Bytové domy zničené počas rusko-ukrajinského konfliktu v Mariupole. FOTO: Reuters
StoryEditor

Rusi najímajú ľudí z Ázie pre prácu na okupovanej Ukrajine. Majú stavať v zničených mestách či zbierať telá

11.03.2023, 12:41
Autor:
ČTKČTK

Hlavnou motiváciou pre migrantov sú peniaze. Napríklad za stavebné práce v Moskvou ovládaných častiach Ukrajiny im ponúkajú až do 3300 dolárov mesačne, čo je oveľa viac, ako si môžu zarobiť v Rusku.

Ruské firmy najímajú stovky migrantov zo Strednej Ázie pre prácu na Ruskom okupovanom ukrajinskom území. Väčšinou pracujú v stavebníctve vo vojnou zdevastovaných mestách ako je Mariupol. Ďalší napríklad kopú zákopy alebo zbierajú mŕtve telá. Na svojom webe to napísala stanica Rádio Slobodná Európa/Rádio Sloboda. Vlády stredoázijských republík pritom varujú občanov pred cestami na Ukrajinu a Kyjev vyhlásil, že podobných pracovníkov bude považovať za komplicov ruských inváznych síl.

Hlavnou motiváciou pre migrantov sú peniaze. Napríklad za stavebné práce v Moskvou ovládaných častiach Ukrajiny im ponúkajú až do 3300 dolárov mesačne, čo je oveľa viac, ako si môžu zarobiť v Rusku, píše RFE/RL. Podľa viacerých migrantov, ktorí hovorili so stanicou, sa v Rusku ich zárobky pohybujú zhruba od 600 do 1200 dolárov mesačne.

Zber mŕtvych vojakov

Urmat z Kirgizska podpísal zmluvu s firmou ponúkajúcou okolo 120 dolárov denne za zber mŕtvych ruských vojakov z frontovej línie. Tvrdí, že o riziku hovoril s krajanmi, ktorí už vo vojnovej oblasti na Ukrajine pracujú. "Vraj sa niekedy dostávajú pod paľbu a ľudia sú zabíjaní. Robia túto prácu, pretože sú v zúfalej situácii. Niektorí majú dlhy," povedal rádiu Urmat, ktorý si neželal zverejniť svoje priezvisko.

Niekoľko migrantiek zo strednej Ázie tiež tvrdí, že dostali ponuku práce vo vojenských nemocniciach, jedálňach a továrňach na okupovanej východnej Ukrajine. Ruské firmy dokonca údajne vyhľadávajú v ruských väzniciach odsúdené ženy zo Strednej Ázie a lákajú ich na Ukrajinu výmenou za peniaze a výmaz z trestného registra, píše RFE/RL.

Práca na Ukrajine je inzerovaná na internetovej stránke či sociálnych sieťach. Podľa Sorbona, robotníka z Tadžikistanu, sa migranti o práci dozvedia tiež od svojich zamestnávateľov alebo z počutia od kolegov zo Strednej Ázie. "Väčšina (stredoázijských) migrantov, ktorých tu poznám, nemá vôbec záujem ísť na Ukrajinu za prácou, ale čas od času počúvam, že tam niekto odišiel," povedal muž, ktorý pracuje na západe ruského Sibíru. "Poznám jedného muža z Tadžikistanu, ktorý išiel pracovať do Mariupolu a potom presviedčal príbuzných, aby sa k nemu pridali," dodal.

Nedostávajú plat

Práca na okupovaných ukrajinských územiach je inzerovaná ako bezpečná a dobre platená, desiatky migrantov sa však podľa RFE/RL sťažujú, že sľúbený plat nedostávajú. Niektorým rozčarovaným migrantom, ktorí sa pokúsili z Ukrajiny odísť, potom údajne ruská pohraničná stráž nedovolila znovu vstúpiť do Ruska.

"Prišiel som do Mariupolu po podpise zmluvy s ruskou stavebnou firmou a pracujem tu už viac ako osem mesiacov," vyhlásil v telefonáte s RFE/RL jeden z Kirgizov, ktorý si neželal zverejniť svoje meno. Do okupovaného ukrajinského prístavného mesta podľa svojich slov prišiel spolu s asi 400 migrantmi vlani v máji, teda krátko po ruskom dobytí Mariupolu. "Rozhodol som sa odísť z Ukrajiny 24. februára, ale ruská kontrola hraníc ma nepustila späť do Ruska. Povedali, že moje meno je na ‘čiernej listine‘," povedal rádiu, ktoré poznamenalo, že nemohlo tvrdenia muža overiť.

V Rusku žijú milióny pracovných migrantov z Kirgizska, Tadžikistanu a Uzbekistanu - bývalých sovietskych republík, ktoré desaťročia sužovala vysoká nezamestnanosť.

Bývalá učiteľka matematiky Chosijat Safarmatovová z Tadžikistanu žije väčšinu posledných desiatich rokov v ruskej Ťumeňskej oblasti a hovorí, že pozná asi šesť Tadžikov a Uzbekov, ktorí pracovali v Ruskom okupovaných ukrajinských mestách alebo tam zvažujú odísť. "Zaráža ma, že väčšina z nich nerozmýšľa o tom, či je správne alebo zlé ísť na Ukrajinu za prácou. Je to pre nich len ďalší zárobok," tvrdí. Rovnako ako mnoho Rusov aj väčšina migrantov v krajine podľa RFE/RL verí moskovskej interpretácii vojny na Ukrajine a obviňuje Kyjev aj západné štáty z jej vyvolania. Rusko rozpútalo najväčší pozemný vojenský konflikt v Európe od druhej svetovej vojny pred vyše rokom.

01 - Modified: 2023-03-10 20:16:10 - Feat.: 1 - Title: Charkov a Žytomyr stále bojujú s výpadkami elektriny. Situácia je komplikovaná, hovorí Zelenskyj 02 - Modified: 2023-03-10 17:30:00 - Feat.: 1 - Title: Kremeľ podľa Kyjeva chystá provokáciu na bieloruskej hranici, natočí ju propagandista Solovjov 03 - Modified: 2023-03-10 13:39:24 - Feat.: 0 - Title: Vojna bielych? Organizátori Oscarov odmietli prejav Zelenského na ceremoniáli 04 - Modified: 2023-03-10 13:25:38 - Feat.: 1 - Title: Odkrýva sa príbeh brutálne zavraždeného Ukrajinca, ktorý sa stal hrdinom. Je to niekto iný, ako tvrdili
01 - Modified: 2024-04-23 08:28:18 - Feat.: - Title: Ukrajinské konzuláty údajne obmedzujú služby pre mužov vo veku 18 až 60 rokov 02 - Modified: 2024-04-23 08:32:54 - Feat.: - Title: Formuje sa proti nám nová os zla. Európa musí byť pripravená na prípadnú vojnu, tvrdí odborník z NATO 03 - Modified: 2024-04-23 07:33:26 - Feat.: - Title: Áziu postihlo vlani najviac katastrof spôsobených klimatickými javmi 04 - Modified: 2024-04-23 06:29:24 - Feat.: - Title: Britský premiér oznámi zvýšenie vojenskej podpory pre Ukrajinu 05 - Modified: 2024-04-22 21:31:06 - Feat.: - Title: Ukrajinská armáda sa domnieva, že Rusko sa snaží preniknúť do Časiv Jaru s 20-tisíc až 25-tisíc vojakmi
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 12:20