Český prezident, bývalý náčelník generálneho štábu Petr Pavel. FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Český prezident Pavel navštívi Berlín a v máji aj bavorský Selb, Slovensko bude medzi prvými destináciami

18.02.2023, 18:31
Autor:
ČTKČTK

V prvom týždni po inaugurácii pôjdem na Slovensko a do Poľska a hneď v tom ďalšom, 21. marca, do Berlína. To sú prvé tri cesty, povedal Pavel.

Zvolený prezident Českej republiky Petr Pavel navštívi 21. marca Berlín. Po Slovensku a Poľsku to bude jeho tretia zahraničná cesta po marcovej inaugurácii. Dnes to českým novinárom povedal Pavel na okraj Mníchovskej bezpečnostnej konferencie, ktorej sa v bavorskej metropole zúčastnil. V máji Pavel pôjde do bavorského Selbu na bavorsko-české dni, dnes sa na tom dohodol na rokovaní s bavorským premiérom Markusom Söderom. Od neho tiež dostal bez termínu pozvánku na oficiálnu návštevu Mníchova.

"V prvom týždni po inaugurácii pôjdem na Slovensko a do Poľska a hneď v tom ďalšom, 21. marca, do Berlína. To sú prvé tri cesty," povedal Pavel. Dnes dopoludnia sa na okraj konferencie stretol s šéfom bavorskej vlády, ktorý ho do Mníchova po inaugurácii rovnako pozval. "Pozvanie do Bavorska som dostal zatiaľ bez termínu, budeme na tom pracovať," uviedol. Bavorsko, s ktorým Česko spája úzke väzby, označil za prirodzeného partnera pre rokovania.

image

Zvolený český prezident Petr Pavel a minister Lipavský rokovali v Mníchove s poľským prezidentom Dudom

"A ja som presvedčený o tom, že každý, kto je ochotný konať a pristúpiť k tomu konštruktívne, a ja som nadobudol dojem, že bavorská vláda tomu naklonená je, tak takáto možnosť sa jednoducho musí využiť," povedal Pavel.

Pavel tiež novinárom povedal, že jeho dnešné stretnutie so Söderom vyplynulo z toho, že ako prezident sa chce venovať českým regiónom so štrukturálnymi problémami. V tomto týždni navštívil Karlovarský kraj, ktorý sa s takýmito problémami potýka. Z Karlovarska odišiel do Mníchova na konferenciu, kde sa Söderovi o svojich plánoch a problémoch regiónov zmienil. Zo strany bavorskej vlády podľa Pavla zaznela ústretovosť ísť týmto problémom oproti.

image

Prezidentka sa zatiaľ nerozhodla, či bude opätovne kandidovať a poukázala na ľudí, ktorí prepadli systémom

"Dohodli sme sa na účasti na dňoch v Selbe, čo je priamo oproti Aši, kedy tam v máji prebehnú dni spoločného bavorsko-českého priateľstva. Keďže z českej strany tie očakávania neboli úplne naplnené, tak bavorská vláda privítala moju dobrú vôľu zúčastniť sa na tom," uviedol. V Selbe sa tak Pavel opäť stretne so Söderom. "Predpokladám, že sa budeme baviť o konkrétnych veciach, ktoré sú problémové v Karlovarskom kraji, o spolupráci v zdravotníckej oblasti, o spolupráci polície, hasičov a ďalších zložiek," dodal.

Oslavy v rámci bavorsko-českých dní priateľstva potrvajú 12 týždňov od 19. mája do 6. augusta. Podujatie sa koná ako symbol doterajších úspechov cezhraničného rozvoja regiónov Bavorska a Česka, naplánované sú kultúrne podujatia na oboch stranách hranice.

Pavlova dnešná schôdzka s bavorským premiérom sa uskutočnila na Söderovu žiadosť. "Ďalší rozvoj bavorsko-českého pohraničia je pre nás obzvlášť dôležitý," napísal bavorský premiér na twitteri. Tweet doplnil fotografiou, na ktorej si s Pavlom podáva ruku.

01 - Modified: 2023-02-18 14:20:00 - Feat.: 1 - Title: Byty sú postavené, no bez ľudí. Je to bezprecedentné, varuje developer a nie je sám (veľká anketa HN) 02 - Modified: 2023-02-18 14:02:55 - Feat.: 1 - Title: Zvolený český prezident Petr Pavel a minister Lipavský rokovali v Mníchove s poľským prezidentom Dudom 03 - Modified: 2023-02-18 12:50:05 - Feat.: 1 - Title: Prezidentka sa zatiaľ nerozhodla, či bude opätovne kandidovať a poukázala na ľudí, ktorí prepadli systémom
01 - Modified: 2024-04-17 20:27:48 - Feat.: - Title: Česko a Belgicko chcú, aby Únia zvážila sankcie na Rusko za zasahovanie do volieb 02 - Modified: 2024-04-17 10:02:26 - Feat.: - Title: Český Senát umožnil prijatie nových pravidiel pre zväzky párov rovnakého pohlavia 03 - Modified: 2024-04-16 15:10:56 - Feat.: - Title: V Česku je málo študentov učiteľstva, minister volá po spoločenskej objednávke 04 - Modified: 2024-04-16 13:52:25 - Feat.: - Title: Názory na zahraničnú politiku by nemali narúšať vzťahy Čechov a Slovákov, myslí si prezident Pavel 05 - Modified: 2024-04-16 11:19:42 - Feat.: - Title: Za urovnanie vzťahov s Českom je 70 percent Slovákov, ukazuje prieskum
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 01:19