Na snímke kandidát na českého prezidenta, bývalý náčelník generálneho štábu Petr Pavel s manželkou Evou. FOTO: TASR/Jaroslav Novák 
StoryEditor

Víťazstvo Pavla je porážkou populizmu. Návšteva Čaputovej mu dodala autoritu, súdia americké a britské médiá

29.01.2023, 12:26
Autor:
ČTKČTK

Najširšou optikou vníma prezidentské voľby v Česku americký denník The New York Times, ktorý porážku Andreja Babiša stavia do kontextu porážok iných populistických figúr, ku ktorých menám sa ako prívlastok stavia meno "Trump".

Americké a britské médiá vnímajú výsledok prezidentských volieb v Česku ako porážku nekorektného a populistického politického štýlu reprezentovaného Andrejom Babišom a víťazstvo pokojného pragmatizmu predstavovaného Petrom Pavlom.

U zvoleného prezidenta si zahraniční novinári všimajú predovšetkým jeho doterajšiu kariéru, prozápadné smerovanie a podporu manželstva rovnakopohlavných párov. Post na Pražskom hrade má bohatú symboliku a je ovenčený morálnou autoritou, píše list The Guardian.

"Andrej Babiš, chemicko-technologický, poľnohospodársky a mediálny magnát známy pre svoje strety s Európskou úniou, mal 41,68 percenta hlasov," napísala agentúra Bloomberg a zaradila sa tak po boku mnohých ďalších médií, ktoré na porazeného kandidáta, bývalého premiéra a predsedu hnutia ANO, nazerajú optikou jeho bohatstva, právnych sporov a politického štýlu, ktorý sa preukázal v predvolebnej kampani.

image

Prezidentské voľby v Česku: Petr Pavel sa stane novým českým prezidentom, bude mať najsilnejší mandát

"Babiš viedol kampaň postavenú na strachu z vojny na Ukrajine a navrhoval, že usporiada mierové rokovania. O Pavlovi naopak naznačoval, že privedie Čechov do vojny," píše web stanice CNN. Tá rovnako ako The Guardian hovorí o českom prezidentovi ako "mocnom tvorcovi verejnej mienky".

Takmer všetky noviny, ktoré o českých voľbách písali, podčiarkujú Pavlovu novonadobudnutú morálnu autoritu návštevou slovenskej prezidentky Zuzany Čaputovej v Pavlovom volebnom štábe.

"Som rád, že po 20 rokoch máme prezidenta, za ktorého sa nemusíme hanbiť," povedal televíznej stanici Euronews jeden z voličov Petra Pavla v pražskej letenskej krčme Pivnice pri Pive, kde si v ďalšom zábere pripijú s priateľmi pivom a liehovinami zelených a červených farieb. Reportér Euronews dodal, že Pavel preberá úrad v čase ekonomicky ťažkého obdobia pre Česko.

Taiwanský anglojazyčný denník Taiwan News stavia do kontrastu leta v úrade Miloša zemana s tými, ktoré prichádzajú. Zeman je priateľsky naklonený voči Číne, ktorá usiluje o zjednotenie s Taiwanom. Víťazstvo Pavla Taiwain News vníma ako jednotiaci prvok v českom verejnom priestore, ktorý krajinu povedie k prozápadnej ceste. Denník pripomína tiež dnešný avizovaný telefonát Pavla a taiwanskej prezidentky Cchaj Jing-wen, ktorá Pavlovi v sobotu gratulovala a ktorá dúfa v prehĺbenie vzťahov z Českom.

image

Petr Pavel: Nekompromisný generál, ktorému vyčítajú komunistickú minulosť. Kto je nový český prezident?

Najširšou optikou vníma prezidentské voľby v Česku americký denník The New York Times, ktorý porážku Babiša stavia do kontextu porážok iných populistických figúr, ku ktorých menám sa ako prívlastok stavia meno "Trump", teda meno amerického prezidenta, ktorý svoju porážku v prezidentských voľbách v USA otvorene dodnes neuznal.

NYT si okrem iného všíma, že Babiš v kampani využil rovnakú stratégiu ako jeho niekdajší blízky partner, maďarský premiér Viktor Orbán, ktorý rovnako ako teraz Babiš v maďarských voľbách v apríli 2022 naznačoval, že jeho protivník chce poslať maďarských vojakov do vojny proti Rusku, hoci to nebola pravda.

"Pavlovho imidžu rozvážneho a neochvejného lídra mu pomohli presadiť sa medzi českými voličmi. V úrade, ktorý kedysi zastával disident Václav Havel, bude mať vplyv na zostavovanie kabinetu a vymenovanie centrálnych bankárov a sudcov," píše záverom svojho textu Bloomberg.

01 - Modified: 2023-01-28 20:32:12 - Feat.: 1 - Title: Pavlovo víťazstvo upevní proukrajinské a prozápadné postoje Česka, píše o výsledku volieb americká tlač 02 - Modified: 2023-01-28 17:00:00 - Feat.: 0 - Title: Český politológ pre HN: Zeman narazil so svojou snahou o posilnenie právomocí prezidenta 03 - Modified: 2023-01-28 17:01:17 - Feat.: 0 - Title: Prezidentské voľby v Česku: Petr Pavel sa stane novým českým prezidentom, bude mať najsilnejší mandát 04 - Modified: 2023-01-28 16:59:04 - Feat.: 1 - Title: Je to ústup od populizmu. Novému prezidentovi Česka gratulujú zo zahraničia
01 - Modified: 2024-04-16 13:52:25 - Feat.: - Title: Názory na zahraničnú politiku by nemali narúšať vzťahy Čechov a Slovákov, myslí si prezident Pavel 02 - Modified: 2024-04-07 09:01:20 - Feat.: - Title: Český prezident Pavel zagratuloval Pellegrinimu k víťazstvu. "Budem sa tešiť na konštruktívnu spoluprácu" 03 - Modified: 2024-03-26 13:08:41 - Feat.: - Title: Český prezident Pavel rokoval s vedením kontrarozviedky o bezpečnostnej situácii 04 - Modified: 2024-03-20 12:11:23 - Feat.: - Title: Petr Pavel ukázal ako na Slovákov. Česi platia daň za našu kampaň 05 - Modified: 2024-03-19 05:41:39 - Feat.: - Title: Vzťahy medzi Českom a Slovenskom sú predurčené k blízkosti, vyhlásila Čaputová po schôdzke s Pavlom
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 11:43