Zuzana Čaputová gratuluje Petrovi Pavlovi k zvoleniu za českého prezidenta. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Je to ústup od populizmu. Novému prezidentovi Česka gratulujú zo zahraničia

28.01.2023, 17:11
Autor:
jhrjhr
  • Predstavitelia bývalej vládnej strany Sloboda a Solidarita vo vyhlásení napísali, že Česko si zvolilo solídneho a prozápadného prezidenta.
  • Americký denník The Washington Post o českých prezidentských voľbách píše, že boli vnímané ako zápas medzi „ústavnou demokraciou a populizmom, s ruskou vojnou na Ukrajine na pozadí“.
  • Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier srdečne pogratuloval Pavlovi k volebnému víťazstvu a poznamenal, že vzťahy Prahy a Berlína sú úzke a priateľské.

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová zablahoželala Petrovi Pavlovi k zvoleniu za nového českého prezidenta. Podľa nej „zvíťazila nádej, že slušnosť a pravdivosť môžu byť silou“. Nemecké médiá spomínajú „prekvapivo jasné“ víťazstvo. Podľa amerických a britských denníkov Pavlovo víťazstvo naznačuje odklon Česka od populizmu.

„Srdečne blahoželám generálovi Petrovi Pavlovi k zvoleniu za českého prezidenta. Spolu s Vami zvíťazila nádej, že slušnosť a pravdivosť môžu byť silou. Teším sa na našu spoluprácu, spoločné stretnutia a slovensko-české iniciatívy,“ napísala Čaputová na Twitteri.

Predstavitelia bývalej vládnej strany Sloboda a Solidarita vo vyhlásení napísali, že Česko si zvolilo solídneho a prozápadného prezidenta. Pavla označili za stelesnenie slušnosti v čase predvolebnej kampane.

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová osobne zagratulovala Petrovi Pavlovi k zvoleniu za českého prezidenta.

Odklon od populizmu, píšu v USA a Británii

Americký denník The Washington Post o českých prezidentských voľbách píše, že boli vnímané ako zápas medzi „ústavnou demokraciou a populizmom, s ruskou vojnou na Ukrajine na pozadí“. „Pavlova výhra upevňuje odklon od populistickej politiky. Aspoň zatiaľ,“ dodáva denník.

image

Prezidentské voľby v Česku: Petr Pavel sa stane novým českým prezidentom, bude mať najsilnejší mandát

Aj britský denník The Guardian píše, že Babišova prehra je „oslavovaná ako víťazstvo liberálnej demokracie nad oligarchickým populizmom“. „Výsledok predstavuje osobnú satisfakciu pre prozápadného Pavla a ponižujúce zavrhnutie Babiša, oligarchistického miliardára, ktorý viedol neľútostnú kampaň spálenej krajiny, ktorá sa sústredila na vykreslenie svojho protivníka ako vojnového štváča, zatiaľ čo sám seba vydával za obeť ohovárania a vyhrážok smrti.

Nemci píšu o prekvapivo jasnom víťazstve

Vítam vašu vernosť európskym hodnotám, napísala v blahoželaní Pavlovi predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a ocenila jeho diplomatické skúsenosti.

Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier srdečne pogratuloval Pavlovi k volebnému víťazstvu a poznamenal, že vzťahy Prahy a Berlína sú úzke a priateľské. Teším sa na našu spoluprácu ako susedov a partnerov v Európskej únii, napísal rakúsky prezident Alexander Van der Bellen a pogratuloval Pavlovi k zvoleniu za hlavu štátu.

image

V rámci plánu obnovy môže Slovensko čerpať aj miliardové úvery, zatiaľ o tom neuvažuje

O víťazstve bývalého náčelníka generálneho štábu Armády Českej republiky informujú už aj nemecké médiá. Noviny Frankfurter Allgemeine píšu, že po spočítaní 85 percent okrskov má Pavel 57 percent hlasov, Babiš asi 43 percent. Pripomínajú, že aj keď český prezident má prevažne reprezentatívne funkcie, menuje vládu a ústavný súd. Je taktiež veliteľom ozbrojených síl.

Saský portál Sächsische.de uvádza, že Pavel prekvapivo jasne porazil populistického Babiša. Podotýka, že české prezidentské voľby prebiehali vo veľmi vyhrotenej atmosfére.

„V týchto voľbách vyhrali pravda, dôstojnosť, rešpekt a pokora.“ To sú prvé slová novej hlavy štátu, cituje nového českého prezidenta poľský denník Rzeczpospolita. Denník tiež uviedol slová českého premiéra, že je „na Čechov hrdý“ a Babišova prehra znamená koniec šéfa hnutia ANO v politike.

01 - Modified: 2023-01-28 17:01:17 - Feat.: 0 - Title: Prezidentské voľby v Česku: Petr Pavel sa stane novým českým prezidentom, bude mať najsilnejší mandát 02 - Modified: 2023-01-28 15:29:02 - Feat.: 1 - Title: Petr Pavel: Nekompromisný generál, ktorému vyčítajú komunistickú minulosť. Kto je nový český prezident? 03 - Modified: 2023-01-28 10:59:13 - Feat.: 1 - Title: Volebná účasť v českých prezidentských voľbách sa blíži k 60 percentám, viac než v prvom kole 04 - Modified: 2023-01-28 08:30:22 - Feat.: 1 - Title: Príde silný prezident. Vysoký počet hlasov stvorí po skúsenostiach s Klausom a Zemanom politického dravca
01 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Šéf kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku pre HN: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní 02 - Modified: 2024-04-22 10:37:42 - Feat.: - Title: Vo voľbách na Maldivách zvíťazila prezidentova pročínska strana, Peking sa bude snažiť o posilnenie vzťahov 03 - Modified: 2024-04-22 10:10:12 - Feat.: - Title: Veľké mestá v Poľsku budú viesť primátori podporovaní vládnou koalíciou 04 - Modified: 2024-04-19 10:45:00 - Feat.: - Title: Trump chce obmedziť dovoz a vyššie mzdy, Bidenove heslo je investovať doma 05 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 13:34