Rumunský prezident Klaus Iohannis, poľský prezident Andrzej Duda a slovenská prezidentka Zuzana Čaputová pózujú s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bukurešti. FOTO: Reuters
StoryEditor

Biden na záver návštevy Európy rokoval s lídrami východných krajín NATO vrátane Slovenska a Česka

22.02.2023, 20:33
Autor:
ČTKČTK

Viete lepšie ako ktokoľvek iný, čo je v tomto konflikte v stávke, nielen pre Ukrajinu, povedal Joe Biden, podľa ktorého je takmer rok po začatí novej ruskej invázie ešte dôležitejšie, aby sme držali pohromade.

Lídri deviatich krajín východného krídla NATO vrátane Česka a Slovenska dnes rokovali s americkým prezidentom Joom Bidenom o posilňovaní spojeneckej prítomnosti na východe Európy a o ďalšej podpore Ukrajiny, ktorá sa už takmer rok bráni ruskej agresii. Biden, ktorý opätovne ubezpečil spojencov o podpore v prípade vojenského ohrozenia, stretnutím vo Varšave zakončil trojdňovú návštevu Európy, počas ktorej navštívil aj Kyjev. Vo svojom prvom komentári k ruskému odklonu od jadrovej zmluvy Nový ŠTART označil toho rozhodnutie za veľkú chybu.

Okrem českého premiéra Petra Fialu sa s americkým prezidentom stretli prezidenti a premiéri Bulharska, Estónska, Litvy, Lotyšska, Maďarska, Poľska, Rumunska a Slovenska. Väčšina krajín združených v takzvanej bukurešťskej deviatke (B9) patrí medzi najaktívnejších podporovateľov Ukrajiny, zároveň sa niektoré z nich obávajú priameho ohrozenia zo strany Ruska, ak nebude porazené vo vojne so susednou krajinou.

Kolektívna obrana

"Viete lepšie ako ktokoľvek iný, čo je v tomto konflikte v stávke, nielen pre Ukrajinu," povedal svojim náprotivkom Biden, podľa ktorého je takmer rok po začatí novej ruskej invázie ešte dôležitejšie, "aby sme držali pohromade". Americký prezident českého premiéra Petra Fialu a ďalší ubezpečil, že princíp kolektívnej obrany NATO je pre neho "posvätným záväzkom", a ocenil ich reakciu na ruskú agresiu.

image

Moldavská prezidentka pozvala Bidena na návštevu svojej krajiny. Vzťahy s Ruskom sú čoraz napätejšie

Fiala po rokovaní uviedol, že hodnota vojenskej pomoci Ukrajine od českej vlády sa od vlaňajšieho februára vyšplhala na desať miliárd korún. Podľa poradcu pre národnú bezpečnosť Tomáša Pojara poslal zbrane a vybavenie za ďalších 30 miliárd korún český obranný priemysel.

Vo výpočte vojenskej pomoci Ukrajine z prostriedkov českého štátu i komerčných subjektov spomenul Fiala 89 tankov, 226 obrnených vozidiel a 38 húfníc, pričom zhruba tretina týchto dodávok pochádza z armádnych skladov. Z nich bolo odoslaných Kyjevu tiež šesť systémov protivzdušnej obrany a štyri vrtuľníky.

Podpora Ukrajiny

Lídri B9 v spoločnom vyhlásení prijatom vo Varšave sľúbili, že podpora Kyjeva bude pokračovať "tak dlho, ako to bude potrebné". Rusko v deklarácii označili za priamu hrozbu pre bezpečnosť NATO a dodali, že spojenci plánujú posilňovať vojenskú prítomnosť na východnom krídle aliancie.

Biden sa k tomuto bodu podrobnejšie nevyjadril a krátko po dnešnom rokovaní z poľskej metropoly odletel. Do Spojených štátov sa vracia po troch dňoch, ktoré zahŕňali aj do poslednej chvíle utajenú cestu do Kyjeva či prejav vo varšavskom Kráľovskom zámku, v ktorom americký prezident vyzdvihoval jednotu spojencov Ukrajiny a vyhlásil, že tam Rusko nikdy nezvíťazí.

image

Biden odletel z Varšavy, z Európy sa vracia do Spojených štátov. Neohlásene bol aj v Kyjeve

Ruský prezident Vladimir Putin medzitým v Moskve prijímal najvyššie postaveného čínskeho diplomata Wang Ia a v utorkovom prejave oznámil, že Moskva pozastavuje účasť na zmluve Nový ŠTART obmedzujúcej počet jadrových hlavíc a ich nosičov v ruskom a americkom arzenále. Biden sa dnes pri príchode na rokovanie vo Varšave prvýkrát k veci verejne vyjadril a v stručnej reakcii na novinársky otázku uviedol, že Putin urobil veľkú chybu.

Moskva tvrdí, že mieni aj pri neúčasti na zmluve limity dohodnuté v roku 2010 dodržiavať. Mnohí komentátori však podotýkajú, že pre Spojené štáty teraz bude zložitejšie rešpektovanie dohody overovať.

01 - Modified: 2023-02-22 19:16:40 - Feat.: 1 - Title: Moldavská prezidentka pozvala Bidena na návštevu svojej krajiny. Vzťahy s Ruskom sú čoraz napätejšie 02 - Modified: 2023-02-22 19:09:36 - Feat.: 1 - Title: Biden odletel z Varšavy, z Európy sa vracia do Spojených štátov. Neohlásene bol aj v Kyjeve 03 - Modified: 2023-02-22 18:47:38 - Feat.: 1 - Title: Putinove pozastavenie jadrovej dohody nie je podstatné, už dlho sa ňou neriadi, tvrdí analytik Roháč
01 - Modified: 2024-04-18 11:01:37 - Feat.: - Title: Myslíte si, že viete o Európe všetko? Tento geografický kvíz vás veľmi rýchlo vyvedie z omylu 02 - Modified: 2024-04-18 05:47:32 - Feat.: - Title: Dva a pol hodinová večera v Trump Tower. Duda s Trumpom diskutovali o Ukrajine, Blízkom východe aj NATO 03 - Modified: 2024-04-17 14:21:15 - Feat.: - Title: Nemecko vyzvalo EÚ a NATO, aby čo najrýchlejšie posilnili ukrajinskú obranu 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 05 - Modified: 2024-04-16 12:24:37 - Feat.: - Title: Fico: V Prahe bol pripravovaný rozpad V4, Fialovi sme v Michalovciach nastavili zrkadlo
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 16:18