Zvolený český prezident Petr Pavel. FOTO: Reuters
StoryEditor

Zvolený český prezident Petr Pavel drobenie jednoty Západu nevidí, skôr naopak

18.02.2023, 18:52
Autor:
ČTKČTK

Musím povedať, že práve opak je pravdou, odpovedal Petr Pavel na otázku, či doterajšia jednota nie je v ohrození.

Zvolený prezident Českej republiky Petr Pavel drobenie doterajšej jednoty Západu v postoji k Ukrajine a Rusku nevidí, skôr naopak. Na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii v bavorskej metropole českým novinárom povedal, že Západ by mal kvôli tenčiacim sa zásobám zbrojných skladov aktivovať obranný priemysel, aby tak pomohol Ukrajine a zároveň posilnil svoju vlastnú bezpečnosť. Povedal tiež, že investovať do obrany je nevyhnutné a že je otázne, či v NATO dohodnuté dve percentá hrubého domáceho produktu budú v budúcnosti stačiť.

"Musím povedať, že práve opak je pravdou," odpovedal Pavel na otázku, či doterajšia jednota nie je v ohrození. "Ak niektoré krajiny zastávali po nejaký čas zdržanlivejšie postoje, tak aj tieto krajiny volajú, že Ukrajine treba poskytnúť, čo potrebuje a v čo najkratšom čase. Príkladom je Nemecko, ktoré v čase, keď my už sme dodávali napríklad aj ťažkú techniku, tak stále bolo zdržanlivé práve pri dodávkach ťažkej techniky, pretože to považovalo za riziko eskalácie konfliktu, "uviedol.

image

Český prezident Pavel navštívi Berlín a v máji aj bavorský Selb, Slovensko bude medzi prvými destináciami

Pavel v tejto veci spomenul nemeckého kancelára Olafa Scholze, ktorý na terajšej konferencii v Mníchove vyzval štáty, ktoré by mohli poskytnúť tanky Leopard Ukrajine, aby tak čo najrýchlejšie urobili. "Jednota Západu pri podpore Ukrajiny je jedným z kľúčových faktorov úspechu Ukrajiny v tomto konflikte," dodal.

Otázka je, či výdavky na obranu v podobe dvoch percent výkonu ekonomiky budú stačiť. "Pre nás to dlho bol nedosiahnuteľný cieľ. Vláda Petra Fialu sa zaviazala, že v roku 2024 to dve percentá budú, "povedal. "Ako sa teraz ukazuje, tak tento strop sa stáva podlahou. Napríklad Poľsko sa blíži k štyrom percentám, ďalšie krajiny sú vyše dve percentá, "uviedol.

Podľa Pavla tak bude na programe dňa, ako reagovať. "Mali by sme sa riadiť nie tým, kam si nastavíme latku, ale najskôr si definovať tie vecné potreby a až z toho si odvodiť, koľko nás to bude stáť," uviedol.

Za príklad potrebných investícií do obrany vidí posilnenie kapacít zbrojárskeho priemyslu, čo by pomohlo Ukrajine aj samotným európskym štátom. "Tá kapacita v európskych krajinách je, je potrebné ju len uviesť do chodu," povedal.

image

Zvolený český prezident Petr Pavel a minister Lipavský rokovali v Mníchove s poľským prezidentom Dudom

V Mníchove mal počas piatka a dneška Pavel niekoľko stretnutí, ktoré označil za zoznamovacie. Za jednu z najzaujímavejších a najprestížnejších označil stretnutie s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom. "Zaujímal ma jeho pohľad na vec," povedal Pavel s tým, že Francúzsko ako veľká európska krajina má silné slovo v pomoci Ukrajine aj v budúcnosti Európskej únie.

"Zvláštne na tom bolo, že hneď pri prvom našom rokovaní som ho nechal 15 minút čakať. Nie vlastnou vinou, ale tak to tu bolo zariadené, že francúzska delegácia dostala zelenú, naše nie, takže som prišiel asi o 15 minút neskôr. Ale nijako to neubralo na ústretovosti konania," povedal.

Hlavnou témou rokovaní s Macronom bola Ukrajina s Ruskom. "Hovorili sme aj o potrebe posilniť a koordinovať európsky obranný priemysel alebo o rozvoji jadrovej energetiky bez toho, aby sme išli do detailov," povedal.

01 - Modified: 2023-02-18 17:31:58 - Feat.: 1 - Title: Český prezident Pavel navštívi Berlín a v máji aj bavorský Selb, Slovensko bude medzi prvými destináciami 02 - Modified: 2023-02-18 14:02:55 - Feat.: 1 - Title: Zvolený český prezident Petr Pavel a minister Lipavský rokovali v Mníchove s poľským prezidentom Dudom 03 - Modified: 2023-02-18 12:50:05 - Feat.: 1 - Title: Prezidentka sa zatiaľ nerozhodla, či bude opätovne kandidovať a poukázala na ľudí, ktorí prepadli systémom
01 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú 02 - Modified: 2024-04-16 13:52:25 - Feat.: - Title: Názory na zahraničnú politiku by nemali narúšať vzťahy Čechov a Slovákov, myslí si prezident Pavel 03 - Modified: 2024-04-07 09:01:20 - Feat.: - Title: Český prezident Pavel zagratuloval Pellegrinimu k víťazstvu. "Budem sa tešiť na konštruktívnu spoluprácu" 04 - Modified: 2024-03-28 19:55:50 - Feat.: - Title: Ukrajinská ekonomika rástla. Je však závislá na Západe 05 - Modified: 2024-03-28 14:18:56 - Feat.: - Title: Absolútny nezmysel. Putin odmieta tvrdenia, že by Rusko mohlo napadnúť Poľsko, pobaltské štáty či Česko
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 16:00