Boj s ruským letectvom sa bude od toho súčasného, keď Ukrajina čelí predovšetkým riadeným strelám a dronom, značne líšiť. Stíhačky môžu manévrovať, zatiaľ čo raketa letí po trajektórii. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Rusi chcú zmeniť taktiku. V ďalšej fáze bojov plánujú masovo vsadiť na letectvo, tvrdia investigatívci

16.02.2023, 23:11
Autor:
ČTKČTK

"Ruské pozemné sily sú značne vyčerpané, to je hlavný indikátor, že začnú (Rusi) používať letectvo," oznámil iný nemenovaný zdroj tento týždeň aj denníku Financial Times.

Rusko sa v ďalšej fáze vojny na Ukrajine plánuje masívne uchýliť k letectvu. Ruskému investigatívnemu portálu Važnyje jistotii to oznámil nemenovaný zdroj blízky ruskému ministerstvu obrany.

Podľa neho má Rusko naďalej nad Ukrajinou z hľadiska leteckých kapacít nespornú prevahu, ale aj tak sa ruská armáda bude potýkať s vysokými stratami lietadiel.

Nevyužívané eso v rukáve

"Predtým si ho (letectvo) šetrili. Do zóny, kde funguje ukrajinská protivzdušná obrana, takmer nelietalo. Teraz sa však rozhodli zmeniť taktiku," uviedol vyššie spomínaný zdroj.

Doplnil, že podľa jeho mienky bude Ukrajina ruské lietadlá vo veľkom likvidovať, ale aj napriek tomu bude nová ruská taktika ukrajinským ozbrojeným silám pôsobiť problémy.

image

Slovensko blokuje opravu zbraní z Ukrajiny. Na hranici kopí poškodené húfnice, riešiť to už má aj Scholz

Denník Financial Times tento týždeň upozornil, že Rusko k hraniciam s Ukrajinou sťahuje bojové lietadlá a vrtuľníky, aby s ich pomocou podporilo pokračujúcu inváziu na Ukrajinu.

Podľa informácií denníka americký minister obrany Lloyd Austin na jednom z nedávnych stretnutí so spojencami Ukrajiny varoval, že ruské letectvo naďalej predstavuje hrozbu. Na utorkovej tlačovej konferencii potom Austin tiež zdôraznil, že Ukrajina zatiaľ nemá k dispozícii dostatok prostriedkov protivzdušnej obrany.

"Ruské pozemné sily sú značne vyčerpané, to je hlavný indikátor, že začnú (Rusi) používať letectvo," oznámil FT jeho nemenovaný zdroj.

Lietadiel je dosť, letcov už menej

Armádni analytici oslovení investigatívnym portálom Važnyje jistotii sa domnievajú, že Rusko má síce k dispozícii dostatok lietadiel, nedostáva sa mu však skúsených a kvalifikovaných letcov. Analytik Ján Matvejev je toho názoru, že nedostatok letcov Rusku neumožní využiť letectvo vo väčšej miere ako doteraz.

"Už v marci minulého roku sa šírili informácie, že za knipel posielajú nedoškolených účastníkov kurzov. Možno, že za posledných 11 mesiacov dokázali ruské vzdušné sily veľkú časť posádok v mimoriadnom procese doškoliť. Ale ako poznáme efektivitu ruskej armády a úradov, tak je to nepravdepodobné," oznámil Matvejev.

Iný armádny expert, ktorý sa neželal byť menovaný, portálu oznámil, že ruské letectvo bude navyše len s ťažkosťami čeliť ukrajinskej protivzdušnej obrane. Aby sa ruské lietadlá vyhli jej prostriedkom, budú nútené lietať v nízkej výške. V tom prípade sa ale môžu stať terčom prenosných systémov obrany, napríklad rakiet Stinger, ktoré sa odpaľujú z ramena.

image

Okrem migov by sme mohli dodať Ukrajine aj systémy protivzdušnej obrany, povedal Naď

"Pri poskytovaní bezprostrednej podpory vojsk obvykle lietadlá lietajú v malej výške. V takej, kde sú v dosahu ručných zariadení, "uviedol zhodne s ním Matvejev.

Nová výzva pre Ukrajincov

Boj s ruským letectvom sa bude od toho súčasného, keď Ukrajina čelí predovšetkým riadeným strelám a dronom, značne líšiť. Riadené strely síce môžu predstavovať ťažký cieľ vďaka svojej veľkej rýchlosti a drony vďaka tomu, že lietajú nízko.

Stíhačky však môžu manévrovať, zatiaľ čo raketa letí po trajektórii, ktorá síce môže byť tiež zložitá, ale do veľkej miery predvídateľná.

Na možnosť, že Rusko aktívnejšie nasadí svoje letectvo, poukázal vo svojej správe tiež Medzinárodný inštitút pre strategické štúdiá IISS sídliaci v Londýne.

image

Vrtuľníky, stíhačky či raketové systémy pre Ukrajinu. Europoslanci podporili dôraznejšiu vojenskú pomoc

01 - Modified: 2023-02-15 21:50:38 - Feat.: 1 - Title: Moskva si zachovala letectvo a môže ho na Ukrajine nasadiť aktívnejšie, tvrdí medzinárodný inštitút 02 - Modified: 2023-02-15 19:47:45 - Feat.: 1 - Title: Švédsko nevylučuje dodanie gripenov Ukrajine, chce však medzinárodnú koalíciu 03 - Modified: 2023-02-16 22:33:37 - Feat.: 1 - Title: Slovensko blokuje opravu zbraní z Ukrajiny, píše nemecký portál. Problém nie je u nás, reaguje Naď 04 - Modified: 2023-02-16 20:14:37 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina sa v rámci možnej mierovej dohody nevzdá svojho územia, vylúčil Zelenskyj 05 - Modified: 2023-02-16 21:26:44 - Feat.: 1 - Title: Víťazstvo Ukrajiny by znamenalo rozpad Ruskej ríše. Skončila by sa tak veľká hrozba pre svet, vyhlásil Soros
01 - Modified: 2024-04-26 16:19:56 - Feat.: - Title: Ukrajinská rozviedka hlási zničenie ruského vrtuľníka na letisku pri Moskve 02 - Modified: 2024-04-26 13:50:50 - Feat.: - Title: Potrebujeme aspoň sedem systémov Patriot. To je to, čo môže zachraňovať životy, vyhlásil Zelenskyj 03 - Modified: 2024-04-26 13:33:30 - Feat.: - Title: Zasiahli sme na východe Ukrajiny vlak, hlásia Rusi. Mal byť naložený zbraňami zo Západu 04 - Modified: 2024-04-26 09:35:30 - Feat.: - Title: Výročie havárie v Černobyle: Zelenskyj upozorňuje na hrozbu v záporožskej jadrovej elektrárni 05 - Modified: 2024-04-26 08:26:49 - Feat.: - Title: Španielsko ani Grécko Ukrajine patrioty nedodajú. Madrid však pošle rakety
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 19:39