Pracovníci kancelárie generálneho prokurátora Tamaulipas na mieste, kde úrady našli telá dvoch zo štyroch Američanov unesených ozbrojencami v mexickom Matamorose. FOTO: Reuters
StoryEditor

Unesených Američanov si pravdepodobne v Mexiku s niekým pomýlili. Dvaja sú mŕtvi

08.03.2023, 23:06
Autor:
ČTKČTK

Skupina priateľov zo Severnej Karolíny sa do oblasti zmietanej bojmi dostala pravdepodobne nevedomky. Ich utrpenie trvalo štyri dni.

Vyšetrovanie únosu štyroch Američanov v Mexiku stále pokračuje, na sile však nadobúda teória, že si ich únoscovia pomýlili s niekým iným. Informovala o tom britská BBC s odvolaním sa na zdroje z úradu prokurátora v mexickom štáte Tamaulipas. Dvaja zo štyroch unesených sú mŕtvi, jeden bol nájdený zranený. Teraz už je dvojica preživších späť v Spojených štátoch.

Špekuluje sa najmä o dvoch možnostiach: že si ich drogový gang pomýlil so svojimi rivalmi, členmi haitského drogového gangu pôsobiacimi v USA, alebo s pašerákmi ľudí. Úrady tieto konkrétne špekulácie odmietli komentovať s tým, že "vyšetrovanie sa uberá rôznymi smermi a žiadna z teórií nie je v tejto chvíli vylúčená".

image

Najľudnatejšia a najchudobnejšia. Tam na severe sa deti budú mať lepšie, veria v Guatemale americkému snu

Mesto Matamoros, ktoré leží na hraniciach s americkým štátom Texas neďaleko pobrežia Mexického zálivu, podľa agentúry AP sužuje teror zo strany drogového kartelu Golfo. Len v štáte Tamaulipas sa kvôli násilnostiam medzi členmi kartelu pozdávajú tisíce Mexičanov a americké ministerstvo zahraničia pred cestami do oblasti varuje. Rôzne frakcie gangu proti sebe bojujú najmä kvôli získaniu kontroly nad trasami, kadiaľ sú pašované drogy na sever do USA.

Skupina priateľov zo Severnej Karolíny sa do oblasti zmietanej týmito bojmi dostala pravdepodobne nevedomky. Ich utrpenie trvalo štyri dni.

image

Európska únia mení postoj, ploty na hraniciach jej už neprekážajú. Môže na ne dokonca prispieť

Keď boli Američania prevážaní medzi úkrytmi, aby sa zabránilo ich nájdeniu, vydala americká ambasáda vyhlásenie požadujúce ich okamžité prepustenie. Pre akýkoľvek mexický kartel, aj bežný zločinecký, ktorý operuje pozdĺž hranice, to znamenalo jediné - že budú mať problémy.

Ozbrojeným únoscom bolo hneď jasné, že sa spoločná operácia amerických a mexických bezpečnostných zložiek začne sústrediť priamo na nich. Keby bolo motívom výkupné (čo je v Mexiku časté), uvedomili by si, že je teraz veľmi nepravdepodobné, že bude zaplatené. Najjednoduchšie pre nich teda bolo nechať Američanov byť, aby od seba odvrátili pozornosť.

"Môj názor, pokiaľ ide o najrozumnejšie vysvetlenie toho, čo sa stalo, je, že pravdepodobne mali únoscovia kontakty na nejakých miestnych policajtov. Tým dali vedieť, kde sa Američania nachádzajú, "uviedol expert na mexické drogové kartely Alejandro Hope. Prípad bol tak vyriešený, v porovnaní s inými podobnými únosmi, nezvyčajne rýchlo.

01 - Modified: 2023-03-06 17:00:00 - Feat.: 1 - Title: Najľudnatejšia a najchudobnejšia. Tam na severe sa deti budú mať lepšie, veria v Guatemale americkému snu 02 - Modified: 2023-03-06 13:24:01 - Feat.: 1 - Title: Európska únia mení postoj, ploty na hraniciach jej už neprekážajú. Môže na ne dokonca prispieť 03 - Modified: 2023-02-28 07:00:00 - Feat.: 1 - Title: Spojené štáty požiadali Mexiko o vydanie Ovidia Guzmána, syna narkobaróna "El Chapa"
01 - Modified: 2024-04-25 22:12:07 - Feat.: - Title: Migrácia naopak: Američania sa sťahujú za lacnejším životom do Mexika, tvoria nový problém 02 - Modified: 2024-04-24 13:32:32 - Feat.: - Title: Naši vedci preukázali, že v skupine sú ľudia zákernejší, aj keď tým nič nezískajú 03 - Modified: 2024-04-14 13:01:12 - Feat.: - Title: Pápež František varoval pred špirálou násilia na Blízkom východe 04 - Modified: 2024-04-10 19:32:00 - Feat.: - Title: Mexické úrady zadržali policajta na úteku, ktorý zastrelil 23-ročného študenta 05 - Modified: 2024-04-09 14:15:01 - Feat.: - Title: Pri zatmení Slnka sa zatmejú aj mozgy. V USA kvôli piatim minútam zavládla mánia (+ FOTOGALÉRIA)
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 23:00