Ilustračná fotografia húfnic Msta-B, ktoré obsluhujú ukrajinskí vojaci. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Slovensko blokuje opravu zbraní z Ukrajiny, píše nemecký portál. Problém nie je u nás, reaguje Naď

16.02.2023, 22:47
16.02.2023, 23:33
Autor:
ČTKČTK

Portál Business Insider okrem nevyriešených právnych otázok poukazuje aj na to, že na Slovensku panujú nejasné mocenské pomery. Ľavicovú opozíciu pritom označil za skôr proruskú.

Slovensko blokuje opravu nemeckých zbraní z vojny na Ukrajine a na ukrajinsko-slovenskej hranici sa hromadia poškodené húfnice. Uviedol to dnes nemecký portál Business Insider s odvolaním sa na viaceré vysokopostavené zdroje v nemeckej vláde.

Minister obrany Jaroslav Naď dnes v tejto súvislosti odmietol problémy na slovenskej strane. Na tlačovej konferencii ďalej povedal, že nemá informácie o tom, že by pred slovenskou hranicou týždne stála nejaká technika.

Slovensko podľa portálu už týždne na svoje územie nevpúšťa zbrane z Ukrajiny, určené na opravu na Slovensku. Nemecká zbrojovka Krauss-Maffei Wegmann KMW pritom na Slovensku, pri Michalovciach v blízkosti ukrajinskej hranice, v polovici decembra zriadila opravárenské centrum pre nemecké zbrane dodané Ukrajine. Ide o protitankové húfnice, protiletecké systémy Gepard a raketomety Mars.

image

Víťazstvo Ukrajiny by znamenalo rozpad Ruskej ríše. Skončila by sa tak veľká hrozba pre svet, vyhlásil Soros

Berlín hľadá provizórne riešenia

Ukrajina ťažké zbrane nevyhnutne potrebuje, pretože čelí novej ruskej ofenzíve, zdôrazňuje Business Insider, podľa ktorého sa v zákulisí rozbehli snahy o riešenie problému, pričom sa údajne do veci vložil aj nemecký kancelár Olaf Scholz.

Slovensko podľa nemeckého portálu poukazuje na nevyriešené právne otázky súvisiace okrem iného s dovoznými clami. Transportéry s až 15 poničenými húfnicami tak čakajú na slovenskej hranici.

Nemecké ministerstvo obrany sa podľa portálu snaží situáciu aspoň čiastočne riešiť tým, že do opravárenského centra preváža jednotlivé zbrane cez iné krajiny EÚ, čo znamená nielen stovky kilometrov navyše, ale aj značnú stratu času. Raketomety Mars a gepardy majú byť čiastočne opravované priamo v Nemecku.

image

Okrem migov by sme mohli dodať Ukrajine aj systémy protivzdušnej obrany, povedal Naď

Naď priznal určité problémy, ale u Nemcov

Podľa ministra obrany si Slovensko splnilo všetky svoje záväzky vyplývajúce z memoranda s Nemeckom. Priznal určité problémy, podľa neho ich však spôsobila nemecká súkromná spoločnosť, ktorá má pre Ukrajinu poškodenú techniku opravovať.

"Informovali sme o tom nemeckú stranu. Nemecké ministerstvo obrany a kancelárstvo urobili adekvátne kroky a môžem povedať, že situácia sa pohla a už tam nevidím problém, "uviedol Naď.

Problém s vysokou sumou za clo podľa šéfa slovenského rezortu obrany dokázali rýchlo vyriešiť. "Problémy boli úplne iné. Tie sa vyriešia tiež, po tom, ako si nemecká spoločnosť, ktorá je za to zodpovedná, dokončí svoju domácu úlohu. Ale podľa posledných informácií, ktoré mám, na tom pracujú veľmi intenzívne a nemal by tam byť už žiadny problém, "dodal Naď.

image

Heger odmietol vládu s lídrom Hlasu. Nevylúčil, že za stíhačky pre Kyjev dostaneme milióny alebo tanky

Slovensko v predvolebnej kampani

Po rôznych intervenciách zo strany spolkovej vlády na rôznych úrovniach sa do veci podľa informácií Business Insider zapojil kancelár Scholz. Vláda premiéra Eduarda Hegera údajne minulý týždeň Scholza ubezpečila, že problém bude čoskoro vyriešený. V nemeckej vláde sa na to však teraz nikto nespolieha.

Podľa Business Insider nemecká strana pripúšťa, že niektoré právne otázky boli pri uzatváraní príslušnej zmluvy ku koncu minulého roka kvôli rýchlosti prehliadnuté.

Portál však tiež poukazuje na skutočnosť, že Slovensko čakajú predčasné voľby a v krajine panuje vládna kríza a nejasné mocenské pomery. Ľavicová opozícia je pritom považovaná za skôr proruskú.

01 - Modified: 2023-02-16 15:04:05 - Feat.: 1 - Title: Okrem migov by sme mohli dodať Ukrajine aj systémy protivzdušnej obrany, povedal Naď 02 - Modified: 2023-02-12 17:03:58 - Feat.: 1 - Title: Čo jeden kritizuje, s tým druhý súhlasí. V Sme rodina sa nezhodli, ako riešiť žiadosť o stíhačky 03 - Modified: 2023-02-12 13:38:42 - Feat.: 1 - Title: Heger odmietol vládu s lídrom Hlasu. Nevylúčil, že za stíhačky pre Kyjev dostaneme milióny alebo tanky 04 - Modified: 2023-02-11 12:03:17 - Feat.: 1 - Title: Heger: Na Ústavný súd sa v prípade darovania stíhačiek Ukrajine zatiaľ neobrátime, oslovíme právnikov 05 - Modified: 2023-02-10 18:05:51 - Feat.: 1 - Title: Heger ostro vystúpil proti Ficovi. Označil ho za hlasnú trúbu ruskej propagandy
01 - Modified: 2024-04-24 09:05:09 - Feat.: - Title: V obave skryl tvár, pravidelne sa sťahujú, aby ich Rusi nevypátrali. Viesť zbrojovku na Ukrajine je nebezpečné 02 - Modified: 2024-04-24 06:51:00 - Feat.: - Title: Rusko tvrdí, že Ukrajina útočila dronmi v Smolenskej oblasti 03 - Modified: 2024-04-23 21:43:17 - Feat.: - Title: Päť kilometrov za desať dní. Ruské invázne sily dosiahli na Ukrajine významný postup 04 - Modified: 2024-04-23 21:13:40 - Feat.: - Title: Nemecká polícia zastrelila muža, ktorý sa s mačetou vyhrážal v knižnici 05 - Modified: 2024-04-23 20:18:18 - Feat.: - Title: Senát USA smeruje k schváleniu balíka s pomocou Kyjevu, hlasovať sa môže už v noci
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 13:24