Americký prezident Joe Biden hovorí na stretnutí lídrov krajín tzv. Bukureštskej deviatky. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Duda sa ako Bidenov predskokan dostal do ponižujúcej situácie, môže ísť o odvetu, píše poľský portál

22.02.2023, 21:28
Autor:
ČTKČTK

Situácia, ku ktorej došlo, bola podľa komentátora pre poľský štát nedôstojná. Najprv totiž prehovoril veľvyslanec USA a až po ňom poľský prezident Andrzej Duda.

Poľský prezident Andrzej Duda sa ako "predskokan" pred utorkovým prejavom amerického prezidenta Joea Bidena dostal do ponižujúcej situácie: Hovoril až po americkom veľvyslancovi a v čase, keď Biden ešte ani nebol na mieste, napísal v dnešnom komentári poľský portál Onet. Položil si tiež otázku, či nejde o americkú odvetu za predchádzajúce prešľapy vládnucej poľskej konzervatívnej pravice a Dudu osobne voči Bidenovi po jeho zvolení americkým prezidentom.

"To, že Poľsko je v oblasti bezpečnosti závislé od Spojených štátov, je úplne zrejmé. To, že to spôsobuje zásadnú a neodstrániteľnú nerovnováhu vo vzťahoch Varšavy a Washingtonu, je tiež zjavné. Tak to bolo, je a bude bez ohľadu na to, či Poľsku vládli, vládne či budú vládnuť Právo a spravodlivosť, Občianska platforma či Ľavica," píše komentátor. "Ale situácia, ktorá včera (v utorok - pozn. red) nastala, bola skrátka nedôstojná," dodal.

image

Slovensko a ďalších osem krajín žiada posilnenie východného krídla NATO, povedal Dudov poradca

Vzhľadom na geografickú polohu krajiny nemá poľská zahraničná politika alternatívu, čo si Washington dokonale uvedomuje a tiež v menšej či väčšej miere využíva. A USA sú krajinou, ktorá - jemne povedané - dosť asertívne využíva nerovnováhu, aká panuje medzi Varšavou a Washingtonom. "Z histórie ale vieme, že táto nerovnováha a americká asertivita nemusí viesť k ponižovaniu partnera," myslí si autor.

Američania podľa neho veľmi tvrdo hrajú o svoje záujmy, ale súčasne - a na rozdiel od Rusov - z princípu preukazujú iným štátom istú dávku rešpektu. Je to norma v diplomacii, v ktorej sa zvlášť medzi štátmi v dobrých vzťahoch a v hlbokej nerovnováhe o to viac dbá, aby sa aspoň protokolárne zdôraznila ich rovnosť.

image

Čaputová sa stretla s Bidenom vo Varšave. Musíme prelomiť cyklus ruskej agresie, zaznelo na samite

Ale situácia, ku ktorej došlo, bola podľa komentátora pre poľský štát nedôstojná. Najprv totiž prehovoril veľvyslanec USA a až po ňom poľský prezident. A aby to bolo ešte zahanbujúcejšie, tak prezident Duda hovoril v neprítomnosti prezidenta USA, ktorý dorazil na miesto až po jeho vystúpení. Protokolárne to teda vyzeralo, že náprotivkom prezidenta Dudu bol veľvyslanec, a nie prezident USA. A z toho, že veľvyslanec hovoril skôr ako Duda, tiež vyplývalo, že je dôležitejší. Duda voči Bidenovi plnil úlohu, akú majú málo známe skupiny pred koncertom hlavnej hviezdy. Prezident bol v utorok "predskokan", napísal komentátor.

Onet si kladie otázku, či sa tak nestalo napríklad preto, že si Američania dodnes pamätajú Dudove urážlivé "pseudogratulácie" po Bidenovom volebnom víťazstve. Alebo je to možná odplata za incident z predchádzajúcej Bidenovej návštevy v Poľsku, keď sa Duda na ceste do Rzeszówa oneskoril, čo sa oficiálne vysvetľovalo poruchou lietadla, hoci podľa Američanov k žiadnej poruche nedošlo.

"To nemá väčší význam. Poľsko bolo zahanbené so súhlasom Andrzeja Dudu, ktorý akceptoval scenár udalosti, ponižujúc našu krajinu a seba samého. Teda ani sa nemôžeme na Američanov veľmi sťažovať. Môžme a mali by sme sa pýtať, ako je možné, že prezident Duda, jeho poradcovia a poľská pravica sú schopní hovoriť o raste významu Poľska a súčasne sa v zmysle protokolu nechať ponížiť na úroveň banánovej republiky," uzavrel komentátor.

01 - Modified: 2023-02-22 20:30:22 - Feat.: 1 - Title: Lídri krajín B9 sú pri pomoci Ukrajine ďalej jednotní a odhodlaní, tvrdí Čaputová po stretnutí s Bidenom 02 - Modified: 2023-02-22 19:33:25 - Feat.: 1 - Title: Biden na záver návštevy Európy rokoval s lídrami východných krajín NATO vrátane Slovenska a Česka 03 - Modified: 2023-02-22 19:16:40 - Feat.: 1 - Title: Moldavská prezidentka pozvala Bidena na návštevu svojej krajiny. Vzťahy s Ruskom sú čoraz napätejšie
01 - Modified: 2024-04-13 18:33:43 - Feat.: - Title: Napätie medzi Izraelom a Iránom eskaluje. Biden si skrátil víkend pri mori, vracia sa na rokovanie 02 - Modified: 2024-04-05 20:15:04 - Feat.: - Title: Biden vyhlásil, že Izrael poslúchol jeho požiadavku vpustiť pomoc do Gazy 03 - Modified: 2024-03-30 20:28:56 - Feat.: - Title: Zviazaný Biden. Trump čelí kritike za podnecovanie k násiliu pre kontroverznú fotografiu 04 - Modified: 2024-03-24 20:54:16 - Feat.: - Title: USA a Japonsko plánujú posilniť bezpečnostnú spoluprácu najvýraznejšie za 60 rokov, píše Financial Times 05 - Modified: 2024-03-11 15:39:08 - Feat.: - Title: Český premiér bude v apríli rokovať s Bidenom, oznámil Biely dom
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 18:48