol nijako spojený napríklad s komunikáciou na sociálnych sieťach. Podľa miestnych médií má útočník, ktorý pochádza zo susedného štátu Paraná, už z predtým niekoľko policajných záznamov o bitkách či držaní kokaínu. Zadržaný bol predtým však aj kvôli tomu, že pobodal svojho nevlastného otca, ktorý útok prežil.

image

Poradca brazílskeho prezidenta rokoval s Putinom o Ukrajine

V reakcii na stredajšiu tragédiu v súkromnej škôlke, ktorá sa stala ráno miestneho času, brazílsky minister školstva Camilo Santana oznámil, že vytvorí skupinu expertov, ktorá sa prvýkrát zíde už dnes a bude sa snažiť nájsť opatrenia, ktoré by podobným činom zabránili. Minister spravodlivosti Flávio Dino oznámil, že vláda vyčlení 150 miliónov realov (27,3 milióna eur) na zabezpečenie bezpečnosti v školách a škôlkach. Časť peňazí pôjde na posilnenie policajnej ochrany a časť tiež na tím, ktorý bude monitorovať nenávistné komentáre na sociálnych sieťach.

Učiteľka zo škôlky, kde sa útok stal, Simone Aparecida Camargová je však ohľadom vládnych opatrení skeptická. "Ako dlho môže polícia hliadkovať pri školách? Týždeň?," povedala agentúre AP. Camargová v stredu zamkla skupinu detí do kúpeľne, keď počula krik. Zrejme tak zabránila väčšej tragédii. V škôlke bolo v čase útoku asi 40 detí, uviedla AFP.

image

WHO pridelila krajinám skóre podľa množstva soli v strave. Ako dopadlo Slovensko?

Brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva už v stredu útok označil za "ohavnosť" a "absurdný čin nenávisti a zbabelosti". "Neexistujú slová, ktorými by som mohol v tejto chvíli utešiť rodiny," povedal tiež prezident so slzami v očiach na začiatku stredajšieho zasadnutia vlády, ktoré začali ministri minútou ticha.

Blumenau založili v polovici 19. storočia nemeckí imigranti a pomenovali ho zakladateľa mesta, nemeckého lekárnika Hermanna Otto Blumenaua. Aj dnes časť z jeho asi 360-tisíc obyvateľov hovorí prevažne po nemecky.

Podobné útoky nie sú v Brazílii obvyklé, hoci je táto najväčšia latinskoamerická krajina preslávená vysokou kriminalitou. Väčšinou ide však o násilie drogových gangov či ich strety medzi sebou či s políciou.

01 - Modified: 2023-03-12 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Obeť únosu Natascha Kampusch: Prežila väznenie ako zo zlého filmu 02 - Modified: 2023-02-10 10:12:35 - Feat.: 1 - Title: Hrozí, že ministerstvo školstva premrhá šancu na zlepšenie materských škôl, tvrdia analytici 03 - Modified: 2023-02-08 19:15:52 - Feat.: 1 - Title: Autobus v kanade vrazil do budovy škôlky, dve deti zahynuli
01 - Modified: 2024-04-15 12:05:40 - Feat.: - Title: Pri útoku počas bohoslužby v Sydney utrpelo zranenia viacero osôb, polícia zadržala jedného muža 02 - Modified: 2024-04-17 06:34:52 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Na Blízkom východe opäť eskaluje napätie. Hrozí Izraelu veľký konflikt s nevyspytateľným Iránom? 03 - Modified: 2024-04-14 20:01:00 - Feat.: - Title: Izrael má po útoku Iránu pripravené útočné i obranné plány. Čaká sa na rozhodnutie 04 - Modified: 2024-04-14 19:30:00 - Feat.: - Title: Izraelský vojnový kabinet sa zatiaľ nezhodol na reakcii na útok Iránu 05 - Modified: 2024-04-14 14:05:39 - Feat.: - Title: Izrael odpovie Iránu činmi, nie slovami, tvrdí armáda. Svet vyzýva na zdržanlivosť
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 09:37